Είναι χιλιάδες. Είναι πολλοί. Είναι διαφορετικοί. Νέοι και ηλικιωμένοι. Και πολλά παιδιά. Kαι διαδηλώνουν μαζικά κατά της αστυνομικής βίας σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον, μετά τους πρόσφατους θανάτους αφροαμερικανών από ένστολους στους δρόμους των ΗΠΑ. Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι οι δύο πορείες θα είναι οι πλέον μαζικές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην Αμερική κατά των δολοφονιών από αστυνομικούς στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στη Νέα Υόρκη, στο Κλίβελαντ κι αλλού και στη συνέχεια οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις των ειδικών σωμάτων ενόρκων να μην παραπεμφθούν οι ένστολοι σε δίκη.
Έτσι σήμερα χιλιάδες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ελευθερίας, λίγα τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο, πριν ξεκινήσουν μια πορεία περίπου τριών χιλιομέτρων στη λεωφόρο Πενσυλβάνια μπροστά από το Καπιτώλιο. Την πορεία διοργάνωσε το κίνημα «Συμμαχία Εθνικής Δράσης», οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με επικεφαλής τον αιδεσιμότατο Αλ Σάρπτον, και αυτά που κυριαρχούν είναι τα συνθήματα που εμπνεύστηκαν οι διαδηλωτές μετά τη δολοφονία του Μαικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον: «Ψηλά τα χέρια», «Η ζωή των μαύρων αξίζει», «Μη με πυροβολείτε, θέλω να ζήσω».
Ο αιδεσιμότατος Σάρπτον πιέζει το Κογκρέσο να προωθήσει νόμο που θα επιτρέπει στις ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές να αναλαμβάνουν υποθέσεις ανθρωποκτονιών στις οποίες εμπλέκονται αστυνομικοί. Στους διαδηλωτές συγκαταλέγονται οι οικογένειες του Ερικ Γκάρνερ, που πέθανε από κεφαλοκλείδωμα αστυνομικού στη διάρκεια της σύλληψής του, του Ακάι Γκέρλεϊ, που σκοτώθηκε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, του Τρέιβορ Μάρτιν, ο οποίος πυροβολήθηκε από πολίτη που έκανε περιπολία σε γειτονιά της Φλόριντα το 2012, του Μάικλ Μπράουν που σκοτώθηκε στο Φέργκιουσον., αλλά και του 12χρονου Ταμίρ Ράις που πυροβολήθηκε τον περασμένο μήνα στο Κλίβελαντ από αστυνομικό.
Η πορεία έχει ξεκινήσει και στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη, όπου σημειώθηκαν και μικροσυμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας, και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.
