ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με τη φράση «αν κάτι δεν πάει καλά, δεν θα φταίει ο σταθμάρχης» οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης διεκτραγωδούν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα, ασκούν σκληρή κριτική στους διοικούντες και την κυβέρνηση και καλούν σε στάση εργασίας και κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο την ερχόμενη Τρίτη 25 Απριλίου.

«Μιλάμε ουσιαστικά για την κατάρρευση του νοσοκομείου» λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Δέσποινα Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να στηριχθούν με προσωπικό οι κλινικές, είναι τραγικά τα κενά, και οι όποιες «ενισχύσεις» αφορούν πάντα συναδέλφους που εργάζονται με μπλοκάκι, δηλαδή σήμερα είναι εδώ και αύριο δεν είναι».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται λιτά και αρκούντως περιγραφικά στην ανακοίνωση, «σταμάτησε στην ουσία η λειτουργία της Β’ Χειρουργικής, υπολειτουργεί η ΩΡΛ και τα σοβαρά περιστατικά “φεύγουν” στο ΑΧΕΠΑ. Τα χειρουργεία πρακτικά δεν γίνονται πέραν των επειγόντων στις εφημερίες γιατί από τους αναισθησιολόγους το νοσοκομείο διαθέτει… 8, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 26. Στο καμάρι του νοσοκομείου, την Αιματολογική Κλινική, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Καρκίνο “Λάμψη” πληρώνει μια τεχνολόγο για να καλύψει την ανάγκη για εξετάσεις. Στο άλλο καμάρι, την Καρδιοχειρουργική (κλινική στην οποία χειρουργούσε ο αείμνηστος Παναγιώτης Σπύρου), ήρθε εντολή στους χειρουργούς να πηγαίνουν στο Παπαγεωργίου και στο ΑΧΕΠΑ να χειρουργήσουν! Κραυγή αγωνίας και από τους τεχνολόγους – ακτινολόγους από την έλλειψη προσωπικού». Για το Ακτινολογικό έχουμε γράψει αναλυτικά («Εφ.Συν.», 19.3.2023, «Χωρίς αξονικό τομογράφο τα απογευματινά ιατρεία στο “Παπανικολάου”»).

Ας σημειωθεί ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μέρα που η Πνευμονολογική του νοσοκομείου κάηκε -αφήνοντας πίσω της 2 νεκρούς και την υπόσχεση του υπουργού Υγείας ότι σε μία εβδομάδα θα επαναλειτουργήσει- και η αποκατάστασή της άρχισε μόλις πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Αδαμάντιο Χλωρό, που μίλησε στην «Εφ.Συν.», «η αγωνία μας είναι μήπως και βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς η κλινική να είναι έτοιμη. Ο εργολάβος με τον οποίο μίλησα μου είπε ότι και αυτοί θέλουν να τελειώσουν πριν από το καλοκαίρι, οπότε θέλω να ελπίζω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου οι εργασίες θα έχουν τελειώσει, διότι αυτή τη στιγμή είμαστε περιορισμένοι από χώρο.

»Να φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμη είκοσι (20) ασθενείς με Covid και άλλους τέσσερις στη ΜΕΘ. Για τα κενά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν χρειάζεται καν να δώσουμε στοιχεία, ζούμε την πραγματικότητα κάθε μέρα και εμείς και οι ασθενείς και οι συγγενείς τους».

«Ζούμε έναν πόλεμο»

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραχρήστος, που είναι ταυτόχρονα εργαζόμενος στο νοσοκομείο, λέει στην εφημερίδα μας πως «η κατάσταση στο «Παπανικολάου» όπως και στα άλλα νοσοκομεία είναι τραγική, ζούμε έναν πόλεμο που θυμίζει τις μέρες έξαρσης της πανδημίας.

»Δυστυχώς, τίθεται πλέον θέμα αυτής καθαυτής της λειτουργίας κάποιων κλινικών του νοσοκομείου μας και όλες οι προσπάθειες για καλυτέρευση της κατάστασης είναι εμβαλωματικές, με μπλοκάκια ή μετακινήσεις από άλλα και σε άλλα νοσοκομεία, αντί για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού».

Το σωματείο εργαζομένων απευθύνεται στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να στηρίξουν τα αιτήματά τους, ζητώντας μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και ένταξη στα ΒΑΕ.