Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έτοιμος να ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Τραμπ
(AP Photo/Evan Vucci)

Έτοιμος να ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Τραμπ

  • A-
  • A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με ανάρτησή του στο Twitter, προϊδεάζει για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, μετά από την τουρκική εισβολή και την αιματοχυσία στη Συρία.

«Συζητάω με τον Λίντσεϊ Γρέιαμ και πολλά μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Δημοκρατικοί για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, ίσως χρειαστεί επιπλέον νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το θέμα. Η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει. Μείνετε συντονισμένοι» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter σε μία προσπάθειά του να δείξει ότι ετοιμάζεται για δυναμική απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν και να… μαζέψει ελαφρώς την οργή που έχει ξεσπάσει εναντίον του εξαιτίας των χειρισμών στο κουρδικό ζήτημα.

Λίγη ώρα αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε «Έχουμε γίνει πολύ μεγαλύτερη οικονομική δύναμη απ΄ό,τι παλιά και χρησιμοποιούμε αυτή τη δύναμη για παγκόσμια ειρήνη»

Η αλλοπρόσαλλη στρατηγική του προέδρου είναι ακόμη πιο εμφανής και στις προηγούμενες αναρτήσεις του, όπου ο Τραμπ φρόντισε να επαναλάβει ότι οι Κούρδοι είναι μόνοι τους στη μάχη κατά των τουρκικών δυνάμεων.

Αναλυτικά:

Ήταν πολύ έξυπνο να μην αναμειχθούμε στην σκληρή σύγκρουση στα τούρκικα σύνορα, έτσι για αλλαγή. Εκείνοι που μας έσυραν λανθασμένα στους πολέμους της Μέσης Ανατολής πιέζουν ακόμη για να πολεμήσουμε. Δεν έχουν καμία ιδέα πόσο κακή ήταν η απόφασή τους. Γιατί δεν ζητούν κήρυξη πολέμου;

Θυμάστε πριν από δύο χρόνια όταν το Ιράκ ετοιμαζόταν να πολεμήσει τους Κούρδους σε άλλο μέρος της Συρίας; Πολλοί άνθρωποι ήθελαν πάλι να πολεμήσουμε μαζί με τους Κούρδους στο Ιράκ, για το οποίο είχαμε μόλις πολεμήσει. Είπα όχι και οι Κούρδοι εγκατέλειψαν τη μάχη δύο φορές. Τώρα το ίδιο πράγμα συμβαίνει με την Τουρκία.

Οι Κούρδοι και η Τουρκία πολεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Η Τουρκία θεωρεί το PKK την χειρότερη τρομοκρατική οργάνωση από όλες. Άλλοι μπορεί να θέλουν να πάνε και να πολεμήσουν με τη μία πλευρά ή την άλλη. Ας τους αφήσουμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά. Ατελείωτοι πόλεμοι.

«Ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους. Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας πρέπει να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια, φυλάσσοντας τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, τη στιγμή που δεν μπορούμε καν να προστατέψουμε τα δικά μας σύνορα στην πατρίδα» είπε χθες ο πρόεδρος για να συμπληρώσει «Οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να πολεμήσουν μόνοι τους, δήλωσε μάλιστα ο Ρεπουμπλικανός. «Μην ξεχνάτε ότι αγωνίζονται για τη γη τους. Εκείνοι δεν μας βοήθησαν να αγωνιστούμε για τη δική μας γη. Αγωνίζονται για τη γη τους και αυτό είναι καλό, αλλά εμείς τους βοηθήσαμε».

Ποιος ετοιμάζει και ποιος επιβάλει τις κυρώσεις;

Παρά τις σημερινές μεγαλοστομίες του προέδρου, οι παλινωδίες της προηγούμενης εβδομάδας, οδήγησαν σε μία σύγκλιση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών εντός Κογκρέσου, ενώ ήδη υπάρχουν συζητήσεις για απάντηση στην τουρκική εισβολή με επιπλέον κυρώσεις.

Ήδη στη Σύγκλητο συζητείται ένα πακέτο κυρώσεων και στο Κογκρέσο άλλα δύο.

Το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει μέτρα κατά Τούρκων αξιωματούχων που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία, αλλά και τράπεζες που συνδέονται με την στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας.

Παράλληλα, καλεί την αμερικανική κυβέρνηση επιβάλει κυρώσεις και για την αγορά των ρωσικών S-400, ενώ επιχειρεί να απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στις τουρκικές δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ονομαστικά τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό του Γενικύ Επιτελείου Στρατού, τον διοικητή της δεύτερης στρατιάς, ο οποίος επιβλέπει την εισβολή και τον υπουργό Οικονομίας, τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο νομοσχέδιο καλούνται οι αμερικανικές αρχές να δώσουν τα ονόματα των Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην εισβολή στη Συρία «σε λιγότερο από 30 ημέρες μετά την ψήφισή του».

Περιλαμβάνει, επίσης, στοχευμένα οικονομικά μέτρα για την τράπεζα Halk, την μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα της Τουρκίας, σε λιγότερο από δεκαπέντε ημέρες μετά την ψήφισή του.

Απαιτεί, ακόμη, ενημέρωση για τα περιουσιακά στοιχεία του Τούρκου προέδρου σε λιγότερο από 120 ημέρες αφότου τεθεί σε ισχύ το ψήφισμα.

Για το ενδεχόμενο άμεσης επιβολής κυρώσεων τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μούντσιν, αναφέροντας «Συγκεντρώνουμε όλες τις νέες πληροφορίες και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις κυρώσεις πολύ γρήγορα. Τώρα έχουμε προειδοποιήσει τους Τούρκους. Ξέρουν τι θα κάνουμε εάν δεν σταματήσουν αυτές τις ενέργειες».

Αποχωρούν τα αμερικανικά στρατεύματα εντελώς;

Ένα καίριο ζήτημα που παραμένει στο επίκεντρο είναι η στάση που θα κρατήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή των συγκρούσεων.

Νωρίτερα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Associated Press, αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εμπλακούν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις, εάν υπάρξει ο κίνδυνος να βρεθούν «απομονωμένες».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, μίλησε για τον κίνδυνο που υπάρχει για τα αμερικανικά στρατεύματα σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο Έσπερ δεν είπε ξεκάθαρα πως οι περίπου 1.000 στρατιώτες θα αποχωρήσουν εντελώς από τη χώρα, όμως σημείωσε ότι θα υπάρξουν συσκέψεις και συζητήσεις με τον πρόεδρο, ενώ, την ίδια στιγμή θα συνεχιστούν οι παραινέσεις προς τον Ερντογάν να σταματήσει την εισβολή.

Ερωτηθείς εάν ένας σύμμαχος του NATO θα επιτεθεί σκόπιμα σε αμερικανικές δυνάμεις, ο υπουργός ανέφερε «δεν ξέρω εάν θα το κάνουν ή όχι».

Τοποθετήθηκε για το περιστατικό της Παρασκευής όπου Αμερικανοί στρατιώτες βρέθηκαν να δέχονται ισχυρά πλήγματα από το τουρκικό πυροβολικό και το χαρακτήρισε ως παράδειγμα αλόγιστης χρήσης πυρών. Επίσης δεν ξεκαθάρισε εάν η επίθεση έγινε κατά λάθος ή σκόπιμα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες μάθαμε ότι σκοπεύουν να επεκτείνουν την επίθεσή τους ακόμη πιο νότια από το αρχικό σχέδιο, αλλά και προς τα δυτικά» είπε ο Έσπερ για να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως την ίδια στιγμή οι Κούρδοι επιχειρούν να κάνουν συμφωνία με τον συριακό στρατό και τη Ρωσία για να αναχαιτίσουν τις τουρκικές δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα ο Τραμπ «διέταξε να ξεκινήσουμε μια απομάκρυνση των δυνάμεών μας από τη βόρεια Συρία».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα» είπε ο Έσπερ, συμπληρώνοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τον Ερντογάν ακριβώς για αυτές τις καταστάσεις. 

Υποστήριξε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να σταματήσουν την τουρκική εισβολή, με την Άγκυρα να έχει συγκεντρώσει 15.000 στρατιώτες στα συριακά σύνορα και τους υποστηρίζει με εναέρια μέσα. 

«Δεν έχουμε συμφωνήσει να πολεμήσουμε εναντίον της Τουρκίας, παραδοσιακού συμμάχου στο NATO, στο πλευρό των Κούρδων. Αυτή είναι φρικτή κατάσταση» υπογράμμισε.

Μήνυμα Μέρκελ σε Ερντογάν

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Γερμανία καγκελάριος είχε σήμερα τηλεφωνική επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κάλεσε να τερματίσει την εισβολή.

«Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης» δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν.
 

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντεπιτίθενται οι Κούρδοι, τους εγκαταλείπει ξανά ο Τραμπ
Ανακατάληψη της πόλης Ρας αλ-Άιν από τους Κούρδους στην πέμπτη μέρα της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Αντεπιτίθενται οι Κούρδοι, τους εγκαταλείπει ξανά ο Τραμπ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχηγός κουρδικού κόμματος ανάμεσα στους νεκρούς αμάχους
Τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν νότια της παραμεθόριας πόλης Ταλ Αμπιάντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των...
Αρχηγός κουρδικού κόμματος ανάμεσα στους νεκρούς αμάχους
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πηγή... Ολέθρου
Δεκάδες και χτες τα θύματα της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», με την οποία οι Τούρκοι εισέβαλαν στη βόρεια Συρία. Υποκριτική αποδεικνύεται η στάση των Ρεπουμπλικανών έναντι των Κούρδων.
Πηγή... Ολέθρου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Βερολίνο δεν περίμενε τόσο άμεσα την εισβολή
Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε με ρητό τρόπο την τουρκική εισβολή στη Συρία, αμέσως μετά τη δήλωση της Ε.Ε. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, προχώρησε την Τετάρτη σε δήλωση καλώντας...
Το Βερολίνο δεν περίμενε τόσο άμεσα την εισβολή
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χλιαρές και φοβισμένες ευρω-καταδίκες
Από τις αντιδράσεις των περισσότερων Ευρωπαίων αξιωματούχων και αρχηγών κρατών απέναντι στην τουρκική εισβολή στη Συρία γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τρέμουν στο ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει την...
Χλιαρές και φοβισμένες ευρω-καταδίκες
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μεταφέρονται οι δύο «Μπιτλς» κι άλλοι τζιχαντιστές στο Ιράκ
Οι Αμερικανοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα δραπετεύσουν οι πιο επικίνδυνοι από τους διαβόητους ισλαμιστές που κρατούνται σε φυλακές της εμπόλεμης ζώνης στη βόρεια Συρία. ● Φόβοι στη διεθνή κοινότητα...
Μεταφέρονται οι δύο «Μπιτλς» κι άλλοι τζιχαντιστές στο Ιράκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας