Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η δραματική αύξηση των θανάτων στη Βρετανία λόγω της κατάρρευσης του ΕΣΥ, οι αντιδράσεις των συνδικάτων στις χθεσινές ανακοινώσεις της Γαλλίδας πρωθυπουργού για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη και οι νέες βροχοπτώσεις που αναμένεται να πλήξουν την ήδη πλημμυρισμένη Καλιφόρνια αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.   

Στη Βρετανία οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Χίλιοι επιπλέον θάνατοι κάθε εβδομάδα καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι 50.000 επιπλέον ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών κάτι που συνιστά τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από το 1951, εξαιρουμένων των δύο ετών της πανδημίας. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ο Πρίγκιπας των πωλήσεων : Οι βασιλικές αναμνήσεις του Χάρι σπάνε τα ρεκόρ» με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ότι το πρώτο 24ωρο μετά την έκδοση του το βιβλίο πούλησε περισσότερα από 400.000 αντίτυπα. Από την  πλευρά του ο Guardian έχει κεντρικό τίτλο : «Οργισμένα τα συνδικάτα σχεδιάζουν ημέρα δράσης ενάντια στον αντι-απεργιακό νόμο» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι αντιπαράθεση συνδικάτων-κυβέρνησης κλιμακώνεται με τα συνδικάτα να σχεδιάζουν την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο που στην ουσία, όπως υποστηρίζουν, απαγορεύει τις απεργίες σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 11.1.2023

Στη Γαλλία η Liberation έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Σύνταξη στα 64. Η Μπόρν ανακοινώνει την ηλικία του πολέμου» με το κύριο άρθρο να τονίζει μεταξύ άλλων ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη  με στόχο να εξοικονομηθούν μέχρι το 2030 18 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό του κράτους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνδικάτων τα οποία ανακοίνωσαν ότι η 19η  Ιανουαρίου θα είναι ημέρα μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων. Η Le Monde από την  πλευρά της έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ανανεώσιμές πηγές ενέργειας : Το αβέβαιο μέλλον του νομοσχεδίου» με το κύριο άρθρο να σημειώνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση αποτελεί μείζονα δοκιμασία για την  κυβέρνηση καθώς η Γαλλία παράγει μόνο το 19,3% της ενέργειάς της από ανανεώσιμές πηγές, έναντι 23% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 11.1.2023

Στη Γερμανία την  κοινή δήλωση ΕΕ – ΝΑΤΟ για την επέκταση της συνεργασίας τους σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο : «Μόνο με τις ΗΠΑ». Επισημαίνει ότι το πώς μπορεί να οργανωθεί η ασφάλεια στην Ευρώπη αποτελεί θέμα συζήτησης. Στον πυρήνα της η συζήτηση στρέφεται ωστόσο, εδώ και δεκαετίες, γύρω από το ρόλο των ΗΠΑ. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οραματίζονται ένα μέλλον όπου η ΕΕ θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την άμυνά της, χωρίς τους ενοχλητικούς Αμερικανούς που όλα τα ξέρουν καλύτερα. Σε αυτό το στρατόπεδο ανήκει η Γαλλία, όπως και μέρος του γερμανικού κατεστημένου ασφαλείας. Όσο πιο ανατολικά και βόρεια ταξιδεύει κάποιος στην ΕΕ, τόσο περισσότερο φθίνει ο ενθουσιασμός για μια τέτοια “ευρωπαϊκή κυριαρχία”. Στις χώρες αυτές οι πληθυσμοί είναι πανευτυχείς που τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ είναι ακόμα ζωντανό και οι Αμερικανοί εγγυητής ασφάλειας στην Ευρώπη».

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 11.1.2023

Στις ΗΠΑ τέλος η USA Today έχει κεντρικό τίτλο : «Η παρέλαση των καταιγίδων θέτει μια σειρά σκληρών διλλημάτων» και τονίζει ότι η ξηροί χειμώνες μπορεί να προβλεφθούν, αλλά η κλιματική αλλαγή συνιστά μια μείζονα πρόκληση. Για το ίδιο θέμα οι New York Times γράφουν στον τίτλο τους : «Οι πλημμύρες σαρώνουν καθώς η βυθισμένη Καλιφόρνια αντιμετωπίζει νέες βροχοπτώσεις».