Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ακόμη μία αμερικανική πολιτεία υιοθέτησε νομοθεσία που περιορίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Στο Άινταχο, ο κυβερνήτης Μπραντ Λιτλ υπέγραψε το νομοσχέδιο που επιτρέπει στις οικογένειες των γυναικών που υποβλήθηκαν σε άμβλωση –αλλά και στον πατέρα του εμβρύου, ακόμη κι αν η σύλληψη προήλθε από βιασμό— να προσφεύγουν νομικά εναντίον των κλινικών ή των γιατρών που έκαναν την επέμβαση. 

Πρόκειται για νόμο παρόμοιο με νομοσχέδιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στο Τέξας. Το κείμενο, που υπερψηφίστηκε στην Βουλή της Πολιτείας στις 15 Μαρτίου, αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να γίνονται αμβλώσεις αφού εντοπιστεί καρδιακή λειτουργία στο έμβρυο, περίπου στην 6η εβδομάδα της κύησης, εκτός κι αν υπάρχει άμεσος ιατρικός λόγος ή σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Ωστόσο τόσο ο βιασμός όσο και η αιμομιξία θα πρέπει να έχουν καταγγελθεί πρώτα στις αρχές, ενώ θα πρέπει να δίνεται στον γιατρό που θα κάνει την άμβλωση αντίγραφο της αστυνομικής έκθεσης.

Ο κυβερνήτης του Άινταχο, Λιτλ, δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων «των μωρών που πρόκειται να γεννηθούν», και εξέφρασε την ανησυχία ότι το νομοσχέδιο αυτό ενδέχεται να κριθεί αντισυνταγματικό καθώς «δίνει στους πολίτες το δικαίωμα να επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα για την άσκηση ενός δικαστικά αναγνωρισμένου συνταγματικού δικαιώματος». Όπως είπε, με επιστολή του προς τους βουλευτές της πολιτείας, κάτι τέτοιο υπονομεύει τους θεσμούς και «αποδυναμώνει τις συλλογικές μας ελευθερίες».

Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία ότι η εφαρμογή αυτού του είδους των νομοθεσιών ενδέχεται να πλήξει και άλλα δικαιώματα των Αμερικανών, τα οποία είναι ιδιαίτερα προσφιλή στους συντηρητικούς, όπως το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Το νέο νομοσχέδιο έχουν ήδη καταγγείλει οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με την Λόρεν Μπράμγουελ, στέλεχος ισχυρής οργάνωσης των πολιτικών δικαιωμάτων, «οι κοινοβουλευτικοί περηφανεύτηκαν ξεκάθαρα ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ένα “πανούργο” μέσο για τον περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση», σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι «ανεύθυνο και πολιτικά υποκινούμενο ώστε να κάνει κακό».

Εκ μέρους του Λευκού Οίκου, η εκπρόσωπός του Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε το νομοσχέδιο επαίσχυντη απόπειρα να αμφισβητηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ «Ρόου εναντίον Γουέιντ», η οποία υιοθετήθηκε το 1973 και διασφάλισε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ τα σκοταδιστικά νομοσχέδια και οι απόπειρες περιορισμού του δικαιώματος στην αντισύλληψη και στην άμβλωση έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μόνο φέτος, από την 1η Ιανουαρίου και έως τις 15 ΜΑρτίου, συνολικά 1.844 μέτρα που αφορούν την αντισύλληψη και την άμβλωση έχουν υιοθετηθεί σε 46 πολιτείες, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Guttmacher, που μάχεται για το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους.