Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τέσσερις φωτιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, υπό άγνωστες ακόμη συνθήκες.

Συγκεκριμένα στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στην πρώτη χειρουργική κλινική και στη συνέχεια στο εφημερείο των γιατρών. Οι δύο τελευταίες φωτιές έσβησαν με την άμεση παρέμβαση του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που είχε βάρδια.

Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε στις 11.30 χθες το βράδυ, όταν σήμανε συναγερμός στο ισόγειο του νοσοκομείου, σε προθάλαμο μιας αποθήκης από κάποια χαρτόνια.

Στο σημείο έσπευσαν 17 πυροσβέστες με 7 οχήματα, οι οποίοι έσβησαν την φωτιά και αφότου αποχώρησαν γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα αλλά και λίγο πριν τις τρεις, η πυροσβεστική πήρε νέο σήμα και τρεις νέες εστίες, στο δεύτερο όροφο του νοσοκομείου.

Εκεί έσπευσαν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, αλλά τις δύο εστίες ήδη είχαν καταφέρει να τις σβήσουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Πριν από δύο ημέρες, την Πέμπτη, είχε προηγηθεί μία πυρκαγιά στον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου και συγκεκριμένα σε θάλαμο της δεύτερης χειρουργικής κλινικής, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα και της Πυροσβεστικής που ανταποκρίθηκε άμεσα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε πλήρη καταγραφή της πυρασφάλειας όλων των νοσοκομείων και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η καταγραφή θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την βελτίωση όπου χρειάζεται, σε όποια νοσοκομεία δηλαδή χρειάζεται.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις δολιοφθοράς πίσω από τα περιστατικά, κάτι που ερευνά η ανακριτική υπηρεσία της Πυροσβεστικής, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι είναι διαδοχικές οι φωτιές και σε διαφορετικά σημεία και σε διαφορετικές ώρες.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν να μην υπάρξει συγκάλυψη και να βρεθούν οι αιτίες εκδήλωσής των πυρκαγιών. Επίσης, ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει άμεσα δράση και να φυλάσσεται το νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και εν όψει της αυριανής γενικής εφημερίας, όπου θα πρέπει να έχουν λυθεί τα ζητήματα ασφάλειας. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, υπάρχει θέμα έλλειψης πυρανίχνευσης στις περισσότερες πτέρυγες του νοσοκομείου που δεν έχουν ανακαινιστεί».

Αντιδράει η αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ: «Η πολιτική της ΝΔ απαξιώνει το ΕΣΥ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τον απαράδεκτο χαρακτήρα του γεγονότος και καταλογίζει βασικές ευθύνες στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πολιτική που εφαρμόζει στη Δημόσια Υγεία.

KKE: Αδιανόητα περιστατικά μέσα σε λίγες μέρες

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β’ Πειραιά του ΚΚΕ, στον υπουργό Υγείας για τη νέα πυρκαγιά στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Στη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται πως: «Η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β’ Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη για τη νέα πυρκαγιά στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Σημείωσε ότι είναι αδιανόητο να εκδηλώνονται μέσα σε λίγες μέρες δύο φωτιές στο ίδιο νοσοκομείο, με μεγάλους κινδύνους για τους ασθενείς, τους υγειονομικούς και όλο το προσωπικό, το οποίο μάλιστα προστρέχει για την κατάσβεσή τους και κατήγγειλε την έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας.

Τέλος, ζήτησε, μαζί με την άμεση διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου Νίκαιας σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, με ολοκληρωμένο σχέδιο πυρασφάλειας, ώστε να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι κλινικές».

Η απάντηση της διοίκησης

Το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, είναι ασφαλές για νοσηλευόμενους και επισκέπτες, δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ανδρέας Πλεμμένος, με αφορμή τα περαστικά μικρής έκτασης πυρκαγιών που σημειώθηκαν από τις 17 έως και τις 19 Αυγούστου. Ο κ. Πλεμμένος τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε ασθενής, δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα υγείας σε νοσηλευόμενο ή εργαζόμενο του νοσοκομείου και δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί εκκένωση σε κανένα χώρο του, παρά προκλήθηκαν μονάχα μικρής κλίμακας ζημιές σε ξενοδοχειακό εξοπλισμό του. Σημειώνει ότι υπάρχουν αυξημένα μέτρα φύλαξης στο νοσοκομείο, το οποίο αύριο εφημερεύει κανονικά.

Σε δηλώσεις της η υποδιοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Μαρία Δίπλα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για την κάλυψη τυχόν κενών στο σύστημα πυρασφάλειας των νοσοκομείων της αρμοδιότητάς της.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