Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Διορία ελάχιστων ωρών φέρεται να έδωσαν οι Βρυξέλλες στη βρετανική κυβέρνηση για να δεχθεί τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις στο ζήτημα του Brexit.

Σε διαφορετική περίπτωση ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη βρετανική Βουλή με άδεια χέρια.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit  ξεκαθάρισε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα η Βρετανία θα πρέπει να δεχθεί τις προτάσεις για τελωνειακό σύνορο στην θάλασσα της Ιρλανδίας, αλλιώς δεν υπάρχει συμφωνία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στους υπουργούς Εξωτερικών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian, ότι χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για να υπογραφεί μία συμφωνία για το Brexit στη Σύνοδο της Πέμπτης, δύο ημέρες, δηλαδή, πριν από την κρίσιμη σαββατιάτικη συνεδρίαση του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Μπαρνιέ εξήγησε ότι τα νομικά κείμενα δεν έχουν ακόμη κατατεθεί από τους διαπραγματευτές της Βρετανίας και πρόσθεσε ότι αύριο θα ανακοινώσει εάν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε μία συμφωνία θα πρέπει να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Προειδοποίησε, όμως ότι για να υπάρξει συμφωνία βασικό ζήτημα είναι το θέμα της Βορείου Ιρλανδίας, με την πρόταση να παραμένει η ίδια με εκείνη που είχε απορρίψει η Τερέζα Μέι.

Μετά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε στους δημοσιογράφους «εάν έχουμε συμφωνία απόψε θα είναι πιθανό να προχωρήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά στη βρετανική Βουλή, όμως δεν είναι εύκολο. Έχουμε κάποιες κόκκινες γραμμές που είναι πολύ γνωστές σε όλους τους εταίρους μας. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια πρόοδο σήμερα».

Το πρόβλημα με τους τελωνειακούς ελέγχους παραμένει εξαιρετικά δύσκολο είπε ο Μπαρνιέ στους υπουργούς της ΕΕ. Η Ντάουνινγκ Στριτ αποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα υπάρχουν σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας, όμως η κυβέρνηση αναζητά κάποιον τρόπο να αποφύγει τα σύνορα και στην ιρλανδική θάλασσα υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσει οικονομική τροχοπέδη για τη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε την πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για ένα διπλό σύστημα στα λιμάνια της Βορείου Ιρλανδίας και στο αεροδρόμιο που θα σήμαινε τη σήμανση των αγαθών που θα έμπαιναν από τη Μεγάλη Βρετανία και θα απαιτούσε διαφορετική μεταχείριση ανάλογα με τον τελικό προορισμό τους. 

Ο Μπαρνιέ, αντιθέτως, πιέζει την Βρετανία αποδεχθεί ένα μοντέλο κοντά στο backstop της Βόρειας Ιρλανδίας. Σύμφωνα με αυτό η Β. Ιρλανδία δεν θα είναι μέρος της τελωνειακής περιοχής της Ένωσης, αλλά ο τελωνειακός κώδικας της ΕΕ θα πρέπει να ισχύει στην ιρλανδική θάλασσα.

Διαψεύδει το Λονδίνο

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, Τζέιμς Σλακ, διέψευσε τις πληροφορίες για το τελεσίγραφο, όμως δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός γνωρίζει τα χρονικά περιθώρια που έχουμε».