• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.0°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.9°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.7°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 15.9°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.2°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 14.5°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 22.5°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 22.9°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 15.8°C / 23.2°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.2°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 21.0°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  29%

Πρόσφυγες στη Σκάλα Συκαμιάς, Λέσβος

AP Photo/Alexandros Michailidis

Ανοιχτά σύνορα και κατανομή προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. ζητά το 57% των Γερμανών

 • A-
 • A+
Έκκληση Γερμανών δημάρχων να τους επιτραπεί να υποδεχθούν και να φροντίσουν ανήλικους πρόσφυγες κάτω των 14 ετών από τα ελληνικά νησιά
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υπέρ του ανοίγματος των ελληνοτουρκικών συνόρων για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια της κατανομής τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται το 57% των Γερμανών σύμφωνα με δημοσκόπηση για τη γερμανική δημόσια τηλεόραση, ARD. Την ίδια ώρα, επτά δήμαρχοι της Γερμανίας ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας να τους επιτρέψει να φιλοξενήσουν ανήλικους πρόσφυγες, παρά την απόρριψη σχετικής πρότασης των Πρασίνων από τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή.

Η δημοσκόπηση έγινε από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων infratest-dimap και στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει με τους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και αν πρέπει να περάσουν από την άλλη πλευρά ή όχι, το 57% των Γερμανών ερωτηθέντων απαντά θετικά και υποστηρίζει ότι στη συνέχεια θα πρέπει να προωθηθούν και να κατανεμηθούν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. 

Ποσοστό 41% τίθεται κατηγορηματικά εναντίον, ενώ υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία Γερμανών πολιτών, γύρω στο 42%, που υποστηρίζει ότι κατά το δυνατόν δεν θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδός τους στην Ε.Ε. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εάν αναλύσει κανείς τα ποσοστά με βάση την κομματική προέλευση των ερωτηθέντων που είναι αντίθετοι με την υποδοχή προσφύγων, θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (87%) ψηφίζει το ακροδεξιό και εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD. Πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων (54%) είναι ψηφοφόροι του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP και σχεδόν ένας στους δύο είναι οπαδός των κομμάτων που απαρτίζουν την Χριστιανική Ένωση CDU/CSU. 

Σε άλλο ερώτημα, για το εάν χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει αυτοβούλως, και όχι στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύσης, να υποδεχθούν πρόσφυγες, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος, οι απόψεις διίστανται αναλόγως του κόμματος που υποστηρίζουν οι ερωτηθέντες.

Μόνο ένα 1/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία περισσότερη οικονομική βοήθεια για να διατηρηθεί «εν ζωή» η συμφωνία για το προσφυγικό, 6 στους δέκα (59%) απαντούν κατηγορηματικά «όχι». Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι η συμφωνία που ισχύει από το 2016, και στο παρελθόν είχε γίνει αντικείμενο διαφωνίας ακόμη και μέσα στους κόλπους των κομμάτων με διαφορετική ένταση.

«Αφήστε μας να υποδεχθούμε παιδιά»

Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι επτά γερμανικών πόλεων απέστειλαν κοινή επιστολή στη γερμανική κυβέρνηση με την οποία ζητούν να τους επιτραπεί να υποδεχθούν ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα, παρά την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να απορρίψει την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων από ελληνικά κέντρα κράτησης και υποδοχής.

Οι δήμαρχοι της Κολονίας, του Ντίσλεντορφ, του Πότσνταμ, του Ανόβερο, του Φράιμπουργκ, του Ρότενμπουργκ και της Φρανφούρτης (Ρότερ), αλλά και ο υπουργός της κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, υπογράφουν την έκκληση.

«Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες», αναφέρουν. «Για τις γυναίκες και τα παιδιά ειδικά τα υπερπληθή στρατόπεδα, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, ιατρική φροντίδα και στέγαση, οι συνθήκες είναι αφόρητες».

Προσθέτουν επίσης ότι 140 πόλεις στη Γερμανία έχουν ανακηρυχθεί «παράδεισοι ασφαλείας» και επιθυμούν να βοηθήσουν κι άλλους πρόσφυγες, ενώ υπάρχουν και δήμοι που είναι έτοιμοι να υποδεχτούν έως και 500 ανήλικους πρόσφυγες κάτω των 14 ετών από τα ελληνικά νησιά το πλαίσιο του προγράμματος εκτάκτου ανάγκης.

Σημειώνουν ότι έχουν εξετάσει τις εγκαταστάσεις και είναι έτοιμες να προσφέρουν στέγαση και εκπαίδευση στα παιδιά αυτά, ενώ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους και βρίσκονται μόνα τους στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών.

Πηγή: Deutsche Welle

ΕΥΡΩΠΗ
Εντός των ημερών θα φύγουν για Γερμανία και Λουξεμβούργο 62 προσφυγόπουλα
Η Γερμανία σχεδιάζει να φιλοξενήσει 50 ασυνόδευτα παιδιά από τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο θα φιλοξενήσει ακόμη 12, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές και τις αρχές των ευρωπαϊκών...
Εντός των ημερών θα φύγουν για Γερμανία και Λουξεμβούργο 62 προσφυγόπουλα
ΕΥΡΩΠΗ
Τουλάχιστον 10.000 παιδιά πρόσφυγες σε κίνδυνο
Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά έχουν ταξιδέψει στη Ευρώπη τους τελευταίους 18 μήνες αναζητώντας προστασία από τον πόλεμο και τον διωγμό. Η Europol κρούει τον κίνδυνο, καθώς εκ των περίπου 270 χιλιάδων παιδιών που...
Τουλάχιστον 10.000 παιδιά πρόσφυγες σε κίνδυνο
ΕΥΡΩΠΗ
Το Βερολίνο θα δεχτεί 1500 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα
Μέρκελ και Ζεεχόφερ φέρονται να έχουν συμφωνήσει για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο από τη Μόρια και τα υπόλοιπα νησιά. Η Αθήνα, σύμφωνα με γερμανικό ΜΜΕ, επιθυμεί να φύγουν όσοι έχουν ήδη...
Το Βερολίνο θα δεχτεί 1500 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: Διχασμένοι οι πολίτες για την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια
Με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διαβουλεύεται εάν η Γερμανία θα δεχθεί πρόσφυγες-μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας, έρευνα κοινής γνώμης δείχνει πως η κοινωνία είναι διχασμένη.
Γερμανία: Διχασμένοι οι πολίτες για την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια
ΕΥΡΩΠΗ
Μόλις 100 - 150 παιδιά από τη Μόρια, ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί το Βερολίνο
Με περηφάνια άραγε(;) ανακοίνωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ ότι 10 χώρες της Ε.Ε. θα υποδεχθούν περίπου 400 ασυνόδευτα παιδιά, με Γερμανία και Γαλλία να αναλαμβάνουν από 100 με 150. Για τους υπόλοιπους 12.000, έχει ο...
Μόλις 100 - 150 παιδιά από τη Μόρια, ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί το Βερολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία εμποδίζει τη μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα σε κρατίδιά της
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εμποδίζει τα κρατίδια της χώρας που θέλουν να δεχτούν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από υπερπλήρη στρατόπεδα των ελληνικών νησιών, όπως η Μόρια.
Η Γερμανία εμποδίζει τη μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα σε κρατίδιά της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας