efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μπορεί οι ομοσπονδιακοί πράκτορες της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE) να δρουν ανεξέλεγκτα –με τις ευλογίες του προέδρου Τραμπ– στην πολιτεία Μινεσότα των ΗΠΑ  και να είναι ήδη υπεύθυνοι για δύο ανθρωποκτονίες (προκαλώντας κύμα οργής και διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα), ωστόσο ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής παύσης των επιχειρήσεων καταστολής της ICE στη Μινεάπολη.

Συγκεκριμένα, η δικαστής Κέιτ Μενέντες δήλωσε ότι το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Μινεσότα κατέδειξε με σαφήνεια ότι οι τακτικές πρακτόρων μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων πυροβολισμών και αποδείξεων για αναγνωρίσεις με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά, έχουν «βαθιές και ακόμη και οδυνηρές συνέπειες για την Πολιτεία της Μινεσότα, τη Μινεάπολη και τους κατοίκους της Μινεσότα».

Ωστόσο, η δικαστής έκρινε ότι τα επιχειρήματα των εναγόντων δεν ήταν επαρκή για να εκδώσει μια τέτοια προσωρινή εντολή. Τόνισε επίσης πως ένα ομοσπονδιακό εφετείο ανέτρεψε πρόσφατα μια άλλη δικαστική εντολή για περιορισμό των αλληεπιδράσεων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ με διαδηλωτές στη Μινεσότα.

Τη σχετική αγωγή είχαν καταθέσει πολιτειακοί αξιωματούχοι, κατηγορώντας ομοσπονδιακούς πράκτορες για εκτεταμένες παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων. Η αγωγή είχε στόχο να μπλοκάρει ή να περιορίσει την επιχείρηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με αποστολή χιλιάδων πρακτόρων μετανάστευσης στη Μινεάπολη.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, του οποίου η πόλη είναι επίσης από τους ενάγοντες, δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση, αλλά τόνισε θα συνεχίσει να κινείται δικαστικά. «Αυτή η απόφαση δεν αλλάζει αυτά που έχουν βιώσει οι άνθρωποι εδώ – φόβο, αναστάτωση και ζημιά που προκλήθηκε από μια ομοσπονδιακή επιχείρηση που δεν ανήκε ποτέ στη Μινεάπολη εξαρχής», δήλωσε ο Φρέι σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Παμ Μπόντι, σε ανάρτηση στο X, χαιρέτισε αμέσως την απόφαση κάνοντας λόγο για μια «τεράστια νομική νίκη», σημειώνοντας ότι η δικαστής που εξέδωσε την απόφαση είχε διοριστεί από τον Δημοκρατικό πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η δράση της ICE  στη Μινεάπολη

  • Οι ομοσπονδιακές αρχές κρατούν αγόρι πέντε ετών έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE) στη Μινεάπολη. Ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος Βανς ισχυρίστηκε εξοργιστικά πως το πεντάχρονο παιδί ανέλαβε να το φροντίσει η ICE διότι ο πατέρας του, τον οποίο παρουσίασε ως «παράτυπο μετανάστη», τράπηκε σε φυγή για να μη συλληφθεί από τους πράκτορες.
  • Η μισαλλόδοξη, βίαιη υπηρεσία ICE διεξάγει επί εβδομάδες επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πολιτεία Μινεσότα, στο πλαίσιο της οποίας δολοφονήθηκε η Ρενέ Γκουντ, Αμερικανίδα 37 ετών, μέσα στο αυτοκίνητό της από πράκτορα της υπηρεσίας την 7η Ιανουαρίου στη Μινεάπολη, προκαλώντας παγκόσμια οργή. 
  • Την 8η Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος Βανς έλεγε ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τη Ρενέ Γκουντ «έχαιρε απόλυτης ασυλίας». Η πολιτεία Μινεσότα έχει ζητήσει από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη να διακοπεί η επιχείρηση της ICE. 
  • Μια εβδομάδα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία της Ρενέ Γκουντ, πράκτορας της ICE πυροβόλησε στο πόδι μετανάστη από τη Βενεζουέλα.