Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε ισχύ τέθηκαν σήμερα οι πιο σκληρές κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε βάρος της Τεχεράνης, με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να διαμηνύει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πουλά το πετρέλαιό της, αψηφώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και κάνοντας λόγο για οικονομικό πόλεμο.

Η κυβέρνηση Τραμπ επανέφερε όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015 επί Ομπάμα, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτή.

Τα βαριά μέτρα θα πλήξουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης και αναμένεται να επηρεάζουν και χώρες που εμπορεύονται από αυτήν, όπως επίσης τον τραπεζικό, τον ναυτιλιακό τομέα του Ιράν.

«Ανακοινώνω ότι θα παρακάμπτουμε με περηφάνια τις παράνομες και άδικες κυρώσεις σας διότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Η Αμερική ήθελε να περιορίσει στο μηδέν τις πωλήσεις του ιρανικού πετρελαίου (…) όμως θα συνεχίσουμε να πουλάμε το πετρέλαιό μας (…) να παρακάμπτουμε τις κυρώσεις», είπε.

Κατήγγειλε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «μια απόπειρα εκφοβισμού. Πιστεύω ότι σε όλη την αμερικανική Ιστορία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιος στον Λευκό Οίκο που να παραβιάζει τόσο κατάφορα το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες».

Η απόφαση της Ουάσιγκτον έφερε μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν με χιλιάδες πολίτες να φωνάζουν χθες «Θάνατος στην Αμερική» με αφορμή την επέτειο της κατάληψης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη στη διάρκεια της ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Στο συλλαλητήριο, που οργάνωσε η κυβέρνηση στη Τεχεράνη και μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, διαμαρτυρόμενοι έκαψαν την αμερικανική σημαία, ένα ομοίωμα του «θείου Σαμ» και φωτογραφίες του Τραμπ έξω από κτήριο που στέγαζε κάποτε τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ.

Τραμπ: Η πίεση λειτουργεί 

Μιλώντας χθες στην Τσατανούγκα του Τενεσί και προεκλογική συγκέντρωση για τις αυριανές εκλογές στο Κογκρέσο ο Τραμπ υποστήριξε ότι λειτουργεί η πολιτική του «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν.

«Το Ιράν είναι μια πολύ διαφορετική χώρα από τότε που ανέλαβα την προεδρία», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας: «Ήθελαν να καταλάβουν όλη τη Μέση Ανατολή. Τώρα απλώς θέλουν να επιβιώσουν».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σκοπός είναι να διασφαλιστεί η στήριξη στον ιρανικό λαός με στόχο την «αλλαγή της κακοήθους συμπεριφοράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Ο ίδιος δήλωσε ότι περισσότερες από 100 μεγάλες εταιρείες έφυγαν από το Ιράν λόγω των επικείμενων κυρώσεων. Πάνω από 700 άτομα και φορείς βρίσκονται μεταξύ άλλων στη λίστα των κυρώσεων, τις οποίες θα ανακοινώσει ο ΥΠ.ΕΞ. αναλυτικότερα σήμερα.

Πώς αντιδρά η Ε.Ε.

Όμως, οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες στην επαναφορά των κυρώσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι η «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν την εγκρίνει».

Η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, που είχαν υπογράψει επίσης την πυρηνική συμφωνία, έχουν αντιταχθεί στις κυρώσεις.

Οι τρεις πρώτες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που κάνουν «νόμιμες δουλειές» με το Ιράν και έχουν δημιουργήσει έναν εναλλακτικό μηχανισμό πληρωμών, για να βοηθήσουν τις εταιρείες να εμπορευτούν χωρίς να έχουν πρόβλημα από τις κυρώσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στέβεν Μνούχιν, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι οποιαδήποτε επιχείρηση ή οργάνωση αποφύγει τις κυρώσεις θα μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ.

Όμως, η κυβέρνηση Τραμπ προβλέπει την εξαίρεση οκτώ χωρών, οι οποίες θα μπορούν να συνεχίσουν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο, αλλά μέχρι στιγμή δεν τις έχει κατονομάσει.

Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία, που εισάγουν μεγάλες ποσότητες, είναι μεταξύ των οκτώ κρατών που εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν, προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθούν οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, καθώς η εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, θα επιτρέψει τον εφοδιασμό σημαντικών αγορών με ιρανικό πετρέλαιο, τουλάχιστον προσωρινά.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφηκαν στα 72,41 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 42 σεντς ή 0,6%. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 35 σεντς ή 0,6% στα 62,79 δολάρια το βαρέλι.