ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Ήρα Φελουκατζή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στη Γαλλία οι ευρωπαϊκές εκλογές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε σε ανακατατάξεις που δρομολογούν ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου στη δεύτερη φάση της προεδρικής θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ευρωεκλογές της Κυριακής εδραίωσαν τον διπολισμό και επιβεβαιώνουν ότι η μονομαχία του Μακρόν και της Λεπέν θα κυριαρχήσει στην εσωτερική πολιτική την επόμενη διετία μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Μετά την ήττα της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2017, πολιτικές προσωπικότητες νόμιζαν ότι είχε αποδυναμωθεί, αλλά η ακροδεξιά ηγέτιδα αναγεννήθηκε. Αναδιοργάνωσε το κόμμα της, ανέπτυξε σχέσεις με ευρωπαϊκά εθνικιστικά κόμματα, εξαπέλυσε μαχητική εκστρατεία στις ευρωπαϊκές εκλογές και την Κυριακή πήρε τη ρεβάνς με μια σημαντική νίκη, εφαλτήριο για τις προεδρικές φιλοδοξίες της.

Τι έβγαλε η κάλπη

Μπρα ντε φερ Μακρόν-Λεπέν ώς τις προεδρικές εκλογές

Στις φετινές ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις δεν προέβλεψαν την υψηλή συμμετοχή 55,12%, που ευνόησε κυρίως τους Πράσινους. Χείμαρρος ψηφοφόρων, ιδιαίτερα οι νέοι, κινητοποιήθηκαν μαζικά για να ψηφίσουν το οικολογικό ψηφοδέλτιο.

Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν Εθνικός Συναγερμός ήλθε πρώτο σε ψήφους με ποσοστό 23,31% και 22 έδρες, το κόμμα του Μακρόν LRΕΜ/MoDem/Agir βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά 22,41% και 21 έδρες.

Εκπληξη προκάλεσε η εντυπωσιακή επιτυχία των πράσινων EELV/Οικολόγοι που τοποθετούνται στην τρίτη θέση με 13,47% και 12 έδρες.

Πανωλεθρία αντιμετωπίζει το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί, που καταποντίστηκε με ποσοστό 8,48% και 8 έδρες. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν βρίσκεται στο 6,31% με έξι έδρες.

Το ψηφοδέλτιο PRG/Σοσιαλιστές έχει ποσοστό 6,19% και 6 έδρες. Το ψηφοδέλτιο Ορθια Γαλλία με επικεφαλής τον Nικολά Ντιπόν-Ενιάν 3,51%.

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, που εκπροσώπησε το ψηφοδέλτιο Génération.s/DiEM25, πήρε ποσοστό 3,27%.

Αναλυτές των ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι στις προεδρικές εκλογές του 2017 «ο Μακρόν προκάλεσε έκρηξη του παλιού πολιτικού συστήματος», «σκότωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα» και «τώρα έδωσε τη χαριστική βολή στη Δεξιά».

«Αδελφικές» έριδες ξέσπασαν ήδη στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ο ηγέτης του οποίου, Λοράν Βοκιέ, βρίσκεται στο στόχαστρο.

Το Προεδρικό Μέγαρο επισημαίνει ότι «υπάρχει ελάχιστη διάφορα στα ποσοστά των δύο πρώτων ψηφοδελτίων. Δεδομένων των περιστάσεων -ήταν η πρώτη ενδιάμεση ψηφοφορία από το 2017 και μετά από έξι μήνες κρίσης- το αποτέλεσμα που πέτυχε η λίστα του LREM είναι ενθαρρυντικό.

»Η προεδρική πλειοψηφία κρατάει καλά και δεν καταρρέει. Οι εκλογές αυτές αποδεικνύουν ότι ο διπολισμός ανάμεσα σε εθνικιστές και προοδευτικούς συνεχίζεται».

Το περιβάλλον του Μακρόν τονίζει ότι «ο πρόεδρος δεν θα αλλάξει κατεύθυνση. Δεν υπάρχει δυσπιστία, οπότε θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση της θητείας του, όπως την περιέγραψε μετά τον εθνικό διάλογο».

Ο ηγέτης της λίστας EELV/Οικολόγοι, Γιανίκ Ζαντό, εξέφρασε ικανοποίηση για την τρίτη θέση που κέρδισε το κόμμα του στις ευρωεκλογές και δεσμεύτηκε ότι οι Πράσινοι θα προσφέρουν «μια εναλλακτική επιλογή στη φιλελεύθερη πολιτική και σε όλες τις μορφές λαϊκισμού». Χαιρέτισε ένα «πράσινο κύμα» που φυσά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μεγάλη άνοδο των κομμάτων των Οικολόγων στη Γερμανία και την Ιρλανδία.

Ο επικεφαλής της λίστας Σοσιαλιστών, Ραφαέλ Γκλουκσμάν, δήλωσε «πετύχαμε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό που μας έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Ομως δεν είναι καιρός για εορτασμούς, αλλά για ευθύνες και εργασία.

»Ο Εθνικός Συναγερμός είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Η κυβέρνηση βοήθησε σε αυτό. Η κατακερματισμένη Αριστερά δεν κατάφερε να αποτελέσει εναλλακτική λύση. Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένα εξαιρετικά σαφές μήνυμα: η Αριστερά δεν έχει πεθάνει.

»Υπάρχει ελπίδα, αλλά ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς δεν την αφήνει να θεωρηθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση».

Πώς το είδαν τα ΜΜΕ

Τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ προβάλλουν τις ανακατατάξεις που προκάλεσαν οι ευρωεκλογές.

Πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Le Monde: «Ο Μακρόν και η Λεπέν εδραιώνουν την κυριαρχία τους». Σε άρθρα και αναλύσεις η εφημερίδα επισημαίνει: «Η Οικολογία παίρνει την ηγεσία στην Αριστερά», «Μελανσόν: θύμα της στρατηγικής του», «Tο δεξιό κόμμα αντιμετωπίζει τις υπαρξιακές του αμφιβολίες». Πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Liberation: «Ευρωεκλογές: πράσινη ανάπτυξη». L’Opinion: «Πολιτική ανασύνθεση. Πράξη ΙΙ».