Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.2° 33.0°
4 BF
24%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
35.6° 29.6°
3 BF
39%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
33°C
36.5° 32.7°
3 BF
42%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
1 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
4 BF
33%
Βέροια
Αίθριος καιρός
32°C
35.0° 29.0°
2 BF
47%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.4° 28.4°
0 BF
25%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
34.6° 34.6°
1 BF
23%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
33.8° 27.8°
5 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.2°
4 BF
39%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.4° 26.8°
6 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 28.5°
3 BF
45%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
1 BF
46%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
32°C
35.7° 32.3°
1 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
33°C
33.8° 30.5°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.8° 27.7°
4 BF
67%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.4° 33.2°
4 BF
15%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
29°C
30.3° 29.4°
3 BF
47%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
32.8° 29.7°
3 BF
50%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
29°C
29.5° 29.5°
1 BF
43%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
Lea Suzuki/San Francisco Chronicle via AP

Ο Μασκ μειώνει το προσωπικό του Twitter στο μισό, επικαλούμενος απώλειες εσόδων

Ο Έλον Μασκ έκλεισε την πρώτη εβδομάδα ως ιδιοκτήτης του Twitter περικόπτοντας έως και το ήμισυ του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, με ελάχιστο χρόνο προειδοποίησής τους και κόβοντας απότομα την πρόσβασή τους στους υπολογιστές και τα συστήματα εργασίας τους.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter επικαλέστηκε «δραματική πτώση των εσόδων» της πλατφόρμας, καθώς οι μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει σταδιακά να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το μέσο. «Δυστυχώς δεν υπάρχει επιλογή όταν η εταιρεία χάνει πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα», έγραψε στον λογαριασμό του. Οι διαφημίσεις αντιπροσωπεύουν το 90% των εσόδων του Twitter.

Μεταξύ των εταιρειών που απέσυραν τις διαφημίσεις τους είναι η Audi, η General Motors, η General Mills και η Pfizer, εν μέσω ανησυχιών ότι ο Έλον Μασκ θα περιορίσει τον έλεγχο της παραπληροφόρησης και την προστασία ασφαλείας στην πλατφόρμα.

  

Ο Γιόελ Ροθ, επικεφαλής ασφάλειας και ακεραιότητας του Twitter, φάνηκε να επιβεβαιώνει τις αναφορές ότι το 50% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της εταιρείας, που αριθμούσε 7.500 άτομα, είχε περικοπεί.

Μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, υπήρξαν καταγγελίες ότι η «ολόκληρη» ομάδα επιμέλειας του Twitter είχε επηρεαστεί από τις απολύσεις, δυνητικά θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα της εταιρείας να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση. Επίσης, μεγάλο πλήγμα φαίνεται να έχει υποστεί από τις απολύσεις η ομάδα δημοσίων σχέσεων που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της επικοινωνίας με δημοσιογράφους και άλλους οργανισμούς, όπως και οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μηχανικής μάθησης και αλγοριθμικής δεοντολογίας.

Χθες Παρασκευή, πολλοί υπάλληλοι ξύπνησαν και διαπίστωσαν ότι είχαν κλειδωθεί έξω από τους φορητούς υπολογιστές τους και η πρόσβασή τους στην εταιρεία Gmail και Slack είχε ανακληθεί. 

Οι περικοπές έρχονται καθώς ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας προσπαθεί να αποκομίσει κέρδη μία εβδομάδα αφότου αγόρασε την πλατφόρμα για 44 δισ. δολάρια, κόστος πολύ υψηλότερο από αυτό που εκτιμήθηκε αρχικά. Ο Μασκ κατηγόρησε «ομάδες ακτιβιστών που πιέζουν τους διαφημιστές», κατηγορώντας τες ότι «προσπαθούν να καταστρέψουν την ελευθερία του λόγου στην Αμερική». Η τάση, ωστόσο, φαίνεται ότι ξεκίνησε από τους ίδιους τους διαφημιστές.

Ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στην εποπτεία περιεχομένου, παρά τις εσωτερικές πηγές που ανέφεραν ότι η ομάδα επιμέλειας είχε εκτοπιστεί. Αυτή η ομάδα παίζει βασικό ρόλο στην κάλυψη γεγονότων, όπως εκλογές, έκτακτες ειδήσεις και αθλήματα, διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες έχουν ελέγξει τις πληροφορίες που παρουσιάζονται ως προϊόντα στιγμών, τάσεων και θεμάτων. Θεωρείται εσωτερικά ως βασικό φίλτρο ενάντια στις παραπλανητικές δημοσιεύσεις.

