• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.0°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.5°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.4°C
  1 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.3°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 9.3°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  0 BF
  99%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση της Μέρκελ  κούρασε και... κουράστηκε

 • A-
 • A+
Σε βαθιά παρακμή φαίνεται πως βυθίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός ύστερα από τις ευρωεκλογές, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας δηλώνει ανικανοποίητο από το έργο της κυβέρνησης Μέρκελ, ενώ πληθαίνουν και οι φωνές που ζητούν πρόωρες εκλογές.

Eνα νέο κύμα αμφισβήτησης για την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ εκδηλώνεται στη Γερμανία μετά τις ευρωεκλογές, πολύ ισχυρότερο από το κύμα που έχει χτυπήσει τους Σοσιαλδημοκράτες. Η μία μετά την άλλη, όλες οι δημοσκοπήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και δεν μπορεί να αναταχθεί πολιτικά ό,τι και αν κάνει.

Το ενδεχόμενο διάλυσης της συνεργασίας και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, εκφράζουν ανοιχτά για πρώτη φορά και ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών.

Τα συμπτώματα βαριάς κόπωσης της Γερμανίας από την τέταρτη κυβερνητική συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι το πρώτο χαρακτηριστικό.

Μόλις το 27% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τον βίο της, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για το δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF. To 52% προτιμάει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ελάχιστοι είναι αυτοί (μόλις το 9%) που θα ήθελαν επανάληψη της ίδιας συνεργασίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει να δοκιμαστούν νέα σχήματα συνεργασίας, όλα με τη συμμετοχή των Πρασίνων που βλέπουν τα δημοσκοπικά ποσοστά τους να ανεβαίνουν συνεχώς και να κινούνται τώρα, δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, στο 26-27% και να παίρνουν την πρώτη θέση από την Ενωση CDU/CSU.

Και στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Dimap, για το πρώτο κανάλι ARD, αποτυπώνεται η δυναμική των Πρασίνων όχι μόνον στην πρόθεση ψήφου, αλλά και στους μακροπρόθεσμους δείκτες. Το 26% θεωρεί ότι έχουν τις καλύτερες απαντήσεις για τα προβλήματα του μέλλοντος, αφήνοντας 15 μονάδες πίσω την Ενωση και στο πουθενά τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το έργο της κυβέρνησης Μέρκελ ικανοποιεί σήμερα μόνον το 28% των πολιτών, 10% χαμηλότερα από την ικανοποίηση που καταγραφόταν στις αρχές Μαΐου, στον προηγούμενο δημοσκοπικό κύκλο. Αν και η καγκελάριος διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δίνουν την εικόνα χαλασμένων αυτοκινήτων σε κατήφορο, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ενώ το περιοδικό Der Spiegel διερωτάται αν έχουν την ικανότητα να ακούν την κοινωνία και να ερμηνεύουν πολιτικά τις ανάγκες της.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός «δεν μπορεί να πάει πέρα από τον Δεκέμβριο» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ο Φρίντριχ Μερτς -που ήταν διεκδικητής της προεδρίας του CDU απέναντι στην Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ- και προσθέτει ότι «τεχνικά μπορεί να συνεχίσει, όμως κοινωνικά και πολιτικά δεν έχει τίποτε να προσφέρει». Το ίδιο εκτιμούν και δύο από τους αντιπροέδρους του κόμματος, ο Α. Λάσετ και ο Φ. Μπουφιέρ, που βρίσκονται στον φιλικό κύκλο της Μέρκελ.

Κρίσιμος Δεκέμβρης

Ο Δεκέμβριος θεωρείται πολιτικό ορόσημο και για τους Σοσιαλδημοκράτες. Μέχρι τότε υπολογίζεται ότι θα έχουν κλείσει οι βασικές ευρωπαϊκές εκκρεμότητες, το Brexit, η πλήρωση των αξιωμάτων της Ε.Ε., η οικονομική ατζέντα και η πολιτική ασφάλειας.

Ως προς το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η γερμανική κυβέρνηση πέρασε χθες από τη Βουλή το νέο πλαίσιο, που διαμόρφωσαν από κοινού Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση προγραμματίζει να κλείσει και τις βασικές εκκρεμότητες της εσωτερικής πολιτικής, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου για την ακίνητη περιουσία, τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του άνθρακα και την εφαρμογή διαρθρωτικών προγραμμάτων για τις περιοχές εξόρυξης λιγνίτη, τη νομοθέτηση της βασικής σύνταξης και τη βελτίωση του συστήματος υγείας και νοσηλείας.

Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο του SPD, Μ. Σβέσιχ, «οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποδείξει ότι βάζουν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των πολιτών», συνεπώς δεν θα τινάξουν αιφνιδιαστικά την κυβέρνηση στον αέρα. Αλλωστε μία τέτοια κίνηση θα τίναζε στον αέρα πρώτα το δικό της κόμμα, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει πέσει και άλλο μετά τις ευρωεκλογές και κινείται στο 12-13%.

Εναλλακτικές λύσεις στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης δεν υπάρχουν. Οι Πράσινοι -που συζητούσαν για συνεργασία τύπου «Τζαμάικα» αμέσως μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές το 2017- έχουν τριπλασιάσει τα ποσοστά τους, ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, το ίδιο και ο εκπρόσωπος της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς.

Πρόωρες εκλογές θέλει και το ακροδεξιό AfD, τις οποίες τοποθετεί μετά τον Οκτώβριο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος τοπικών εκλογών σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας (Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ασκήσεις ισορροπιών κι ευχολόγια από το SPD
Δεκαπέντε προτάσεις έβγαλε το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας για τη βελτίωση της προγραμματικής συμφωνίας με την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών. Οι προτάσεις είναι προς...
Ασκήσεις ισορροπιών κι ευχολόγια από το SPD
ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
Πιο πολλά χρήματα για το περιβάλλον και περισσότερες διεθνείς πρωτοβουλίες από την Ε.Ε., πρότεινε η Α. Μέρκελ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία ψάχνει «αναχώματα» στην Ακροδεξιά
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όμως οι εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στη γερμανική πρωτεύουσα επισκιάζονται από την αγωνία για τις τοπικές εκλογές σε τρία...
Η Γερμανία ψάχνει «αναχώματα» στην Ακροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
«Θερμό» φθινόπωρο στη Γερμανία με ορατά τα σύννεφα της ύφεσης
Για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δέχεται τόσο μεγάλες πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης και να παρακάμψει...
«Θερμό» φθινόπωρο στη Γερμανία με ορατά τα σύννεφα της ύφεσης
ΕΥΡΩΠΗ
Ανω-κάτω η γερμανική κυβέρνηση λόγω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Πέρα από κάθε φαντασία είναι όλα όσα συμβαίνουν στο Βερολίνο μετά την απόφαση του συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. για προώθηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ανω-κάτω η γερμανική κυβέρνηση λόγω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!
Με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων των διοικητικών τους οργάνων προσπαθούν τα κυβερνητικά κόμματα του συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ να διαχειριστούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας