Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 12:30 με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο, νοτιοανατολικά της Ζάκρου και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ.

Πολίτες βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να βρουν ένα ανοιχτό σημείο για να προστατευθούν, ενώ ακόμη και στο Ηράκλειο διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων ή καταστροφών, χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχει υπάρξει κάποια καταγεγραμμένη αναφορά. 

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση ενός μικρού νέου στον Ξερόκαμπο Σητείας. Ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν στη θέση Φαρμακοκέφαλο, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου, ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για αποκολλήσεις και κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής 

Αναστάτωση στην ανατολική Κρήτη από τα 6,3 Ρίχτερ (Βίντεο)