Υπάλληλος της εταιρείας που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι τα ερωτήματα από συνεργαζόμενους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σχετικά με πιθανή παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα έμειναν αναπάντητες. «Η πλατφόρμα είναι πιθανό να γίνει πιο τοξική με λιγότερο υγιείς πληροφορίες για να αντιμετωπίσει τις αφηγήσεις παραπληροφόρησης ή παραπληροφόρησης», είπε.

Σύμφωνα με τον Ροθ, ότι οι απολύσεις «επηρέασαν περίπου το 15% του τομέα Trust & Safety (σε αντίθεση με περίπου 50% περικοπές σε ολόκληρη την εταιρεία), με το προσωπικό μετριοπαθούς μας πρώτης γραμμής να έχει τον μικρότερο αντίκτυπο». Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από τους «2.000+ συντονιστές περιεχομένου που εργάζονται στην πρώτη γραμμή ελέγχου δεν επηρεάστηκαν».

«Με τις εκλογές σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, οι προσπάθειές μας για την εκλογική ακεραιότητα – συμπεριλαμβανομένης της επιβλαβούς παραπληροφόρησης που μπορεί να καταστείλει την ψήφο και την καταπολέμηση των επιχειρήσεων πληροφόρησης που υποστηρίζονται από το κράτος – παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα», είπε.

Ο Μασκ αργότερα ανέβασε στο Twitter ότι «η ισχυρή δέσμευση της εταιρείας για τον έλεγχο περιεχομένου παραμένει απολύτως αμετάβλητη», ενώ ισχυρίστηκε -χωρίς να δώσει πάντως στοιχεία- ότι η ρητορική μίσους μειώθηκε στον ιστότοπο τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι απολύσεις έχουν ήδη προκαλέσει μηνύσεις και άλλες νομικές ενέργειες στις ΗΠΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα συνδικάτα εργαζομένων συνέκριναν τις κινήσεις του Μασκ με την αμφιλεγόμενη μαζική απόλυση 800 εργαζομένων σε πορθμεία φέτος και κάλεσαν την κυβέρνηση να δράσει.

Ο Μάικ Κλάνσι, γενικός γραμματέας της Prospect, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας, δήλωσε: «Το Twitter μεταχειρίζεται τους ανθρώπους του με αποκρουστικό τρόπο. Η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές στους νέους ιδιοκτήτες του Twitter ότι δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο και ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων βαρόνων της τεχνολογίας».

Ο ξαφνικός χαρακτήρας των απολύσεων μπορεί επίσης να παραβιάζει τον εργατικό νόμο της Καλιφόρνια και φαίνεται ήδη έτοιμος να οδηγήσει τον Μασκ στα δικαστήρια. Το καταστατικό ειδοποίησης προσαρμογής και επανεκπαίδευσης εργαζομένων (προειδοποίηση απόλυσης) απαιτεί από τους εργοδότες με τουλάχιστον 100 εργαζομένους να ενημερώνουν για απολύσεις που αφορούν 500 ή περισσότερους υπαλλήλους, ανεξάρτητα από το αν μια εταιρεία είναι δημόσια ή ιδιωτική.

Ο Μπάρι Γουάιτ, εκπρόσωπος του τμήματος ανάπτυξης απασχόλησης της Καλιφόρνια, δήλωσε την Πέμπτη ότι η υπηρεσία δεν είχε λάβει τέτοιες ειδοποιήσεις από το Twitter.

Μια ομαδική αγωγή κατατέθηκε την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο για λογαριασμό ενός υπαλλήλου που απολύθηκε και τριών άλλων που κλειδώθηκαν έξω από τους λογαριασμούς εργασίας τους. Ισχυρίζεται ότι το Twitter σκοπεύει να απολύσει περισσότερους υπαλλήλους και έχει παραβιάσει το νόμο μη παρέχοντας την απαιτούμενη ειδοποίηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Μασκ μειώνει το προσωπικό του Twitter στο μισό, επικαλούμενος απώλειες εσόδων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας