Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με σταθερά βήματα προχωρά η προσπάθεια εξουδετέρωσης των πολιτικών αντιπάλων του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έπειτα από δικαστικές αποφάσεις εναντίον των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σε πεντάμηνη φυλάκιση, ενώ αφαιρέθηκε η βουλευτική έδρα της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, o Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε από δικαστήριο του Ντογουμπεγιαζίτ (στη νοτιοανατολική Τουρκία) σε φυλάκιση πέντε μηνών για «δυσφήμηση του τουρκικού έθνους, του κράτους και των θεσμών της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει δεκάδες δικαστικές διώξεις και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση 142 χρόνων στο πλαίσιο μιας δίκης στην οποία κατηγορείται ότι «διηύθυνε τρομοκρατική οργάνωση» και ότι έκανε «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Λίγες ώρες νωρίτερα το τουρκικό κοινοβούλιο είχε ανακοινώσει την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπροέδρου με τον Ντεμιρτάς του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Η Γιουκσεντάγ αντιμετωπίζει επίσης πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Όπως ανακοίνωσε κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, η δίκη στο εφετείο δεν δικαίωσε την ηγέτιδα του HDP, αλλά διατηρεί την πρωτόδικη απόφαση για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως 83 ετών σε βάρος της Φιγκέν Γιουκσεντάγ, με κατηγορίες για υποκίνηση βίας και προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Ντεμιτράς και Γιουκσεντάγ συνελήφθησαν στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, μαζί με άλλους πέντε βουλευτές του κόμματος, στο πλαίσιο των διώξεων που έχει εξαπολύσει η τουρκική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ερντογάν εναντίον τόσο όσων κατηγορεί ότι μετέχουν στην οργάνωση FETO, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, όσο και του φιλοκουρδικού κόμματος, το οποίο κατηγορεί για σχέσεις με το PKK.