Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μικρή παράταση στο Brexit μόνο εάν περάσει η συμφωνία από τη Βουλή»
Φωτογραφία Αρχείου Ap Photo

«Μικρή παράταση στο Brexit μόνο εάν περάσει η συμφωνία από τη Βουλή»

  • A-
  • A+
Το «μπαλάκι» στο βρετανικό Κοινοβούλιο πετάει εκ νέου η Ε.Ε. με τον Ντόναλντ Τουσκ να θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για παράταση στο Brexit. Αναμένεται διάγγελμα Μέι. Έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τουσκ στο νέο του μήνυμα προς την Τερέζα Μέι και το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε έκτακτη δήλωσή του, ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα δεχθεί μία μικρή παράταση του άρθρου 50 μόνο σε περίπτωση που η συμφωνία της Τερέζα Μέι περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Εξήγησε ότι εάν περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, θα ακολουθηθεί η γραπτή διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί αναγκαία τη σύγκληση νέας Συνόδου Κορυφής.

Εάν, πάντως, κριθεί απαραίτητο θα ανακοινώσει νέα Σύνοδο για την επόμενη εβδομάδα.

Αναμένεται διάγγελμα Μέι;

Στα βρετανικά μέσα υπάρχει έντονη φημολογία πως η Τερέζα Μέι θα απευθύνει διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολιτικού αναλυτή του ITV, η Τερέζα Μέι ενδέχεται να ανακοινώσει πως εάν επικρατήσει η άποψη πως η αποχώρηση από την Ε.Ε. πρέπει να παραταθεί και μετά τις 30 Ιουνίου, τότε η ίδια θα παραιτηθεί.

Έντονη κινητικότητα στο Λονδίνο

Το «όχι» από τις Βρυξέλλες στο αίτημα της Τερέζα Μέι για τρίμηνη παράταση στην αποχώρηση από την Ε.Ε. έφερε νέα δεδομένα εντός Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ο εκπρόσωπος των Εργατικών ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit. Ο πρόεδρος της Βουλής,Τζον Μπέρκοου, έκανε δεκτό το αίτημα και ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει άμεσα και μπορεί να διαρκέσει έως τρεις ώρες.

Παράλληλα, η Τερέζα Μέι έχει καλέσει τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης (στις 20.00 ώρα Ελλάδας) σε συνάντηση, όμως παραμένει άγνωστο εάν θα παραβρεθεί ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Φωτογραφία Αρχείου Ap Photo

«Θα συμφωνήσουμε μόνο εάν έχουμε διασφαλίσεις»

Ξεχωριστό χτύπημα στην Τερέζα Μέι έδωσε το Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν να στηρίζει την σκληρή γραμμή της Ε.Ε. και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να ανακοινώνει ότι η Γαλλία θα συμφωνήσει σε παράταση μόνο σε περίπτωση που η πρωθυπουργός της Βρετανίας παρουσιάσει διασφαλίσεις πως η συμφωνία της θα περάσει.

Η επιστολή και η «πόρτα»

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας απέστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες με την οποία ζητούσε παράταση του χρόνου εφαρμογής του άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου.

Η καθορισμένη συμφωνία είναι η 29η Μαρτίου, εννέα ημέρες από σήμερα.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της στο βρετανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «ως πρωθυπουργός δεν είμαι διατεθειμένη να καθυστερήσω το Brexit πέραν της 30ής Ιουνίου».

«Έγραψα στον πρόεδρο Τουσκ, ενημερώνοντάς τον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου», ενώ τόνισε ότι προτίθεται να καταθέσει για τρίτη φορά στο Κοινοβούλιο τη Συμφωνία Αποχώρησης. Ωστόσο δεν είπε πότε θα γίνει αυτό.

