Εκατοντάδες αστυνομικοί παρατάχθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου και του Μπέρμιγχαμ παρατάχθηκαν για να προλάβουν συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και αντιφασιστών διαδηλωτών, με αφορμή τους θανάτους από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και στον πύργο Γκρένφελντ.
Το Σάββατο ήταν ημέρα διαδηλώσεων, με το ξενοφοβικό αίσθημα να αυξάνεται εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων με 35 νεκρούς στο Μάντσεστερ, ενώ την ίδια στιγμή ξεχειλίζει η οργή εξαιτίας των τραγικών θανάτων τουλάχιστον 79 ανθρώπων στην πυρκαγιά.
Στο Μπέρμιγχαμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας, δεκάδες μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πρώτα η Βρετανία» ξεχύθηκαν στους δρόμους κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας «Πρώτα η Βρετανία, Ανταποδώστε».
Επίσης κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Είναι ώρα να καταπολεμήσουμε την Ισλαμική Τρομοκρατία».
Η ακροδεξιά οργάνωση αυτοχαρακτηρίζεται πατριωτικό κίνημα, που ενδιαφέρεται να φέρει σε πρώτο πλάνο ο βρετανικός λαός «έναντι των ξένων, των αιτούντων άσυλο ή των μεταναστών».
Στο Λονδίνο, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις, η αστυνομία έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις διαδηλώσεις, ορίζοντας πού και πότε θα πραγματοποιηθούν.
Το Σάββατο, καίριο μέλημά τους ήταν να αποτρέψουν τη συνάντηση μεταξύ της Αγγλική Λίγκας Άμυνας με τους διαδηλωτές των Ενωμένων Ενάντια στον Φασισμό και των Ενωμένων Ενάντια στον Εξτρεμισμό.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, οι αρχές έχουν αποφασίσει να «επιβάλουν όρους λόγω των τρεχουσών ανησυχιών και εντάσεων, καθώς υπάρχουν ανησυχητικές πληροφορίες για τις προθέσεις των οργανωτών αυτών των διαδηλώσεων».
Το 2013, η αστυνομία είχε συλλάβει πάνω από 160 άτομα, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αντι-ισλαμιστών διαδηλωτών και και χιλιάδων αντιδιαδηλωτών στο ανατολικό Λονδίνο, όπου ζει η πλειονότητα των μελών της μουσουλμανικής κοινότητας.
