Μεταξύ σφύρας και άκμονος εξακολουθεί να βρίσκεται η Τερέζα Μέι, πασχίζοντας να… τετραγωνίσει τον κύκλο του Brexit στο διχασμένο υπουργικό της συμβούλιο, που συνεχίζει να φυλλορροεί, και στο εξίσου διχασμένο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα. Χθες το βράδυ η Βρετανίδα πρωθυπουργός -που προωθεί ένα σχετικά «μαλακό» Brexit με αρκετές «σκληρές» διατάξεις εν είδει συγκερασμού των διαμετρικά αντίθετων απόψεων ανάμεσα στους υπέρμαχους και τους πολέμιους της βρετανικής αποχώρησης από την Ε.Ε.- απέφυγε άλλη μια ταπεινωτική ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Παρά την «ανταρσία» δώδεκα Συντηρητικών βουλευτών, απορρίφθηκε τελικά με έξι ψήφους διαφορά (307 κατά – 301 υπέρ) τροπολογία στο -τεχνικού χαρακτήρα- νομοσχέδιο για το εμπόριο που επικεντρώνεται στη μετατροπή των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε. και τρίτων χωρών σε διμερείς συμφωνίες με το Λονδίνο.
Η τροπολογία είχε κατατεθεί από βουλευτές της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας των κυβερνώντων Συντηρητικών και προέβλεπε πως η Βρετανία θα επιδίωκε κάποιου είδους τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. αν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2019 – μόλις δύο μήνες δηλαδή πριν από την επίσημη έξοδο της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου 2019.
Η νίκη -έστω στα σημεία- οδήγησε την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση περί επίσπευσης της διακοπής των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι, μεταφέροντας τη σχετική ημερομηνία αύριο Πέμπτη αντί της ερχόμενης Τρίτης, όπως προγραμματίζεται.
Το σχέδιο είχε σκοπό να αποσοβήσει τυχόν κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της Μέι από «αντάρτες» βουλευτές της το αργότερο έως σήμερα, όπως απαιτείται τυπικά – ένα σενάριο που παραμένει δυνητικά στο τραπέζι για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο το φθινόπωρο. Πόσο δυσχερής και τρωτή παραμένει η θέση της Μέι φάνηκε άλλωστε και τη Δευτέρα.
Η κυβέρνησή της με οριακή διαφορά μόλις τριών ψήφων κατάφερε να κερδίσει δύο ψηφοφορίες για το ίδιο νομοσχέδιο, έχοντας εξαναγκαστεί προηγουμένως να κάνει δεκτές τέσσερις τροπολογίες που είχαν υποβάλει ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί βουλευτές.
Η κίνηση αυτή όμως στοίχισε την τρίτη κατά σειρά παραίτηση υπουργού -και συνολικά 10ου στελέχους- της κυβέρνησης μέσα σε μια βδομάδα: εν προκειμένω του φιλοευρωπαίου Γκούτο Μπεμπ, αρμόδιου για τις αμυντικές προμήθειες.
Ζητούν νέο δημοψήφισμα
Παράλληλα, δυναμώνουν οι φωνές -και εντός του κυβερνώντος κόμματος- που αμφισβητούν ανοιχτά τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2016 για το Brexit και ζητούν τη διεξαγωγή νέου, μετά την επίσημη καταγγελία της βρετανικής εκλογικής επιτροπής πως η ομάδα Vote Leave, που είχε αναλάβει την καμπάνια υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., παραβίασε τους κανόνες προεκλογικής χρηματοδότησης υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο των εφτά εκατομμυρίων στερλινών κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο.
Η επιτροπή παρέπεμψε το θέμα στην αστυνομία και επέβαλε πρόστιμο 61.000 στερλινών στη Vote Leave, που είχε ουσιαστικά συνενωθεί κρυφά με έτερη προεκλογική ομάδα, τη Be Leave.
Αμφότερες αμέλησαν να δηλώσουν δαπάνες ύψους 675.000 στερλινών προς την εταιρεία Aggregate IQ, που συνεργαζόταν με την Cambridge Analytica – τη διαβόητη πια εταιρεία που χρεοκόπησε μετά τις αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, τα οποία καταγγέλλεται πως χρησιμοποιήθηκαν με στόχο τη χειραγώγηση και του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Νέο δημοψήφισμα ζήτησε και ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, πετώντας ξανά δηλητηριώδη βέλη κατά της Μέι.
Χαρακτήρισε το σχέδιό της για το Brexit «νερόβραστο» και «ημιτελές, μισό μέσα στην Ε.Ε., μισό έξω». Εκτίμησε δε πως πιθανότατα θα απορριφθεί από τις Βρυξέλλες οπότε, αφού το κοινοβούλιο έχει «παραλύσει» και δεν ξέρει ποιον δρόμο να ακολουθήσει, «ο μοναδικός τρόπος για να βρεθεί διέξοδος είναι να αποταθούμε στον λαό»…
