Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για την Άνγκελα Μέρκελ είναι οι περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Κάτω Σαξονία. Το κόμμα της χρειάζεται τη νίκη ώστε να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ωστόσο τα προγνωστικά μιλούν για μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Οι πρόωρες εκλογές στο κρατίδιο πραγματοποιούνται έπειτα από την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD)και Πρασίνων, μετά την παραίτηση μιας βουλευτή των Πράσινων, που εντάχθηκε στο CDU, το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία συνδέεται με το σκάνδαλο της Volkswagen και την απάτη με τις εκπομπές αερίων στα οχήματα του ομίλου.
Η μάχη αναμένεται να εξελιχθεί σε ντέρμπι με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν στην πρώτη θέση πότε τους Σοσιαλδημοκράτες και πότε τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), ενώ ο επικεφαλής του CDU Μπερντ Αλτουσμάν θεωρείται χαμηλού προφίλ σε σχέση με τον ηγέτη του SPD Στέφαν Βάιλ.
Πάνω από 6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες.
Η Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται τη νίκη, τόσο για λόγους κύρους -θα είναι η τέταρτη εκλογική νίκη της μέσα σε ένα χρόνο-, αλλά και γιατί θα της επιτρέψει να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Το κόμμα της θα πρέπει να βρει κοινό τόπο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους, κόμματα τα οποία έχουν σε πολλά θέματα εντελώς διαφορετική άποψη. Αν η διαπραγμάτευση είναι επιτυχής, τότε θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων, ο οποίος χαρακτηρίζεται «Τζαμάικα», λόγω των χρωμάτων που συμβολίζουν το κάθε κόμμα ( Χριστανοδημοκράτες – CDU και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών -CSU, Ελεύθεροι Δημοκράτες – FDP, Πράσινοι) και τα οποία συνδυασμένα μοιάζουν με τη σημαία της χώρας αυτής.
Νίκη διακαώς χρειάζεται και ο Μάρτιν Σουλτς, που έχει ηττηθεί σε τρεις συνεχόμενες αναμετρήσεις, ενώ στις γενικές εκλογές το SPD συγκέντρωσε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του, γεγονός που το ώθησε να περάσει στην αντιπολίτευση.