Οι Εργατικοί αντέδρασαν στην ανακοίνωση της πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η Τερέζα Μέι προσπαθεί να εξαναγκάσει να ψηφίσουν μια συμφωνία την οποία απέρριψαν ήδη δύο φορές, ή να οδηγήσει τη χώρα σε Brexit χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο οπαδοί του Brexit μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα δεν θέλουν μακρά παράταση της εξόδου από την Ε.Ε., γιατί φοβούνται ότι δεν γίνει ποτέ.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Ε.Ε.: Το αργότερο στις 23 Μαΐου

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε ότι, αν δοθεί παράταση, αυτή δεν μπορεί να πάει πέραν της 23ής Μαΐου, αλλιώς θα είναι «ουσιωδώς μεγαλύτερη» και η Βρετανία να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν, η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθεί πάνω από μία παρατάσεις, διότι αυτές θα προκαλέσουν αστάθεια στο σύνολο της Ένωσης.

Το αίτημα της Βρετανίας για παράταση ενεργοποίησης του άρθρου 50 θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής αυτή την Πέμπτη και Παρασκευή 21 και 22 Μαρτίου, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι αυτό μπορεί να μην αποφασιστεί και να χρειαστεί νέα σύνοδος την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ η Τερέζα Μέι θα πρέπει να δώσει ουσιαστικές εξηγήσεις για τους λόγους που ζητά την παράταση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε διαρκώς διαπραγματεύσεις, να δίνουμε διαρκώς εγγυήσεις που θα προστίθενται σε αυτές που έχουμε ήδη δώσει. Έχουμε βοηθήσει πολύ, έχουμε υποχωρήσει πολύ, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο».

ΕΥΡΩΠΗ
Τρίμηνη παράταση ζητάει η Μέι, τελεσίγραφο από την Ε.Ε.
Την αναβολή του Brexit για τρεις μήνες ζητά με την επιστολή της στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της Βρετανίας, μία μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής και ενώ η Ε.Ε. προειδοποιεί ότι δεν θα διαπραγματευτεί νέα...
Τρίμηνη παράταση ζητάει η Μέι, τελεσίγραφο από την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναμμένα κάρβουνα βάζει ο Γιούνκερ τη Μέι για την αναβολή
Την εκτίμηση ότι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. δεν θα λάβει απόφαση για να δοθεί παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 για τη Βρετανία έκανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στις Βρυξέλλες έφτασε η επιστολή της Τερέζα Μέι με...
Σε αναμμένα κάρβουνα βάζει ο Γιούνκερ τη Μέι για την αναβολή
ΚΟΣΜΟΣ
Επιφυλακτικός ο Μπαρνιέ για το αίτημα παράτασης της Μέι
Για πολιτικό και οικονομικό κόστος απ' την παρατεταμένη αβεβαιότητα προειδοποίησε ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, τονίζοντας πως η Βρετανία θα πρέπει να αιτιολογήσει επαρκώς τυχόν αίτημα για...
Επιφυλακτικός ο Μπαρνιέ για το αίτημα παράτασης της Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Ταξίδι-αστραπή της Μέι στο Στρασβούργο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία
Στο Στρασβούργο αναμένεται να πάει απόψε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην τελευταία προσπάθειά της να πετύχει κάποια αλλαγή στη Συμφωνία Αποχώρησης που τίθεται σε τελική ψηφοφορία την Τρίτη. Οι διαπραγματεύσεις...
Ταξίδι-αστραπή της Μέι στο Στρασβούργο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία
ΕΥΡΩΠΗ
Σύμφωνη η Ε.Ε. σε παράταση του Brexit
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε με περισσότερη σαφήνεια από ποτέ ότι είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να καθυστερήσει την αποχώρησή του, εάν το ζητήσει το Λονδίνο. Τι δήλωσε ο πρόεδρος της...
Σύμφωνη η Ε.Ε. σε παράταση του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Σκοτάδι στο τούνελ του Brexit
Με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μη βλέπουν φως στον ορίζοντα του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τερέζα Μέι να διαβεβαιώνει ότι το Βrexit θα γίνει στην ώρα του, ολοκληρώθηκαν οι επαφές της...
Σκοτάδι στο τούνελ του Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας