Το δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκη δέχτηκε προσβλητικές επικρίσεις από ομολόγους του στο Europgroup την περασμένη Παρασκευή, διέψευσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. «Με τον Γιάνη οι προσωπικές μας σχέσεις είναι άριστες», προσέθεσε.
«Κανείς δεν προσέβαλε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολιτισμένο και ζωηρό τόνο, αλλά κανένας από τους συμμετέχοντες δεν διανοείται να εκφράσει αρνητικές απόψεις για έναν συνάδελφο», τόνισε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού πρακτορείου.
Σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε: «Οι θεσμοί αναφέρουν ότι από την ελληνική κυβέρνηση δεν κατατέθησαν λεπτομερείς και ουσιαστικές προτάσεις για την αναθεώρηση και ολοκλήρωση του εν εξελίξει προγράμματος. Το μήνυμα που έχουμε είναι ότι χάθηκε πολύς καιρός. Ελπίζω, και τάσσομαι δυναμικά υπέρ τού να μπορέσει να καθοριστεί λεπτομερειακά ένα πρόγραμμα στον λίγο χρόνο που έμεινε.
Ο κ. Πάντοαν θεωρεί ότι υπάρχουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας και ότι πρέπει να «εργαστούμε σκληρά γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες. Ο στόχος πρέπει να είναι, φυσικά, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για οικονομική ανάκαμψη, αύξηση του εισοδήματος των οικογενειών, και παράλληλα αύξηση της απασχόλησης, για να ευνοηθούν οι άνθρωποι που επλήγησαν από την κρίση».
Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β για την Ελλάδα» και πως «η λεγόμενη επιλεκτική χρεοκοπία είναι μια ιδιαίτερα θεωρητική προσέγγιση, ενώ, όπως είναι φυσικό, η λύση βρίσκεται στην επίτευξη συμφωνίας».
