Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.9° 20.0°
2 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
21.6° 18.1°
5 BF
69%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
22.0° 20.5°
2 BF
66%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Βέροια
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 19.8°
2 BF
72%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
67%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.7° 21.7°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.4° 19.8°
2 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
18°C
19.9° 17.7°
2 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
2 BF
63%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
82%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.7° 20.1°
2 BF
60%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.0° 20.8°
3 BF
56%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.6°
0 BF
49%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.1°
1 BF
79%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
100%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
0 BF
79%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
Τραμπ - Μελόνι
Χαμόγελα για Τραμπ και Μελόνι στον Λευκό Οίκο. | (AP Photo/Tom Brenner)

Συνάντηση Τραμπ - Μελόνι: Παζάρια, αλλά χωρίς βιασύνη για εμπορική συμφωνία UPD

«Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη Δύση μεγάλη», είπε η Μελόνι, με τον Τραμπ να συμφωνεί...• «Θα έχουμε συμφωνία 100%, αλλά θα είναι δίκαιη» δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Χαμόγελα, καλά λόγια και δηλώσεις χωρίς μεγάλη ουσία περιείχε η κοινή εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ με τη Τζόρτζια Μελόνι στον Λευκό Οίκο, στη σκιά του εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος επιβάλλοντας μπαράζ δασμών.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έγινε η πρώτη Ευρωπαία αρχηγός κράτους που συνάντησε τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την έναρξη των δασμών, όμως οι σχέσεις τους πάνε και παραπέρα, καθώς δεν κρύβουν την αμοιβαία και ακροδεξιά εκτίμηση που τρέφουν μεταξύ τους.

Η προσπάθεια πειθούς για να υπάρξει συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο που η Τζόρτζια Μελόνι αναζητά θετικές ειδήσεις και επαφές, καθώς έχει βρεθεί, πλέον, σε δύσκολη θέση εξαιτίας των αλλαγών στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς [βλ. «Η Μελόνι προσπαθεί... να συγκινήσει τον Τραμπ» ].

Συνάντηση του Ντόναλτ Τραμπ με τη Τζόρτζια Μελόνι στον Λευκό Οίκο. | (AP Photo/Alex Brandon)

«Μαζί, για να κάνουμε τη Δύση μεγάλη»

«Στόχος μου είναι να κάνω και πάλι μεγάλη τη Δύση και μαζί μπορούμε να το πετύχουμε. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Mπορούμε να το κάνουμε», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων. «Στη συνάντησή μας μιλήσαμε για εμπόριο και άλλα πράγματα. Η Μελόνι έκανε πραγματική έφοδο στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Τραμπ.

«Κάποιοι λένε ότι εγώ προωθώ τον δυτικό εθνικισμό. Αλλά όταν μιλώ για τη Δύση, δεν αναφέρομαι μόνο σε ένα γεωγραφικό χώρο, αλλά σε έναν πολιτισμό», συνέχισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η Μελόνι επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση με τον Τραμπ περιστράφηκε γύρω από την οικονομία, την άμυνα, το διάστημα και την ενέργεια. «Η Ιταλία θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας και υπάρχει, βεβαίως, και η πυρηνική ενέργεια, την οποία προσπαθούμε να αναπτύξουμε», είπε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Η Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε τον ένοικο του Λευκού Οίκου να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα της, πρόσκληση την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δεκτή. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η χώρα της θα αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως και τις αμυντικές δαπάνες.

Συνάντηση του Ντόναλτ Τραμπ με τη Τζόρτζια Μελόνι στον Λευκό Οίκο. | (AP Photo/Tom Brenner)

Θα υπάρξει συμφωνία 100%, αλλά δεν βιαζόμαστε

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει εμπορική συμφωνία 100%. Θέλουν να κάνουμε μια συμφωνία και θα την κάνουμε, αλλά θα είναι μια δίκαιη συμφωνία» για να προσθέσει πως η κυβέρνησή του δεν βιάζεται.

Πριν από τις κοινές τους δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επαναλάβει ότι «οι ΗΠΑ έπεσαν θύμα εκμετάλλευσης από όλες τις χώρες στον κόσμο. Αυτό δεν θα συμβαίνει πια, αλλά θα κάνουμε δίκαιες συμφωνίες».

Οι ακροδεξιές συμπάθειες, όμως, δεν κρύβονται και για τον λόγο αυτό ο Τραμπ έσπευσε να δηλώσει πως η Μελόνι «κάνει φανταστική δουλειά» και να προσθέσει «είμαστε πολύ περήφανοι για εκείνη. Την ξέρω από την αρχή, ξέρω ότι έχει πολύ ταλέντο, είναι από τους πραγματικούς ηγέτες του πλανήτη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συνάντηση Τραμπ - Μελόνι: Παζάρια, αλλά χωρίς βιασύνη για εμπορική συμφωνία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας