Παρά τον αρχικό δισταγμό του, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε αμερικανικά νομοθετήματα υπέρ τον διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση από το Πεκίνο, με την κόντρα ΗΠΑ-Κίνας να παίρνει νέες διαστάσεις.
Η Κίνα κάλεσε εκ νέου τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Πεκίνο, Τέρι Μπράνσταντ, για εξηγήσεις, ενώ απαίτησε από την Ουάσινγκτον να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ζημιώνοντας τις διμερείς σχέσεις.
Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών, με τον υπουργό Λε Γιουτσένγκ να εκφράζει την επίσημη διαμαρτυρία της χώρας του.
Το Πεκίνο προειδοποίησε την Ουάσινγκτον με αντίποινα, τη στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Τα δύο νομοσχέδια «αποκαλύπτουν τις κακόβουλες προθέσεις» της Ουάσινγκτον, ανέφερε δελτίο Τύπου σε πολύ υψηλούς τόνους που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική διπλωματία.
Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «υποστηρίζουν αδιάντροπα τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος αθώων πολιτών, οι οποίοι ξυλοκοπούνται, τραυματίζονται και καίγονται (…) από βίαιους εγκληματίες».
Την αντίθεσή της στις αμερικανικές ενέργειες εξέφρασε και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ επισημαίνοντας ότι «στέλνει λάθος μήνυμα στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις».
Κατά το κινεζικό ΥΠΕΞ, θα υπάρξει λήψη «αυστηρών αντίμετρων» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ ενεργώντας μονομερώς και «αυθαίρετα», πάντως σε κάθε περίπτωση η «επέμβαση» της Ουάσινγκτον είναι «καταδικασμένη να αποτύχει». Η κυβέρνηση του Τραμπ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις συνέπειες των κινεζικών αντιμέτρων, κατά την ίδια πηγή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δίστασε αρχικά να υπογράψει τα δύο νομοσχέδια που προώθησαν Αμερικανοί βουλευτές, όμως το έκανε μετά από δύο ημέρες ανακοινώνοντας ότι υπέγραψε από σεβασμό «προς τον πρόεδρο Σι, την Κίνα, και το λαό του Χονγκ Κονγκ, με «την ελπίδα» ότι οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».
Ο συμφιλιωτικός τόνος της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου προφανώς δεν άρκεσε: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε το Χονγκ Κονγκ είναι το Χονγκ Κονγκ της Κίνας», τόνισε το κινεζικό ΥΠΕΞ. «Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ είναι καθαρά εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και καμία ξένη κυβέρνηση ή δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει» σε αυτές, συνέχισε, κάνοντας λόγο περί κίνησης που αποτελεί απόδειξη του «ηγεμονισμού» της Ουάσινγκτον.
Η συγκεκριμένη νομοθεσία ψηφίστηκε από τη Γερουσία με συντριπτική πλειοψηφία (μόνο ένας δεν την ψήφισε) και απειλεί με κυρώσεις, κατηγορώντας αξιωματούχους σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
