Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Κομισιόν καλεί σε συμβιβασμό για το προσφυγικό στην Ε.Ε.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον

AP Photo/Virginia Mayo

Η Κομισιόν καλεί σε συμβιβασμό για το προσφυγικό στην Ε.Ε.

  • A-
  • A+

Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, που πραγματοποιεί περιοδεία στις πρωτεύουσες της Ε.Ε. εν όψει της κατάρτισης ενός νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ σε έναν «συμβιβασμό» για τον καταμερισμό προσφύγων και μεταναστών. Όπως είπε, ελπίζει να βρεθεί διέξοδο από την «απαράδεκτη» κατάσταση μπλοκαρίσματος.

Η Σουηδέζα Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων θα παρουσιάσει την άνοιξη ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο και πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Ζάγκρεμπ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αποστολή της είναι πολύ ευαίσθητη ενώ το ζήτημα προκαλεί συγκρούσεις.

«Σκοπός μου είναι να καταπραΰνω τη διαμάχη για τη μετανάστευση», τόνισε.

«Δεν είναι ο μοναδικός τομέας στον οποίο τα κράτη-μέλη έχουν πολύ απομακρυσμένες θέσεις εκκίνησης, όμως στους υπόλοιπους τομείς καταφέρνουμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να διαπραγματευθούμε, να βρούμε έναν συμβιβασμό (...) μια λύση που μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα», είπε.

«Υποθέτω ότι κανένα κράτος-μέλος δεν θα πει για το Σύμφωνο αυτό πως είναι η ιδανική λύση», παραδέχεται η Ίλβα Γιόχανσον, επίτροπος και πρώην υπουργός Εργασίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Όμως «είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση πολιτικού μπλοκαρίσματος για τόσο καιρό».

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου είναι ζήτημα που προκαλεί πολλές συγκρούσεις στην Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι από το 2015, που ήταν η κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έχουν συνολικά μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι χώρες, μέσω των οποίων οι πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες επωμίζονται την ευθύνη εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, έχουν αναλάβει δυσανάλογο φορτίο, με αποτέλεσμα να ζητούν στήριξη, άλλες χώρες βιώνουν «δευτερογενείς κινήσεις» προσφύγων και μεταναστών, ενώ το σχέδιο των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για «μετεγκαταστάσεις» απέτυχε.

Η Ίλβα Γιόχανσον διαπιστώνει πως «η υποχρεωτική μετεγκατάσταση είναι προφανέστατα μπλοκαρισμένη, η μετεγκατάσταση σε εθελοντική βάση δεν θα αρκέσει. Άρα η λύση θα είναι κάπου ανάμεσα στα δυο». Επίσης εκφράζει ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η σύγκρουση στη Λιβύη, καθώς «περισσότεροι ανθρώποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο» προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη και με δεδομένο ότι η διαδρομή μέσω της κεντρικής Μεσογείου παραμένει η πιο φονική.

Και, λόγω της σύγκρουσης στη Λιβύη, η Ευρωπαία Επίτροπος δηλώνει «πολύ ανήσυχη» βλέποντας «περισσότερους ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο» προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να επανεκκινήσουν τη ναυτική επιχείρηση Σοφία, η οποία βοήθησε στη μάχη κατά των διακινητών ανθρώπων, αλλά στη συνέχεια αφοσιώθηκε αποκλειστικά στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων με προορισμό τη Λιβύη.

Η επίτροπος Εσωτερικών υπεραμύνθηκε και της συμφωνίας με την Τουρκία και απέρριψε τις επικρίσεις της Άγκυρας η οποία κατηγορεί σταθερά την Ε.Ε. ότι δεν τηρεί τις οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Η Ε.Ε. πληρώνει «κάθε μήνα» για την αγορά τροφίμων για τους πρόσφυγες και τους μισθούς εκπαιδευτικών, απάντησε η Γιόχανσον στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που για μια ακόμη φορά διαμαρτυρήθηκε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν πληρώσει τα πρώτα 3 δισ. ευρώ της συμφωνίας. «Τα χρήματα εξυπηρετούν επίσης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, για παράδειγμα, σχολεία, κέντρα φροντίδας, και πληρώνουμε όταν κατασκευάζονται».

Επισήμανε πάντως ότι η Τουρκία, που φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, «πρέπει να υποστηριχθεί» και πως η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί.

Η Επίτροπος κρίνει επίσης πως η Ευρώπη πρέπει «να κάνει πολύ περισσότερα προκειμένου να διευκολύνει» τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών: «είναι σημαντικό να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν, που πρέπει να γίνουν δεκτοί, και εκείνους που δεν το έχουν», δηλώνει.

• Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΥΡΩΠΗ
Ούτε βήμα πίσω για τους πρόσφυγες Μπάμπις - Όρμπαν
Απορρίπτουν κατηγορηματικά και την τελευταία πρόταση των Βρυξελλών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα δύο χώρες από τη λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ, όπως είχαν κάνει και με το προηγούμενο σχέδιο της...
Τσεχία - Ουγγαρία εμμένουν σε σκληρή ευρωπαϊκή γραμμή για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα σύνοδος χωρίς την Ελλάδα
Τετραμερής σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό στην Κωνσταντινούπολη, με συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ αλλά χωρίς την εμπλεκόμενη Ελλάδα.
Νέα σύνοδος χωρίς την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Μ. Σχοινάς: Απαιτείται ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης
Ανέλυσε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών της Ευρωβουλής τις πρωτοβουλίες και γενικότερα την προσέγγιση της Κομισιόν όσον αφορά τη Νέα Συμφωνία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Μ. Σχοινάς: Απαιτείται ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης
ΕΥΡΩΠΗ
«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών»
Η Τουρκία θα φέρει την ευθύνη αν καταρρεύσει η μεταναστευτική συμφωνία με την Ε.Ε., δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και απαντάει στο τελεσίγραφο που έστειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσολου ότι έχει «ανοσία» στις τουρκικές...
«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών»
ΕΥΡΩΠΗ
«Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για τη βίζα»
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει πρόοδο από την Τουρκία, ωστόσο επισημαίνει ότι ακόμη δεν πληροί ακόμη τα κριτήρια προκειμένου να καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της. Ο αντιτρομοκρατικός νόμος...
«Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για τη βίζα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας