Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
19°C
20.8° 17.5°
2 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.2° 14.5°
1 BF
58%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
18°C
18.3° 17.6°
2 BF
54%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
62%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.1° 12.9°
2 BF
82%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
14°C
16.0° 12.9°
1 BF
64%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 10.1°
1 BF
47%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.8°
2 BF
78%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 19.4°
2 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
67%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
59%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.3° 15.7°
0 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
16°C
16.5° 16.5°
1 BF
59%
Ρόδος
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.4° 18.8°
1 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.5° 17.3°
3 BF
37%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.3° 12.3°
2 BF
81%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.6°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.5° 11.5°
1 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
Μετανάστες κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Σφαξ, στην ανατολική ακτή της Τυνησίας, Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023. | AP Photo

Η Βόρεια Αφρική μετατρέπεται σε ζώνη θανάτου για τους πρόσφυγες

Μετά την Αλγερία και τη Λιβύη, τώρα και η Τυνησία εγκαταλείπει εκατοντάδες μετανάστες στη μέση της ερήμου χωρίς νερό ή φαγητό. Πρόκειται για μια θανατηφόρα τακτική από μια κυβέρνηση που συναλλάσσεται με την ΕΕ για την προστασία των συνόρων.

Σε ρεπορτάζ του Spiegel σημειώνεται ότι τα βίντεο είναι ανησυχητικά. «Νερό, νερό», φωνάζει ένας άντρας, «πεθαίνουμε!» Σε ένα άλλο βίντεο, κάποιος ανοίγει το στόμα του, δείχνει ένα κενό στο δόντι του και λέει: «Μου έβγαλες τα δόντια». Ένας άλλος ικετεύει: «Βοηθήστε μας!». Αμέτρητα τέτοια βίντεο έχουν γυριστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες και δείχνουν ανοιχτές πληγές, ύποπτα σπασμένα πόδια και ανθρώπους να σκύβουν στο έδαφος, με θερμοκρασίες που φτάνουν έως και 50 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα βίντεο λέγεται ότι τραβήχτηκαν στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης . Φέρεται ότι δείχνουν Αφρικανούς μετανάστες που λέγεται ότι εγκαταλείφθηκαν στην έρημο από τις αρχές της Τυνησίας χωρίς νερό ή φαγητό. Η ερευνήτρια  Λορίν Ζάιμπερτ εργάζεται για την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch. Ήταν σε επαφή με τους πληγέντες από την αρχή και ήταν σε θέση να επαληθεύσει την κατάστασή τους. «Είναι ξεκάθαρα αντίθετο με το διεθνές δίκαιο», λέει.

Αυτό που ξεκίνησε με 20 άτομα που επλήγησαν έχει προφανώς αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Άλλοι 100 άνθρωποι εγκαταλείφθηκαν στην έρημο, μετά περισσότεροι από 100, ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Μια στρατηγική προέκυψε πιθανώς από τις μεμονωμένες περιπτώσεις: «Πολλές άλλες χώρες στην περιοχή το κάνουν αυτό εδώ και πολύ καιρό. Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η Τυνησία τώρα φαίνεται ότι ακολουθεί αυτή την τακτική», λέει η Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ, η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Τυνησίας που πρόκειται να λάβει ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το 2022 ο αριθμός των αφίξεων σε όλη τη Μεσόγειο από την Τυνησία στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 57%. Ο Πρόεδρος της Τυνησίας κατηγορεί την ΕΕ ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη χώρα του ως ένα είδος «δύναμης προστασίας των συνόρων» για την Ευρώπη, ενώ αρνείται τις παράνομες ενέργειες της κυβέρνησής του.

Αυτό που συχνά παραβλέπεται: οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι τώρα Τυνήσιοι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους - και όχι άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική. Τώρα υπάρχει αντίσταση στη σχεδιαζόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Τυνησία λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και λόγω των απελάσεων στην έρημο. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Μουνίρ Σατούρι είπε ότι δεν πρέπει να δοθεί στην Τυνησία 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η Λόρεν Ζάιμπερτ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά επίσης να επανεξεταστεί η συμφωνία.

Οι απελάσεις στην έρημο τώρα φαίνεται να συνεχίζονται και υπάρχουν αναφορές για νεοαφιχθέντες ομάδες. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στη συνοριακή περιοχή. Ολόκληρη η βόρεια Αφρική έχει γίνει ζώνη θανάτου για τους μετανάστες.

Η κατάσταση στην Τυνησία κλιμακώνεται εδώ και μήνες. Η χώρα της Βόρειας Αφρικής ήταν κάποτε ένα δημοφιλές λιμάνι για τους πρόσφυγες, όπου έβρισκαν δουλειά και ένα σχετικά ειρηνικό περιβάλλον. Όμως από την αρχή του έτους, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο τεταμένη. Ο πρόεδρος Κάις Σαϊέντ τράβηξε την προσοχή με ρατσιστικές δηλώσεις κατά των μεταναστών, πιθανώς και για να αποσπάσει την προσοχή από την επισφαλή κατάσταση στη χώρα, καθώς βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Ο  Σαϊέντ λαμβάνει σκληρά μέτρα κατά των επικριτών της κυβέρνησης, τους συλλαμβάνει και απαγορεύει τις διαδηλώσεις, το στυλ διακυβέρνησής του γίνεται όλο και πιο αυταρχικό. Ένας αποδιοπομπαίος τράγος σαν τις μετανάστριες είναι χρήσιμος.

Τελικά, ένας φόνος ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ένας Τυνήσιος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην πόλη Σφαξ στις αρχές Ιουλίου, οι δράστες πιστεύεται ότι είναι από την υποσαχάρια Αφρική. Μετά από αυτό ακολούθησε πραγματικό κυνηγητό και βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών. Χιλιάδες άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική εγκατέλειψαν την πόλη και η αστυνομία συνέλαβε πολλούς άλλους και τους μετέφερε στην έρημο. «Υπήρχε μια τέλεια καταιγίδα», λέει η Ζάιμπερτ της Human Rights Watch.

Μετά από μεγάλη διεθνή πίεση, οι αρχές της Τυνησίας εν τω μεταξύ παρέλαβαν σχεδόν 600 θύματα της απάνθρωπης πολιτικής τους από την έρημο και τα μετέφεραν σε κέντρα υποδοχής. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορές για νέες απελάσεις στην παραμεθόριο περιοχή. Το Al Jazeera κατάφερε πρόσφατα να μιλήσει στους πληγέντες που κρατούνται στην συνοριακή περιοχή μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης, περικυκλωμένοι από Λιβύους και Τυνήσιους συνοριοφύλακες και δεν μπορούν να προχωρήσουν ή να επιστρέψουν. Ένας νεκρός κείτονταν στο έδαφος. Μετανάστες έχουν επίσης αποβιβαστεί στα σύνορα με την Αλγερία, όπου επίσης έχουν βρεθεί πτώματα.

Πηγή: Spiegel

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Βόρεια Αφρική μετατρέπεται σε ζώνη θανάτου για τους πρόσφυγες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας