Το περιμέναμε μετά την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τελικά χθες εκδηλώθηκε. Εγκαλώντας το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για «χρόνια αντι-ισραηλινή προκατάληψη», η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χέιλι, προανήγγειλε χθες την επανεξέταση της συμμετοχής των ΗΠΑ στο σώμα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο αλλά να αποκαταστήσουν τη νομιμότητά του», ισχυρίστηκε από το φόρουμ του Συμβουλίου στη Γενεύη, κάνοντας λόγο για «ανελέητη, παθολογική εκστρατεία εναντίον μιας χώρας [του Ισραήλ] που διακρίνεται για την ισχυρή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»!
Η Χέιλι τόνισε μάλιστα πως τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου υιοθέτησαν τον Μάρτιο πέντε «προκατειλημμένα» (κατά την κλασική έκφραση και της κυβέρνησης Νετανιάχου) ψηφίσματα για το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, χωρίς να έχουν εγκρίνει ούτε ένα για τη Βενεζουέλα και τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κυβέρνησης Μαδούρο, που «έχει μετατρέψει ένα πάλαι ποτέ ευημερούν δημοκρατικό κράτος σε μια διαβρωμένη δικτατορία»…
Πέρα από το πάγιο μένος της Ουάσινγκτον κατά του Καράκας, αφορμή για το φιλο-ισραηλινό ξέσπασμα και την απειλή για (νέα) απόσυρση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (όπως είχε συμβεί για τρία χρόνια επί προεδρίας Μπους τζούνιορ) υπήρξε η πύρινη ομιλία του επικεφαλής του, Ιορδανού πρίγκιπα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, που απηχούσε ανάλογες πρόσφατες δηλώσεις του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Χουσέιν αφενός στηλίτευσε τα δεινά του παλαιστινιακού λαού μετά από μισό αιώνα ισραηλινής κατοχής, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της αφού διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της βίας και «παρατείνει τον απέραντο πόνο και για τους δύο λαούς», αφετέρου καταδίκασε τον αντισημιτισμό και το «κολοσσιαίο έγκλημα» του Ολοκαυτώματος.
Εν μέσω πανηγυρικών εορτασμών στο Ισραήλ για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967, όταν ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και την ανατολική Ιερουσαλήμ, βροχή από εκθέσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τον ολέθριο αντίκτυπο της ισραηλινής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, επικρίνοντας τη διεθνή κοινότητα για κυνική αδιαφορία.
Προς επίρρωση, η ισραηλινή ΜΚΟ «Peace Now» ανέφερε χθες πως οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν σχέδια για κατασκευή 1.500 νέων κατοικιών Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, παρά το «φρένο» που έβαλε δημόσια για τα μάτια του κόσμου ο Τραμπ όταν τον επισκέφτηκε ο «φίλος» του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον.
