• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 25.2°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.5°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.4°C
  1 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 23.2°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.5°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.0°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.0°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 26.4°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  73%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ελλείψεις φαρμάκων απειλούν τη δημόσια Υγεία

 • A-
 • A+
Οι φαρμακοποιοί μιλούν για μια κατάσταση η οποία αποτελεί «κίνδυνο για την υγεία των ασθενών, που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» ● Η πολιτεία, παρά τις δεσμεύσεις της Ν.Δ., όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο, αλλά αντιθέτως διακινδυνεύει ακόμη περισσότερο την επάρκεια με αποφάσεις για την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων ● Αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις αγγίζουν τους 500 κωδικούς που αφορούν και βασικά σκευάσματα για την επιβίωση ασθενών!

Οταν ένας ασθενής χρειάζεται να πηγαίνει από φαρμακείο σε φαρμακείο, να διασχίζει χιλιόμετρα από γειτονιά σε γειτονιά, και πάλι να μην καταφέρνει να βρει το απαραίτητο για την υγεία του φάρμακο, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Κι όταν ο ασθενής αυτός είναι καρκινοπαθής ή καρδιοπαθής ή πρόσφατα χειρουργημένος ή ηλικιωμένος, η ταλαιπωρία γίνεται επικίνδυνη.

Ενώ η Ν.Δ. είχε δεσμευτεί ότι θα γίνει η κυβέρνηση που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για την προμήθεια των φαρμάκων τους, οι ελλείψεις φαρμάκων αυτή τη στιγμή αγγίζουν τους 500 κωδικούς (!), θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ελλείψεις σημειώνονται σε παυσίπονα και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, σιρόπια για τον βήχα, χάπια για την υπέρταση, τον διαβήτη, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά και φάρμακα για πολλές ακόμα νόσους.

Ελλείψεις καταγράφονται ακόμα και σε παιδικά εμβόλια, όπως για ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, ενώ σε τουλάχιστον 10 ανέρχονται και τα νοσοκομειακά σκευάσματα σε έλλειψη, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού αλλά και αντικαρκινικά. Εκκρεμούν μάλιστα τουλάχιστον 56 φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στη χώρα κατ’ εξαίρεση μέσω του μηχανισμού εισαγωγής φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων ξεπερνούν το επίπεδο των φαρμακείων και εκτείνονται στις φαρμακαποθήκες και τις εταιρείες διανομής φαρμακευτικών προϊόντων, που αδυνατούν να εκτελέσουν παραγγελίες καθώς δεν έχουν διαθέσιμο απόθεμα. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο στην «Εφ.Συν.» για κατάσταση που «δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία των ασθενών», που «έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», για την οποία «δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο».

Κάθε φορά που «λείπουν» κάποιοι κωδικοί από την εγχώρια αγορά, αν δεν έχει πρόβλημα παραγωγής μια εταιρεία -που δεν έχει-, όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση των «τεχνητών ελλείψεων» και των παράλληλων εξαγωγών, ένα ζήτημα διαχρονικό, που όμως δεν είχε λάβει ποτέ τέτοιες διαστάσεις. Οι ελλείψεις κυμαίνονταν μεταξύ 80 και 100 κωδικών και κάποιες φορές είχαν αγγίξει τους 200 ή τους 400 στο παρελθόν. Ποτέ όμως τους 500.

Μπορεί να κάνει κάτι η πολιτεία; Ναι, από τη στιγμή που οι εξαγωγές επιτρέπονται μόνο στον βαθμό που υπάρχει κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΟΦ, με την επίβλεψη του υπουργείου Υγείας. Ομως, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο η πολιτεία για να εξασφαλίσει απαραίτητα φάρμακα, αλλά, αντίθετα, διακινδυνεύει την επάρκεια της χώρας με αποφάσεις για την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών κωδικών φαρμάκων από τη χώρα.

Οι εξαγωγές των φαρμάκων γίνονται νόμιμα, ακολουθώντας τους κανόνες του εμπορίου για τη ζήτηση και προσφορά, όπως ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων. Παράδειγμα: Εισάγεται ένα φάρμακο που στη χώρα μας που κοστίζει 1-2 ευρώ, παραμένει για μία νύχτα σε μια φαρμακαποθήκη και την άλλη μέρα επανεξάγεται στη Γερμανία, όπου η τιμή του είναι 25 ευρώ.

Τη διαφορά μοιράζονται οι φαρμακαποθήκες (Ελλάδας και Γερμανίας), το κράτος φαίνεται ότι κάνει «εξαγωγές» και ωφελείται πολιτικά, ενώ και οι φαρμακοβιομηχανίες εξυπηρετούνται, αφού γνωρίζουν ότι ένα φάρμακο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ταυτόχρονα στην Ελλάδα που κάνει 50 ευρώ και στη Γερμανία που κάνει 200. Τα περιθώρια κέρδους για τους κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη κυμαίνονται από 30% έως 650%.

Tο παράδειγμα Οzempic

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι διαβητικοί ασθενείς φορτώνονται με δυσβάσταχτη συμμετοχή για το φάρμακό τους. Ο λόγος γίνεται για το Οzempic, το οποίο βρίσκεται κι αυτό σε έλλειψη από την ελληνική αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα αναμένονται κάποιες παρτίδες -άγνωστο πόσες και πότε- που οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή των ασθενών αυξάνεται 300%! Δηλαδή για κάθε μία ενέσιμη δόση αντί για 10 ευρώ συμμετοχή θα πληρώνουν 40 ευρώ!

Γιατί αυξάνεται τόσο πολύ η συμμετοχή του φαρμάκου; Διότι η κυβέρνηση, αντί να διαπραγματευτεί με την εταιρεία μια καλύτερη τιμή για τους αρρώστους της, επιλέγει να βγει στις ξένες αγορές, να αγοράσει τη φαρμακευτική ουσία και να τη φέρει στη χώρα με τιμές στα ύψη.

Σημειώνεται ότι για το Ozempic εξελίσσεται διεθνώς μια συζήτηση για το αν ενδείκνυται για την απώλεια βάρους στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, με το φάρμακο στις μέρες μας να ζητείται από το ευρύ κοινό για αδυνάτισμα!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
ΕΣΥ: o εφιάλτης συνεχίζεται σε εφημερίες και επείγοντα
«Κάποια στιγμή θα καταρρεύσουμε». Με τέσσερις λέξεις περιγράφουν τη δύσκολη συνθήκη στην οποία βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής και την οποία βιώνουν με εξίσου επώδυνο τρόπο ασθενείς και οι...
ΕΣΥ: o εφιάλτης συνεχίζεται σε εφημερίες και επείγοντα
ΥΓΕΙΑ
Χρυσώνουν το χάπι με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση
Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως σχεδόν κάθε χώρα της Ευρώπης αντιμετωπίζει κενά στον εφοδιασμό φαρμάκων. Ηταν δεδομένο πως έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, όμως αυτό που...
Χρυσώνουν το χάπι με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση
ΥΓΕΙΑ
Αποψίλωση δίχως τέλος στην Υγεία
Ενα (ακόμα) προεκλογικό ταρατατζούμ γεμάτο ασάφειες που αφορά τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας κατέθεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ., την ώρα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της συνύπαρξης μιας σειράς λοιμώξεων, μεταξύ των...
Αποψίλωση δίχως τέλος στην Υγεία
ΥΓΕΙΑ
Το «μάρμαρο» στους πολίτες με αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων
Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τρομακτικές ελλείψεις ακόμη και σε βασικά φάρμακα, ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει αυξήσεις στις τιμές.
Το «μάρμαρο» στους πολίτες με αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Ξανθός, Κουτσούμπας, Κριθαρίδης αποδομούν τις αστείες δικαιολογίες Πλεύρη για τα φάρμακα
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας για τις τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα.
Ξανθός, Κουτσούμπας, Κριθαρίδης αποδομούν τις αστείες δικαιολογίες Πλεύρη για τα φάρμακα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας