Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε έγγραφο σε δικαστήριο της Σκοτίας σύμφωνα με το οποίο ο Μπόρις Τζόνσον προτίθεται να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Ε.Ε., αν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit.

Είναι η πρώτη φορά που ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι έχει πει κατ’ επανάληψη ότι η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου είτε με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία. 

Σήμερα σε δικαστήριο της Σκοτίας ξεκίνησε η νομική προσπάθεια αντιπάλων του Brexit να εξασφαλίσουν εντολή που να αναγκάζει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και του επιβάλει να ζητήσει παράταση, ή να πείσουν τους δικαστές να αποστείλουν επιστολή στην Ε.Ε. εκ μέρους του ζητώντας αναβολή του Brexit. Επίσης, ζητούν, εάν ο Μπόρις Τζόνσον δεν συμμορφωθεί, το δικαστήριο να του επιβάλει ποινές «όπως πρόστιμο και φυλάκιση».

Ωστόσο, στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο σκοτσέζικο δικαστήριο, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δέχεται ότι είναι υποχρεωμένος να αποστείλει επιστολή στην Ε.Ε. με το αίτημα της καθυστέρησης του Brexit και ότι, εάν δοθεί αναβολή, θα συμφωνήσει και η Βρετανία σε αυτή.

«Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται… θα αποστείλει επιστολή με τη μορφή που καθορίζεται στο χρονοδιάγραμμα, όχι αργότερα από την 19η Οκτωβρίου του 2019», ανέφερε το έγγραφο που αναρτήθηκε στο Twitter από τον Τζο Μόγκαμ, δικηγόρο που συμμετέχει στην υπόθεση σε βάρος του Τζόνσον. Η 19η Οκτωβρίου είναι η επομένη της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στην οποία θα συζητηθεί το Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

Το πρωί οι Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν για άλλη μία φορά ότι οι νέες προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού για το backstop δεν είναι ικανοποιητικές, ούτε μπορούν να δώσουν λύση στο αδιέξοδο.

Καθώς τα χρονικά περιθώρια για το Brexit στενεύουν, η Ε.Ε. έδωσε στον Ντέιβιντ Φροστ, τον επικεφαλής διαπραγματευτή του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, προθεσμία μιας εβδομάδας με σκοπό να βρεθούν νέες λύσεις στα «αγκάθια» του Brexit.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Περαιτέρω «τεχνικές συνομιλίες» με τις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά τις νέες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για μία συμφωνία για την αποχώρηση, πραγματοποιεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για ευρωπαϊκά θέματα, Ντέιβιντ Φροστ, και θα συνεχιστούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, «είναι σαφές ότι όλες οι πλευρές θέλουν μία συμφωνία. Αυτό που κάναμε ήταν να θέσουμε δίκαιες και λογικές προτάσεις για να διαπραγματευτούμε μία νέα συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία προφανώς θα διαπραγματευτούμε, καλωσόρισε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και να κάνουμε πρόοδο προς τη συμφωνία».

Η επιβεβαίωση από την κυβέρνηση έγινε μετά από δηλώσεις του Ιρλανδού αναπληρωτή πρωθυπουργού, Σάιμον Κόβενι, ότι πολλοί ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας δεν υποστηρίζουν τις προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον, επειδή δεν είναι αρκετά κατανοητό ότι θα διασφαλιστεί το εμπόριο χωρίς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας.