Η Λέγκα συνεχίζει να επιβάλλει την ατζέντα της, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων μετά την εφαρμογή της «σκληρής γραμμής» του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, έχουν σαφώς μειωθεί. Τα κύρια συμφέροντα των δουλεμπόρων δείχνουν να μεταφέρονται από τη Λιβύη στο Μαρόκο και κατά συνέπεια στην Ισπανία.
Αλλά οι ιθύνοντες της Λέγκας ασφαλώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Ο αρμόδιος υπουργός για την Οικογένεια, Λορέντσο Φοντάνα, έφτασε να δηλώσει ότι θα έπρεπε να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει την προπαγάνδα ρατσιστικού και φυλετικού περιεχομένου. Διότι, κατά την άποψή του, η ουσία του νόμου βοηθά όσους θέλουν να βλάψουν τον ιταλικό λαό.
Τα Πέντε Αστέρια απάντησαν ότι η πρόταση αυτή δεν περιέχεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα και ότι η κυβερνητική συμμαχία, της οποίας ηγείται ο Τζουζέπε Κόντε, πρέπει να επικεντρωθεί στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, ενώ η Αριστερά και η Κεντροαριστερά έκριναν ανατριχιαστική τη δήλωση του Φοντάνα. Είναι σαφές ότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
Είναι άλλο τόσο ξεκάθαρο όμως ότι οι πολιτικές αυτές προθέσεις δείχνουν πως η Λέγκα μετακινείται όλο και δεξιότερα.
Με τους μετανάστες, την πρόταση για απογραφή των Ρομά, την τοποθέτηση του ίδιου του Φοντάνα για την άρνηση νομικής αναγνώρισης των παιδιών των ομόφυλων οικογενειών, η πολιτική δύναμη του Σαλβίνι ανεβάζει διαρκώς τους τόνους και προσπαθεί να βρει όλο και περισσότερους καινούργιους εχθρούς.
Είναι ενας τρόπος για να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η πρόθεση ψήφου του κόμματος (συνολικά, με τα Πέντε Αστέρια, συνεχίζουν να ξεπερνούν το 60%), αλλά για να επιτευχθεί και ένας άλλος στόχος: ο Σαλβίνι προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να ξεχαστεί η καταδίκη της προηγούμενης ηγεσίας της Λέγκας για υπεξαίρεση 49 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εισαγγελείς της Γένοβας συνεχίζουν να ψάχνουν τα χρήματα αυτά και ο νέος υπουργός Εσωτερικών επανήλθε στο όλο θέμα με τη γνωστή του προσέγγιση: «Αν μας πείτε πού είναι τα χρήματα τα οποία νομίζετε ότι έχουμε κρύψει σε διάφορα μέρη του κόσμου, θα πάω να τα πάρω εγώ ο ίδιος» είπε ο Σαλβίνι στους δικαστικούς. Και τους κατηγόρησε ότι «σπαταλάνε δημόσιο χρήμα, ψάχνοντας λεφτά που δεν υπάρχουν».
Εξοδα για τα οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λέγκας, «κάποιος θα έπρεπε να αποζημιώσει τον ιταλικό λαό».
Η Εθνική Ενωση Δικαστικών φυσικά απάντησε άμεσα, τονίζοντας ότι το να ζητά κανείς αποζημίωση από τους δικαστικούς ως συνέπεια της επαγγελματικής δράσης τους, «είναι μια ασύλληπτη και απαράδεκτη παρέμβαση στη δουλειά τους».
Νέα ρατσιστική επίθεση
Η σύγκρουση πρόκειται σίγουρα να συνεχιστεί. Και στο μεταξύ η Ιταλία επιχειρεί να περιορίσει τα ανησυχητικά περιστατικά ρατσισμού.
Το τελευταίο σε βάρος ενός εικοσιτριάχρονου πρόσφυγα από την Γκάμπια, ο οποίος φιλοξενείται σε καθολική ενορία στην Πιστόια της κεντρικής Ιταλίας.
Δύο άγνωστοι με ποδήλατο πρώτα τον προπηλάκισαν και αμέσως μετά προσπάθησαν να τον τραυματίσουν πυροβολώντας.
Ευτυχώς αστόχησαν, αλλά πρόκειται για ακόμη ένα συμβάν που δείχνει ότι οι ρατσιστικές δηλώσεις, οι φραστικές επιθέσεις και σχετικές κομματικές εξαγγελίες ευνοούν τη δράση ρατσιστών και φασιστών, που θεωρούν ότι μπορεί και να εξασφαλίσουν ακόμη και ευρεία κοινωνική ανοχή.
