Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το φετινό Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη των κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων με ιδιαίτερες ηλεκτρικές και οπτικές ιδιότητες.

Πρόκειται για τους Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ, τρεις ερευνητές που εργάζονται στις ΗΠΑ.

«Οι τιμηθέντες με το Νόμπελ (…) πέτυχαν την παραγωγή σωματιδίων που είναι τόσο μικρά που οι ιδιότητές τους καθορίζονται από κβαντικά φαινόμενα. Τα σωματίδια, τα οποία ονομάζονται κβαντικές κουκκίδες, έχουν τώρα μεγάλη σημασία στη νανοτεχνολογία», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Τα νανοσωματίδια και οι κβαντικές κουκκίδες χρησιμοποιούνται στα φώτα Led και τις οθόνες των τηλεοράσεων και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν χειρουργούς στην αφαίρεση καρκινικών ιστών.

Ο Μπαουέντι είναι καθηγητής στο MIT, ο Μπρους ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ο Εκίμοφ εργάζεται για την Nanocrystals Technology Inc.

  • Ο Μπρους προσελήφθη από τα AT&T Bell Labs το 1972 όπου πέρασε 23 χρόνια, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος στην μελέτη νανοκρυστάλλων.
  • Ο Μπαουέντι γεννήθηκε στο Παρίσι και μεγάλωσε στη Γαλλία, την Τυνησία και τις ΗΠΑ. Πραγματοποίησε την μεταδιδακτορική του έρευνα υπό τον Μπρους και στη συνέχεια, το 1990 εντάχθηκε στο MIT, και έγινε καθηγητής το 1996.
  • Ο Εκίμοφ γεννήθηκε στην Σοβιετική Ένωση, εργάστηκε για το Vavilov State Optical Institute προτού μετακομίσει στις ΗΠΑ. Το 1999 ο Εκίμοφ διορίστηκε επικεφαλής επιστήμονας στην Nanocrystals Technology Inc.