• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 26.5°C / 29.3°C
    2 BF
    45%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 24.1°C / 28.7°C
    3 BF
    50%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    27°C 27.1°C / 28.0°C
    1 BF
    57%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    28°C 26.9°C / 27.7°C
    2 BF
    23%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    27°C 26.9°C / 27.4°C
    4 BF
    36%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    27°C 23.0°C / 27.0°C
    2 BF
    50%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 23.4°C
    0 BF
    64%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    27°C 27.4°C / 27.4°C
    1 BF
    40%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    24°C 23.8°C / 24.9°C
    2 BF
    77%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.0°C / 24.9°C
    2 BF
    65%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.8°C / 24.4°C
    3 BF
    64%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 21.7°C / 21.8°C
    2 BF
    68%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.9°C / 24.9°C
    2 BF
    65%
  • Λάρισα
    Αυξημένες νεφώσεις
    27°C 25.1°C / 26.7°C
    2 BF
    39%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    27°C 25.6°C / 27.5°C
    2 BF
    52%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    25°C 24.8°C / 25.4°C
    3 BF
    74%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    27°C 26.7°C / 29.3°C
    3 BF
    34%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.8°C / 24.3°C
    3 BF
    68%
  • Κατερίνη
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    24°C 24.2°C / 27.8°C
    3 BF
    69%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    22°C 22.2°C / 22.2°C
    2 BF
    60%

Ο Μπάιντεν περιορίζει τη χρήση λογισμικών κατασκοπείας

  • A-
  • A+

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό διάταγμα που περιορίζει τη χρήση μιας κατηγορίας ισχυρών εργαλείων παρακολούθησης από υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για κατασκοπευτικά λογισμικά που έχουν χρησιμοποιήσει σε βαθμό κατάχρησης όχι μόνο απολυταρχικά καθεστώτα αλλά και ορισμένες δημοκρατικές χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να κατασκοπεύουν αντιφρονούντες, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους.

Τα εν λόγω εργαλεία δίνουν στις κυβερνήσεις την εξουσία να χακάρουν τα κινητά τηλέφωνα ιδιωτών, εξάγοντας δεδομένα και παρακολουθώντας τις κινήσεις τους. Η παγκόσμια αγορά για τη χρήση τους ανθεί και ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν μελετήσει ή αναπτύξει την τεχνολογία.

Εμπορικό λογισμικό υποκλοπής spyware, συμπεριλαμβανομένου του Pegasus, που κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί εναντίον Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό. 

Όπως αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμα οι New York Times, τη Δευτέρα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 άτομα από το κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ σε τουλάχιστον 10 χώρες είχαν γίνει στόχοι παρακολούθησης με spyware, αριθμός μεγαλύτερος από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν.

Το εκτελεστικό διάταγμα απαγορεύει στις ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν εμπορικό λογισμικό υποκλοπής spyware που θα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από ξένες κυβερνήσεις, θα μπορούσε να στοχεύσει Αμερικανούς στο εξωτερικό ή θα μπορούσε να θέσει κινδύνους για την ασφάλεια εάν εγκατασταθεί σε κυβερνητικά δίκτυα των ΗΠΑ. 

Το διάταγμα καλύπτει μόνο λογισμικό υποκλοπής που αναπτύσσεται και πωλείται από εμπορικές οντότητες, όχι εργαλεία που έχουν κατασκευαστεί από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ωστόσο, το διάταγμα δεν αποτελεί γενική απαγόρευση και επιτρέπει στις αμερικανικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν εμπορικό λογισμικό κατασκοπείας σε ορισμένες περιπτώσεις, διευκρινίζουν οι New York Times.

Για παράδειγμα, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών έχει αναπτύξει ένα ισραηλινό εργαλείο που ονομάζεται Graphite, κατασκευασμένο από την εταιρεία Paragon, ως μέρος των επιχειρήσεων καταπολέμησης των ναρκωτικών. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν σχεδιάζουν να τερματίσουν τη χρήση του εργαλείου από την D.E.A., αλλά θα επανεξετάσουν την απόφαση εάν προκύψουν στοιχεία ότι έχει κατάχρηση των εργαλείων της Paragon από άλλες κυβερνήσεις.

