Τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, όλοι αξιωματικοί της αστυνομίας στην Φρανκφούρτη, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική έρευνα σε βάρος τους.
Η έρευνα που αποκάλυψε το νεοναζιστικό δίκτυο στους κόλπους της αστυνομίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων που ζητούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την επίδειξη μεγαλύτερης προσοχής από τα σώματα ασφαλείας.
«Άθλια τουρκικά γουρούνια»
Ο ακροδεξιός πυρήνας φέρεται να απειλούσε τουλάχιστον μία δικηγόρο τουρκικής καταγωγής και το δύο ετών παιδί της, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δημοσιεύονται στην «Frankfurter Neue Presse».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, τα μέλη της ομάδας αντάλλασσαν μεταξύ τους φωτογραφίες ναζιστικών συμβόλων μέσω της εφαρμογής WhatsApp, ενώ σε μήνυμά τους με φαξ προς την τουρκικής καταγωγής δικηγόρο Σεντά Μπασάι-Γιλντίζ, η οποία είχε υπερασπιστεί ύποπτους για ισλαμιστική παραστρατιωτική δράση, απειλούσαν την ίδια και την δύο ετών κόρη της, αποκαλώντας τες «άθλια τουρκικά γουρούνια» και καλώντας τες να εγκαταλείψουν την Γερμανία «όσο ακόμη μπορούν».
Το μήνυμα έφερε την υπογραφή «NSU 2.0» μιας οργάνωσης η οποία ευθύνεται για τις δολοφονίες επτά Τούρκων κι ενός Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία.
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης
Να θυμίσουμε πως στις 11 Ιουλίου (2018) δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη την Μπεάτε Τσέπε για συναυτουργία σε δέκα δολοφονίες και σειρά άλλων εγκληματικών ενεργειών της NSU την περίοδο 2000-2007.
Η Μπασάι-Γιλντίζ, η οποία εκπροσωπούσε και κάποιες από τις οικογένειες των θυμάτων του NSU, δήλωσε ότι λαμβάνει συχνά ανάλογες απειλές, θορυβήθηκε ωστόσο ιδιαίτερα από την συγκεκριμένη, λόγω των αναφορών στην κόρη της και στην διεύθυνση της κατοικίας της. Κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, η οποία ξεκίνησε έρευνα, στην διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε ο εν λόγω πυρήνας στους κόλπους της.
Στις αποκαλύψεις αντέδρασαν άμεσα όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Η εισαγγελία κατηγορεί τους πέντε υπόπτους αστυνομικούς για παρότρυνση σε πράξεις μίσους και τη χρήση συμβόλων αντισυνταγματικών οργανώσεων. Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι απειλές στη Φρανκφούρτη από ακροδεξιούς δέχτηκε και μια εισαγγελέας.
