Εστω και με πολύμηνη καθυστέρηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου την προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπέρ της ψήφισαν τελικά 461 ευρωβουλευτές, έναντι 157 κατά και 89 αποχών. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν πως η ευρεία αυτή πλειοψηφία δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση «λευκή επιταγή» για την πρώην υπουργό της Μέρκελ και την 27μελή Επιτροπή της, που αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη στιγμή και έχει μπροστά της πολλά… ναρκοπέδια.
Θυμίζουμε πως η δεξιά Γερμανίδα πολιτικός πήρε το χρίσμα τον περασμένο Ιούλιο, αφού πρώτα είχαν «καεί» διαδοχικά στο παρατεταμένο παζάρι των ομάδων μια σειρά από άλλα πρόσωπα, ξεκινώντας από τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και φαβορί για το αξίωμα, τον Μάνφρεντ Βέμπερ… Αλλά και μετά τον διορισμό της, σημειώθηκε εμπλοκή με τρεις προτεινόμενους επιτρόπους, που χρειάστηκε να αντικατασταθούν επειδή εμπλέκονταν σε σκάνδαλα.
«Το μήνυμά μου είναι απλό: ας πιάσουμε επιτέλους δουλειά», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της πριν από την ψηφοφορία, όπου επανέλαβε πως προτεραιότητά της είναι η ενίσχυση της ισότητας των φύλων, η καταπολέμηση του «ψηφιακού χάσματος» και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το φιλόδοξο «Green Deal» που έχει υποσχεθεί.
«Εάν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, η Ευρώπη του 2050 θα είναι η πρώτη ήπειρος στον κόσμο με ουδετερότητα άνθρακα, θα είναι μια πρώτης τάξεως ψηφιακή δύναμη, θα παραμείνει μια οικονομία που επιτυγχάνει περισσότερο να διασφαλίζει ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και την κοινωνική πολιτική, θα έχει ηγετική θέση στη διευθέτηση των μεγάλων παγκόσμιων θεμάτων», δήλωσε η πρώτη γυναίκα «κομίσιονερ» στην ιστορία της Ενωσης.