Τον Δεκέμβριο, ο δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ από την Καλιφόρνια και πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της D.E.A. ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του εργαλείου από την υπηρεσία.

Τον ίδιο μήνα το Κογκρέσο ψήφισε ένα νομοσχέδιο που έδινε στον διευθυντή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών την εξουσία να απαγορεύει στην κοινότητα πληροφοριών να αγοράζει ξένο λογισμικό κατασκοπείας και απαιτούσε από τον διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών να υποβάλει στο Κογκρέσο μια «λίστα παρακολούθησης» που να εντοπίζει ξένες εταιρείες spyware που ενέχουν κινδύνους για αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε τώρα ο κ. Μπάιντεν δηλώνει ότι για να χρησιμοποιήσει εμπορικό λογισμικό κατασκοπείας μια αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία, οι αξιωματούχοι πρέπει να καθορίσουν ότι τα εργαλεία δεν «ενέχουν σημαντικούς κινδύνους αντικατασκοπείας ή ασφάλειας για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ή σημαντικούς κινδύνους ακατάλληλης χρήσης από ξένη κυβέρνηση ή ξένο πρόσωπο».

Την εξέλιξη σχολίασε η Αμερικανίδα Άρτεμις Σίφορντ, που έπεσε θύμα παρακολούθησης στην Ελλάδα τόσο μέσω της ΕΥΠ, όσο και μέσω του Predator.  «Χαίρομαι που βλέπω την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κινείται προς την απαγόρευση εμπορικών οντοτήτων spyware που είναι υπεύθυνες για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στόχευση πολιτών των ΗΠΑ, όπως η Cytrox που κατασκευάζει το Predator» έγραψε στο Twitter, κάνοντας χρήση των hashtags #Predator #υποκλοπες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η νέα πτώση του Μπάιντεν, που δεν άφησε να «πέσει κάτω» ο Τραμπ [Video]
Ο 80χρονος πρόεδρος σκόνταψε κι έπεσε κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Το ατύχημα δεν άφησε ασχολίαστο ο Τραμπ.
Η νέα πτώση του Μπάιντεν, που δεν άφησε να «πέσει κάτω» ο Τραμπ [Video]
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμφωνία ή στάση πληρωμών;
Ο χρόνος τελείωσε για το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος και αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι Ρεπουμπλικανοί με τους Δημοκρατικούς για την αύξηση του πλαφόν για το χρέος, τότε θα εκτυλιχθούν... δράματα ●...
Συμφωνία ή στάση πληρωμών;
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμβιβασμός με πολλά... ψαλίδια
Η συμφωνία θα αυξήσει το όριο του χρέους (31,4 τρισ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) για δύο χρόνια. Βάσει της νομοθεσίας που προβλέπει ότι το πλαφόν του χρέους πρέπει να εγκρίνεται από το Κογκρέσο, οι επόμενες...
Συμβιβασμός με πολλά... ψαλίδια
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Παραμένει το αδιέξοδο για το χρέος, «θα τα καταφέρουμε», ελπίζει ο Μπάιντεν
Μυνήματα αισιοδοξίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μετά από ακόμη μία άκαρπη συνάντηση στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του χρέους της χώρας.
Παραμένει το αδιέξοδο για το χρέος, «θα τα καταφέρουμε», ελπίζει ο Μπάιντεν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σκληρό πόκερ με τα όρια του αμερικανικού χρέους
Μερίδα των Ρεπουμπλικανών εξωθούν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε αθέτηση πληρωμών, που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική κρίση ● Η «μονομαχία του δειλού κοτόπουλου», ο «τρελός οδηγός» και η αινιγματική...
Σκληρό πόκερ με τα όρια του αμερικανικού χρέους
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Χάος στα σύνορα και προσφυγές στις ΗΠΑ για το νέο «μπλόκο» σε μετανάστες
Χαοτικές σκηνές εξελίχθηκαν τις προηγούμενες ώρες στα σύνορα των ΗΠΑ, καθώς χιλιάδες μετανάστες επιδίωξαν να εισέλθουν στη χώρα, πριν τη νέα μεταναστευτική νομοθεσία από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Χάος στα σύνορα και προσφυγές στις ΗΠΑ για το νέο «μπλόκο» σε μετανάστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας