Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πάνω από πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία εβδομάδα από εκρήξεις σε δύο ορυχεία, ένα στο βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας κι ένα ακόμη στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

Η μία έκρηξη έγινε το βράδυ της Τρίτης το βράδυ παγιδεύοντας 22 ανθρακωρύχους σε ένα ορυχείο που εκμεταλλεύεται μια ιδιωτική εταιρεία στο Τσιτάιχε της επαρχίας Χαϊλονγκτζιάνγκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο θάνατος των 21 ανθρακωρύχων επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, κατά την ίδια πηγή, που επικαλέστηκε τις τοπικές αρχές.

Στον μοναδικό επιζώντα, που βρίσκεται παγιδευμένος σε μια στοά, προσπαθούν να φτάσουν σωστικά συνεργεία κατέβαλαν, αλλά τα συντρίμμια δυσχεραίνουν το έργο τους.

Το δεύτερο δυστύχημα συνέβη σε ορυχείο που ανήκει στον δήμο της Τσινφένγκ, στην περιοχή της εσωτερικής Μογγολίας, όπου σημειώθηκε μια έκρηξη στην οποία σκοτώθηκαν 32 εργαζόμενοι.

Συνολικά 181 άνθρωποι εργάζονταν εκείνη την ώρα ορυχείο και οι 149 κατάφεραν να βγουν σώοι, σύμφωνα με κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η Κίνα κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην εξόρυξη άνθρακα και τα θανατηφόρα δυστυχήματα στα ορυχεία της είναι συνεχή.

Τον Νοέμβριο 33 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε ορυχείο στην κοινότητα του Τσονγκτσίνγκ. Τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Νινγκξιά.

Από την πλευρά τους, οι αρχές υποστηρίζουν πως ο αριθμός των ανθρακωρύχων που χάνουν τη ζωή τους έχει πλέον μειωθεί σε κάτω από χίλιους τον χρόνο, μετά την αισθητή μείωσή τους την τελευταία δεκαετία. 

Ωστόσο, οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων καταγγέλλουν ότι οι απολογισμοί των αρχών είναι υποτιμημένοι και οι εταιρείες του τομέα δεν εποπτεύονται επαρκώς όσον αφορά την τήρηση των κανόνων εργασιακής ασφάλειας.