Φρένο στα σχέδιά του αναγκάστηκε να βάλει ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατά τον χθεσινό, πρώτο γύρο συνομιλιών με την ηγεσία των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης που συγκάλεσε ο ίδιος, στο πλαίσιο του επείγοντος πλέον συντονισμού των διακομματικών προσπαθειών με στόχο να αποσοβήσουν τη διαφαινόμενη επιδίωξη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία. Οι παριστάμενοι συμφώνησαν να συνεργαστούν και να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, πιθανώς στα τέλη της εβδομάδας.
Ο ηγέτης των Εργατικών χρειάστηκε όμως να υπαναχωρήσει και να θέσει σε δεύτερη μοίρα πλέον την πρότασή του για πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Τζόνσον μέσω κατάθεσης πρότασης μομφής, αφού τα άλλα κόμματα έκριναν πως «η νομοθετική οδός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε το Αρθρο 50 [σ.σ. της ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας] προκειμένου να ξεφορτωθούμε τη διορία της 31ης Οκτωβρίου προς την οποία κατευθύνεται ολοταχώς ο πρωθυπουργός με όλο και μεγαλύτερη απερισκεψία», όπως δήλωσε η βουλευτής των Πρασίνων Καρολάιν Λούκας, συμπυκνώνοντας το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης.
Η επίμαχη ημερομηνία
Ο Κόρμπιν ανέφερε πως συμφωνήθηκε μεν να γίνει «πρώτα» μια απόπειρα να μπλοκαριστεί ένα άτακτο Brexit όταν ξανανοίξει η Βουλή από τις θερινές διακοπές στις 3 Σεπτεμβρίου, μέσω ψήφισης νόμου για αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης (όπως είχε συμβεί και επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι), χωρίς να αποκλειστεί δε η υποβολή πρότασης μομφής από το κόμμα του «την κατάλληλη ώρα» (αφού η υπερψήφισή της απαιτεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων, την οποία δεν έχει εξασφαλίσει προς το παρόν).
Σε μια τέτοια περίπτωση, το σχέδιο του ηγέτη των Εργατικών προβλέπει να αναλάβει ο ίδιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, να αναβάλει το Brexit και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Αυτή η «πυρηνική επιλογή» -όπως χαρακτηρίζεται από φιλοευρωπαίους βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών, που έλαμψαν διά της απουσίας τους από τις χθεσινές διαβουλεύσεις παρότι είχαν προσκληθεί- ή «έσχατη λύση» -όπως την αποκάλεσαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και η Ομάδα των Ανεξάρτητων για την Αλλαγή- συναντά ισχυρές αντιστάσεις.
Προσκρούει τόσο στις αμφιβολίες όλων των παραπάνω για το κατά πόσον ο «διχαστικός» Κόρμπιν θα μπορούσε ρεαλιστικά να συγκεντρώσει τις κοινοβουλευτικές ψήφους που χρειάζονται, όσο και στο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του που εκφράζεται πρόδηλα από τις σθεναρές αντιρρήσεις τους για την -έστω και προσωρινή- πρωθυπουργοποίησή του. Το σκοτσέζικο SNP, το ουαλικό Plaid Cymru και οι Πράσινοι δεν έχουν εγείρει πάντως τέτοιες ενστάσεις.
Επικαλούμενος τη γνωμοδότηση της σκιώδους γενικής εισαγγελέως των Εργατικών πως τυχόν απόπειρα του Τζόνσον να παύσει τη λειτουργία της Βουλής για να την παρακάμψει και να επιβάλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα συνιστούσε «τη σοβαρότερη κατάχρηση εξουσίας και επίθεση στη συνταγματική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύγχρονη Ιστορία», ο Κόρμπιν έστειλε χθες επιστολή σε 116 Συντηρητικούς και ανεξάρτητους βουλευτές, που είχαν ψηφίσει κατά μιας άτακτης αποχώρησης τον περασμένο Μάρτιο (ανάμεσά τους η Μέι και ο υπουργός της των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ), ζητώντας τους να στηρίξουν τις διακομματικές προσπάθειες αποτροπής ενός τέτοιου χαοτικού ενδεχόμενου.
Εναλλακτικό Κοινοβούλιο
Παρότι θα υπάρξουν και δικαστικές προσφυγές γι’ αυτό το εξωφρενικό ζήτημα, περίπου 160 βουλευτές από τα περισσότερα κόμματα συμφώνησαν χθες να σταματήσουν τα «πραξικοπηματικά» σχέδια του Τζόνσον για κλείσιμο της Βουλής συγκροτώντας ένα εναλλακτικό κοινοβούλιο. Υπέγραψαν μάλιστα διακήρυξη, στην οποία χαρακτηρίζουν τον (μη εκλεγμένο από τον λαό) πρωθυπουργό απειλή «για την ίδια τη φύση» της Βρετανικής Δημοκρατίας, αποκαλώντας την επιβολή αναστολής των εργασιών της Βουλής «αντιδημοκρατικό αίσχος» που θα συναντήσει «γενικευμένη δημοκρατική αντίσταση».
Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ έσπευσε να κατηγορήσει τον Κόρμπιν και «τη συμμαχία των αντιδημοκρατών» (!) πως «επιδιώκουν να σαμποτάρουν τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου» στις συνομιλίες με την Ε.Ε., οι οποίες «τώρα σημειώνουν πρόοδο».
Ο Τζόνσον συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που εμφανίστηκε από τη μια διατεθειμένος να εξετάσει συγκεκριμένες προτάσεις του Λονδίνου για αντικατάσταση του backstop στα ιρλανδικά σύνορα, «αρκεί να είναι συμβατές με την [υπάρχουσα] συνθήκη αποχώρησης», τονίζοντας απ’ την άλλη την «ακλόνητη υποστήριξη» της Ε.Ε. στην Ιρλανδία (που απορρίπτει πρώτη απ’ όλους την κατάργηση του backstop, όπως αξιώνει ο Τζόνσον).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, ο Γιούνκερ σημείωσε πως το ευρωπαϊκό μπλοκ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως μια τέτοια πιθανότητα θα είναι απότοκο απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της Ε.Ε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας