Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Λόγω της ανησυχίας για το ενδεχόμενο αδικαιολόγητης απόλυσης του Ρόμπερτ Μιούλερ από τον Ντόναλντ Τραμπ η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας ενέκρινε δικομματικό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας για τον ειδικό ανακριτή, που ερευνά πιθανολογούμενη «συμπαιγνία» της Ρωσίας με την ομάδα του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές.

Ακόμη κι όσοι ήταν αντίθετοι με την έγκριση του, προειδοποίησαν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι το ενδεχόμενο απόλυσης του εισαγγελέα, θα αποτελούσε μία πολιτική αυτοκτονία που ενδεχόμενα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, σχολιάζει το Politico.

Με το σύνολο των Δημοκρατικών γερουσιαστών στην επιτροπή, συντάχθηκαν και τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι διαμορφώνοντας μία πλειοψηφία 14-7. Η υιοθέτηση του νομικού αυτού μέτρου αναθέτει πλέον σε δικαστήριο την ευθύνη της απόφασης για το αν μια ενδεχόμενη αποπομπή του ανακριτή θα στηρίζεται σε αξιόπιστα στοιχεία ή όχι. Παράλληλα, το δικαστήριο έχει αρμοδιότητα με την απόφαση του, να ακυρώσει ενδεχόμενη απόλυση του ειδικού ανακριτή και να τον επαναφέρει στα καθήκοντά του.

«Επειδή οι έρευνες με την εμπλοκή ειδικού εισαγγελέα πραγματοποιούνται όταν υπάρχει μία σύγκρουση συμφερόντων με την εκτελεστική εξουσία, για το λόγο αυτό, οι έρευνες αυτές έχουν μεγάλο εθνικό ενδιαφέρον» δήλωσε ο Τσαρλς Γκράσλεϊ πρόεδρος της επιτροπής, αντιδρώντας στις κινήσεις της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

«Η διαφάνεια και η απόδοση ευθυνών, συνδέονται άμεσα με το δημόσιο συμφέρον. Παρά το γεγονός ότι οι συνταγματικές μου ανησυχίες παραμένουν, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί από την ολομέλεια της Γερουσίας», είπε.

Από την άλλη μεριά, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν φέρει το νομοσχέδιο αυτό, για συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι δεν πιστεύουν τελικά πως ο Τραμπ θα απολύσει τον Μιούλερ, ενώ ο πιο παλιός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, ο Όριν Χατς, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την αντισυνταγματική δομή του, προειδοποίησε τον Τραμπ. 

«Η απόλυση του Μιούλερ μπορεί να προκαλέσει μία πολιτική θύελλα και να καθυστερήσει την υλοποίηση της ατζέντας που έχει η αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της άσκηση των προεδρικών εξουσιών» προειδοποίησε ο ίδιος.

Για «κυνήγι μαγισσών» μιλάει ο Τραμπ

Οι εξελίξεις αυτές έγιναν αμέσως μετά από μια τηλεφωνική συνέντευξη του Τραμπ, στο κανάλι Fox News στην οποία και χαρακτήρισε την έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ ως ένα «κυνήγι μαγισσών» όπως συνήθως την χαρακτηρίζει. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαμήνυσε το εξής: «Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και διεξάγουν ένα κυνήγι μαγισσών κατά του προέδρου των ΗΠΑ, που συνεχίζεται. Έχω υιοθετήσει την θέση και ίσως δεν θα έπρεπε να το κάνω και είναι πιθανό ν’ αλλάξει, ότι δεν θα εμπλακώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάικ Λι από την Γιούτα, που απέτυχε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για μία δική του μη δεσμευτική απόφαση προστασίας του Μιούλερ, άσκησε κριτική στους συναδέλφους του για την ψήφιση του νομοσχεδίου από την επιτροπή.

Ο ίδιος υποστήριξε πως στο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε υπάρχει παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, επειδή «έρχεται σε ουσιαστική σύγκρουση με το Σύνταγμα των ΗΠΑ».

«Γιατί το κάνουμε αυτό;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από την Νότια Καρολίνα, που έχει συμμετοχή σε ειδική νομοθεσία προστασίας των συνταγματικών δικαιωμάτων. «Επειδή κανένας σε αυτήν την χώρα δεν είναι υπεράνω του νόμου. Δεν λέμε ότι δεν μπορείς να απολύσεις κάποιον. Αλλά λέμε ότι κάποιος θα σε ελέγξει γι’ αυτό».

Μήνυμα στο Λευκό Οίκο

Όμως, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δήλωσαν πως ελπίζουν ότι ο Λευκός Οίκος έλαβε ένα σημαντικό μήνυμα, πως η οποιαδήποτε κίνηση απόλυσης του Μάλερ θα μπορούσε να προκαλέσει μία ουσιαστική πολιτική αναταραχή στο Κογκρέσο.

«Με δεδομένη την τελευταία δήλωση του προέδρου Τραμπ για ενδεχόμενη παρέμβαση του στην έρευνα που διεξάγεται, είναι πλέον αναγκαίο για τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μακόνελ, να φέρει άμεσα το νομοσχέδιο αυτό για ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος» δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Ο Μιούλερ  πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών στην έρευνα που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα του 2016, μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ίδιος διορίστηκε στην υπόθεση τον περασμένο Μάιο, μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και την αιφνιδιαστική απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον Τραμπ.

Πηγή: ABC News