Eνα νέο κύμα αμφισβήτησης για την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ εκδηλώνεται στη Γερμανία μετά τις ευρωεκλογές, πολύ ισχυρότερο από το κύμα που έχει χτυπήσει τους Σοσιαλδημοκράτες. Η μία μετά την άλλη, όλες οι δημοσκοπήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και δεν μπορεί να αναταχθεί πολιτικά ό,τι και αν κάνει.
Το ενδεχόμενο διάλυσης της συνεργασίας και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, εκφράζουν ανοιχτά για πρώτη φορά και ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών.
Τα συμπτώματα βαριάς κόπωσης της Γερμανίας από την τέταρτη κυβερνητική συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι το πρώτο χαρακτηριστικό.
Μόλις το 27% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τον βίο της, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για το δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF. To 52% προτιμάει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ελάχιστοι είναι αυτοί (μόλις το 9%) που θα ήθελαν επανάληψη της ίδιας συνεργασίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει να δοκιμαστούν νέα σχήματα συνεργασίας, όλα με τη συμμετοχή των Πρασίνων που βλέπουν τα δημοσκοπικά ποσοστά τους να ανεβαίνουν συνεχώς και να κινούνται τώρα, δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, στο 26-27% και να παίρνουν την πρώτη θέση από την Ενωση CDU/CSU.
Και στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Dimap, για το πρώτο κανάλι ARD, αποτυπώνεται η δυναμική των Πρασίνων όχι μόνον στην πρόθεση ψήφου, αλλά και στους μακροπρόθεσμους δείκτες. Το 26% θεωρεί ότι έχουν τις καλύτερες απαντήσεις για τα προβλήματα του μέλλοντος, αφήνοντας 15 μονάδες πίσω την Ενωση και στο πουθενά τους Σοσιαλδημοκράτες.
Το έργο της κυβέρνησης Μέρκελ ικανοποιεί σήμερα μόνον το 28% των πολιτών, 10% χαμηλότερα από την ικανοποίηση που καταγραφόταν στις αρχές Μαΐου, στον προηγούμενο δημοσκοπικό κύκλο. Αν και η καγκελάριος διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δίνουν την εικόνα χαλασμένων αυτοκινήτων σε κατήφορο, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ενώ το περιοδικό Der Spiegel διερωτάται αν έχουν την ικανότητα να ακούν την κοινωνία και να ερμηνεύουν πολιτικά τις ανάγκες της.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός «δεν μπορεί να πάει πέρα από τον Δεκέμβριο» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ο Φρίντριχ Μερτς -που ήταν διεκδικητής της προεδρίας του CDU απέναντι στην Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ- και προσθέτει ότι «τεχνικά μπορεί να συνεχίσει, όμως κοινωνικά και πολιτικά δεν έχει τίποτε να προσφέρει». Το ίδιο εκτιμούν και δύο από τους αντιπροέδρους του κόμματος, ο Α. Λάσετ και ο Φ. Μπουφιέρ, που βρίσκονται στον φιλικό κύκλο της Μέρκελ.
Κρίσιμος Δεκέμβρης
Ο Δεκέμβριος θεωρείται πολιτικό ορόσημο και για τους Σοσιαλδημοκράτες. Μέχρι τότε υπολογίζεται ότι θα έχουν κλείσει οι βασικές ευρωπαϊκές εκκρεμότητες, το Brexit, η πλήρωση των αξιωμάτων της Ε.Ε., η οικονομική ατζέντα και η πολιτική ασφάλειας.
Ως προς το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η γερμανική κυβέρνηση πέρασε χθες από τη Βουλή το νέο πλαίσιο, που διαμόρφωσαν από κοινού Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.
Μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση προγραμματίζει να κλείσει και τις βασικές εκκρεμότητες της εσωτερικής πολιτικής, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου για την ακίνητη περιουσία, τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του άνθρακα και την εφαρμογή διαρθρωτικών προγραμμάτων για τις περιοχές εξόρυξης λιγνίτη, τη νομοθέτηση της βασικής σύνταξης και τη βελτίωση του συστήματος υγείας και νοσηλείας.
Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο του SPD, Μ. Σβέσιχ, «οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποδείξει ότι βάζουν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των πολιτών», συνεπώς δεν θα τινάξουν αιφνιδιαστικά την κυβέρνηση στον αέρα. Αλλωστε μία τέτοια κίνηση θα τίναζε στον αέρα πρώτα το δικό της κόμμα, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει πέσει και άλλο μετά τις ευρωεκλογές και κινείται στο 12-13%.
Εναλλακτικές λύσεις στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης δεν υπάρχουν. Οι Πράσινοι -που συζητούσαν για συνεργασία τύπου «Τζαμάικα» αμέσως μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές το 2017- έχουν τριπλασιάσει τα ποσοστά τους, ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, το ίδιο και ο εκπρόσωπος της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς.
Πρόωρες εκλογές θέλει και το ακροδεξιό AfD, τις οποίες τοποθετεί μετά τον Οκτώβριο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος τοπικών εκλογών σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας (Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας