Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο άνδρας από το Βερμόντ που συνελήφθη χθες για την δολοφονική επίθεση σε βάρος τριών φοιτητών παλαιστινιακής καταγωγής κοντά στο πανεπιστήμιο του Βερμόντ στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα αθώος μέσω του δικηγόρου του.

Ο 48χρονος Τζέισον Ίτον εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή μέσω βιντεοσύνδεσης από τη φυλακή και απλά επιβεβαίωσε την ταυτότητά του. Ο δικαστής διέταξε να κρατηθεί χωρίς εγγύηση εν αναμονή της ακρόασης που πιθανότατα θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ομοσπονδιακοί πράκτορες βρήκαν ένα κυνηγετικό όπλο στο διαμέρισμα του Ίτον. 

Ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε σήμερα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά εάν ο πυροβολισμός ήταν έγκλημα μίσους. Το FBI και το Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών βοηθούν τις αρχές του Βερμόντ στην έρευνα.

Υπήρξε μια απότομη αύξηση των απειλών κατά των εβραϊκών, μουσουλμανικών και αραβικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, είπε. «Υπάρχει κατανοητός φόβος στις κοινότητες σε όλη τη χώρα», είπε ο Γκάρλαντ.

Οι τρεις άνδρες, όλοι ηλικίας 20 ετών, περπατούσαν προς το σπίτι ενός από τους συγγενείς των θυμάτων όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν λευκό άνδρα με πιστόλι, είπε η αστυνομία.
«Χωρίς να μιλήσει, έριξε τουλάχιστον τέσσερις σφαίρες με πιστόλι και πιστεύεται ότι τράπηκε σε φυγή», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μπέρλινγκτον, Τζον Μουράντ. «Και τα τρία θύματα χτυπήθηκαν, δύο στον κορμό τους και ένα στα κάτω άκρα».

Οι δύο από τους νεαρούς ήταν σε σταθερή κατάσταση και ο τρίτος υπέστη «πολύ πιο σοβαρούς τραυματισμούς», πρόσθεσε.

Οι δύο φοιτητές έχουν αμερικανική υπηκοότητα και ο τρίτος βρίσκεται στη χώρα με νόμιμη άδεια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας οι φορούσαν την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντήλα.

Οι οικογένειες των θυμάτων σε κοινή τους ανακοίνωση κάλεσαν τις αρχές να αντιμετωπίσουν την επίθεση σαν έγκλημα μίσους. Το ίδιο ζήτησε και η Αμερικανοαραβική Επιτροπή Κατά των Διακρίσεων (ADC).

Οι οικογένειες ταυτοποίησαν τα θύματα ως τον Χισάμ Αουρτάνι φοιτητή στο πανεπιστήμιο Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ, τον Κινάν Αμπντέλ Χαμίντ που φοιτά στο Κολέγιο Χάβερφορντ της Πενσιλβάνιας και τον Ταχσίν Άχμεντ, φοιτητή στο Κολέγιο Τρίνιτι του Κονέκτικατ.

Όλοι τους ήταν απόφοιτοι του Σχολείου Φίλων της Ραμάλα, ένα ιδιωτικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το οποίο διαχειρίζονται Κουάκεροι.