Ολο και πιο δραματικούς τόνους υιοθετεί ο Αντόνιο Γκουτέρες, στην απελπισμένη πια προσπάθειά του να άρει την εξωφρενική αβελτηρία και το αυτοκαταστροφικό έλλειμμα πολιτικής βούλησης διεθνώς, ταρακουνώντας τις κυβερνήσεις ειδικά των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών και μεγαλύτερων ρυπαντών του περιβάλλοντος για την υπαρξιακή απειλή που συνιστά η ανθρωπογενής κλιματική κρίση, με βασικότερη αιτία τη συνεχιζόμενη αλόγιστη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Το νέο ηχηρό καμπανάκι του γ.γ. του ΟΗΕ ήρθε λίγο μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του παρατηρητηρίου Copernicus -της υπηρεσίας της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή (C3S)- ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό στα μετεωρολογικά χρονικά, καθώς ο Αύγουστος έγινε ο τρίτος συναπτός μήνας μετά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στον οποίο καταρρίφθηκε απανωτά το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας.
«Οι τρεις μήνες που μόλις περάσαμε είναι οι θερμότεροι των τελευταίων 120.000 ετών περίπου, ουσιαστικά δηλαδή της ανθρώπινης ιστορίας», υπογράμμισε η αναπληρώτρια διευθύντρια της C3S, Σαμάνθα Μπέρτζες. «Τα επιστημονικά δεδομένα είναι συντριπτικά. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα κλιματικά ρεκόρ και πιο έντονα και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την κοινωνία και τα οικοσυστήματα, μέχρι να σταματήσουμε να εκπέμπουμε αέρια του θερμοκηπίου», συμπλήρωσε εμφατικά, αναφερόμενη στους καύσωνες, τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές που σάρωσαν με φονική σφοδρότητα φέτος το καλοκαίρι πολλά κράτη στο βόρειο ημισφαίριο.
Οπως ανέφερε η C3S, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 16,77 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας κατά 0,29 βαθμούς το προηγούμενο ρεκόρ του 2019 - ένα μεγάλο άλμα από κλιματική άποψη. «Βλέποντας και την πρόσθετη θερμότητα που έχουμε στην επιφάνεια των ωκεανών», επισήμανε η Μπέρτζες, «η πιθανότητα είναι ότι το 2023 θα καταλήξει να γίνει η θερμότερη χρονιά στα χρονικά».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει το 90% της υπέρμετρης θερμότητας που παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα στη βιομηχανική εποχή. Η θερμότητα αυτή συνεχίζει να συσσωρεύεται, καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου -κυρίως από τα καυσαέρια που εκπέμπονται με τη χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα- συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα της Γης.
Με εξαίρεση τις πολικές περιοχές, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ξεπέρασε φέτος το προηγούμενο ρεκόρ του Μαρτίου 2016 σε καθημερινή μάλιστα βάση, από τις 31 Ιουλίου ώς τις 31 Αυγούστου. Οι θερμότεροι δε ωκεανοί αδυνατούν να απορροφήσουν επαρκώς το διοξείδιο του άνθρακα, επιτείνοντας αφ’ ενός τον φαύλο κύκλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διαταράσσοντας αφ’ ετέρου εύθραυστα οικοσυστήματα. Κι όλα αυτά χωρίς να έχουν γίνει ακόμα ιδιαίτερα αισθητές οι συνέπειες της επιστροφής του φυσικού κλιματικού φαινομένου El Niño που θερμαίνει τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού, επηρεάζοντας το κλίμα παγκοσμίως. Η επανεμφάνισή του αναμένεται να φέρει ακόμα πιο έντονη κάψα το 2024.
«Η έκταση των θαλάσσιων πάγων στην Ανταρκτική κυριολεκτικά έφτασε (σ.σ. μειώθηκε) σε πρωτοφανή επίπεδα και η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας σημείωσε για άλλη μία φορά νέο ρεκόρ», τόνισε με γραπτή ανακοίνωση ο Πέτερι Τάαλας, γ.γ. του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). «Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό συμβαίνει ΠΡΙΝ δούμε τον πλήρη θερμικό αντίκτυπο του φαινομένου El Niño, ο οποίος τυπικά εκδηλώνεται τον δεύτερο χρόνο μετά την ανάπτυξή του». Μιλώντας στο Associated Press, ο κλιματολόγος Αντριου Γουίβερ επέκρινε τις κυβερνήσεις που στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης, αφήνοντάς τη να θεριεύει χωρίς να μειώνουν επαρκώς την καύση υδρογονανθράκων και επομένως τα αέρια του θερμοκηπίου που προξενούν την υπερθέρμανση.
«Ηρθε η ώρα για τους παγκόσμιους ηγέτες να αρχίσουν να λένε την αλήθεια», υπογράμμισε. «Δεν θα περιορίσουμε την υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου (σ.σ. τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που τέθηκε το 2016), δεν θα περιορίσουμε την υπερθέρμανση στους 2 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει όλοι να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 3 βαθμούς Κελσίου - ένα επίπεδο υπερθέρμανσης που θα σπείρει τον όλεθρο σε όλο τον κόσμο».
«Το 2023 είναι η χρονιά που τα κλιματικά ρεκόρ όχι απλά έσπασαν, αλλά θρυμματίστηκαν», δήλωσε στην Guardian ο Μαρκ Μάσλιν, καθηγητής κλιματολογίας στο University College London. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον συνήθη και χειροτερεύουν κάθε χρόνο - αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης προς τους παγκόσμιους ηγέτες ότι τώρα πρέπει να μειώσουμε τάχιστα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το μήνυμα θα γίνει αντιληπτό στη σύνοδο Cop28 [στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα] αυτόν τον Δεκέμβριο και ότι πραγματικά θα υπάρξει δράση». «Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε τα χειρότερα του κλιματικού χάους», διαμήνυσε από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, «και δεν έχουμε ούτε μια στιγμή να χάσουμε».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας