• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 33.5°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 30.0°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.4°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 33.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κατάρρευση του ΕΣΥ σε ένα τηλεοπτικό πλάνο

 • A-
 • A+
Μπροστά στις κάμερες κατέρρευσε από την κούραση ο διευθυντής της κλινικής Covid του Νοσοκομείου Λάρισας ● Πίσω από τη σοκαριστική εικόνα στοιχίζονται εκατοντάδες υγειονομικοί που καλούνται εξαντλημένοι να αντιμετωπίσουν τη σφοδρότητα του 4ου κύματος της πανδημίας ● Στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ, γεμάτες και οι κλινικές για ασθενείς με κορονοϊό, τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Η σοκαριστική κατάρρευση σε δημόσια θέα –από την κούραση, μπροστά στις κάμερες– του διευθυντή της κλινικής Covid του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Γιάννη Γκαμπράνη, είναι η εικόνα ολόκληρου του συστήματος υγείας και των ανθρώπων που το υποστηρίζουν. Πίσω από το πλάνο του τσακισμένου από την κούραση γιατρού, στοιχίζονται δυστυχώς εκατοντάδες άλλοι υγειονομικοί οι οποίοι προσμετρούν ήδη πάνω στην εξάντλησή τους την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας η οποία χτυπά με σφοδρότητα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και προοιωνίζεται δυστυχώς έναν Νοέμβρη κατά πολύ χειρότερο από τον περυσινό «μαύρο».

Τα στοιχεία που έρχονται από παντού είναι αποκαρδιωτικά και οι υγειονομικοί με τους οποίους η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες βρίσκονταν σε καθεστώς έντασης, με χαρακτηριστικά αγωνίας σαν κι αυτά που λύγισαν τον κ. Γκαμπράνη. Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να σημειώσουμε επιπλέον ότι η προσπάθεια να αποφεύγουμε τους επιθετικούς προσδιορισμούς και τους δραματικούς τόνους ισοδυναμεί με αποφυγή περιγραφής της κατάστασης και των γεγονότων με την κυριολεξία που οι περιστάσεις απαιτούν.

Τι χρεία άλλων στοιχείων απαιτείται άραγε για τη Θεσσαλονίκη όταν χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την πόλη σε ένα 24ωρο 1.108 νέα κρούσματα, δηλαδή 203 παραπάνω από τη χειρότερη στιγμή και κορύφωση του δεύτερου κύματος στις 18 Νοεμβρίου 2020, όταν είχαν καταγραφεί 905 κρούσματα; Στα προηγούμενα προστίθενται άλλα 829 κρούσματα σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης γίνονται μέσα σε απερίγραπτες καταστάσεις, οι κλινικές κόβιντ είναι γεμάτες, όσο για κλίνες ΜΕΘ, έχουν πληρότητα 100%.

Η ένταξη των νοσοκομείων «Αγιος Δημήτριος» και «Αγιος Παύλος» στη μάχη, για την ώρα δεν φαίνεται να έχει αποφορτίσει την κατάσταση στις κλινικές, ενώ δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο για την αναγγελθείσα πριν από μέρες ένταξη του ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή» κι αυτό γιατί, όπως λένε οι γιατροί, «η βαρύτητα των περιστατικών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία δεν επιτρέπει τη μεταφορά τους στο κέντρο αυτό που διαχειρίζεται ελαφρύτερα περιστατικά».

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπήρξε στην τελευταία εφημερία αύξηση 50% στις εισαγωγές και, όπως ανέφερε χθες η ΠΟΕΔΗΝ, όχι μόνο είναι γεμάτες όλες οι κλίνες ΜΕΘ, αλλά και επιπλέον 6 περιστατικά είναι διασωληνωμένα σε αίθουσες χειρουργείων. «Επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ίδια πράγματα 1,5 χρόνο τώρα. Είναι πλέον ανερμήνευτη η παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του κύματος της πανδημίας», μας λέει ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σιούλης.

Στο «Ιπποκράτειο» οι 15 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, άλλοι 6 είναι διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. Στο «Παπαγεωργίου» γεμάτες οι 18 κλίνες και υπάρχουν 8 διασωληνωμένοι σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Γεμάτες και οι 30 κλίνες ΜΕΘ στο «Παπανικολάου». Πλήρης (25 κρεβάτια) η κλινική κόβιντ Καστοριάς, γεμάτα και τα άλλα 25 κοινής νοσηρότητας, αλλά με «ψιθύρους» για προβλήματα στην παροχή οξυγόνου, καθώς οι σωληνώσεις μεταφοράς δεν είναι υπολογισμένες να ανταποκρίνονται σε τέτοιες απαιτήσεις.

«Μόλις έστειλα διασωληνωμένο από προχθές σε κοινό θάλαμο περιστατικό στο νοσοκομείο “Αγιος Παύλος” της Θεσσαλονίκης», μας λέει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης Κωνσταντίνος Στόκκος, προσθέτοντας ότι «υπάρχει άλλο ένα περιστατικό –αλλά non covid– διασωληνωμένου ασθενούς σε απλό θάλαμο. Οι τρεις κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες συνεχώς με εξαίρεση ένα δεκαπενθήμερο το καλοκαίρι. Εφτασε στιγμή που είχαμε αναπτύξει και 5 κρεβάτια, αλλά τότε είχαμε το προσωπικό· τώρα δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε. Τώρα που σας μιλάω είμαι σε εφημερία και εκτελώ και χρέη αναισθησιολόγου διότι δεν υπάρχει άλλος».

Δραματική έκκληση

«Οι 5 κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου είναι γεμάτες αυτή τη στιγμή και έχω ένα περιστατικό διασωληνωμένου ασθενούς σε άλλο χώρο», μας αναφέρει ο διευθυντής της ΜΕΘ Πολυγύρου Χαλκιδικής, Βασίλειος Ουραΐλογλου, ο οποίος σημειώνει ότι «εμείς είμαστε μια μικρή μονάδα, κι ενώ από ιατρικό προσωπικό είμαστε καλά, έχουμε έλλειψη από νοσηλευτικό προσωπικό. Πάντως όλα δείχνουν ότι είμαστε σε αριθμούς του περασμένου Νοέμβρη και η κλινική κόβιντ του νοσοκομείου μας είναι γεμάτη».

Και τι να πεις για τη δραματική έκκληση της Εύας Νάγκα, διευθύντριας ΜΕΘ στην Καβάλα, που δήλωσε ότι ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ και απηύθυνε έκκληση να πάει νοσηλευτικό προσωπικό στην πόλη διότι «ο καθένας δουλεύει για πέντε, για όσο αντέχει. Ρεπό δεν υπάρχουν. Τι ρεπό εάν δεν έχεις νοσηλευτή στη βάρδια;».

Στη Θεσσαλονίκη ιδρύεται συντόμως και ο πρώτος σύλλογος long covid ασθενών, ανθρώπων δηλαδή που νόσησαν από κορονοϊό και συνεχίζουν να βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αρνητικοποίησή τους. Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου η οποία, μιλώντας στην TV100, έστειλε μήνυμα σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «αυτό που θεωρώ λάθος επικοινωνίας, που έγινε από την αρχή της πανδημίας, είναι ότι ο covid προβλήθηκε ως μια νόσος που αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα και παχύσαρκα άτομα[…] Μπορείς να πάθεις long covid και αυτό είναι κάτι που αλλάζει δραματικά τον τρόπο ζωής σου και σε αναγκάζει να προσαρμοστείς σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση».

«Κυβερνητική αναλγησία»

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Κ.Υ. Λάρισας (ΕΙΝΚΥΘ), με αφορμή την κατάρρευση on camera του γιατρού, σημειώνει ότι «με το τέταρτο κύμα της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη και τα Νοσοκομεία μακράν σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ, αναδεικνύεται προφητική η τότε θέση μας και τεκμηριώνεται η επικινδυνότητα της κυβερνητικής αναλγησίας και της διαλυτικής πολιτικής της στην Υγεία. Ενας συνάδελφός μας, από τους αγωνιστές της πρώτης γραμμής, εξουθενωμένος από τις συνθήκες της εφημερίας καταρρέει από σωματική κόπωση». Τονίζει δε πως «η κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ στον βωμό της προετοιμασίας της εμπορευματοποίησής του, ώστε να το αντικαταστήσει με το εξάμβλωμα του “νέου ΕΣΥ” είναι τουλάχιστον αήθης, προσβλητική και επικίνδυνη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Τριγύρω φουντώνει και μαίνεται η πανδημία, αλλά όπου υπάρχει ΕΟΔΥ έχουμε ξαστεριά
Μόνο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, βλέπει μια «μικρή πίεση στα νοσοκομεία» και «διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ».
Τριγύρω φουντώνει και μαίνεται η πανδημία, αλλά όπου υπάρχει ΕΟΔΥ έχουμε ξαστεριά
ΥΓΕΙΑ
Εξωφρενική απόφαση για το «Παπανικολάου»
Η αποκατάσταση της καμένης πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου εξαρτάται από πιθανή χρηματοδότηση που μπορεί να βρεθεί.
Εξωφρενική απόφαση για το «Παπανικολάου»
ΥΓΕΙΑ
Ελλειψη 400 φαρμάκων στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης
Σκευάσματα για όλες τις παθήσεις λείπουν από το πολεοδομικό συγκρότημα όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με τους φαρμακοποιούς να τα αναζητούν από τον Εβρο έως και την Κρήτη.
Ελλειψη 400 φαρμάκων στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης
ΥΓΕΙΑ
Σε περιοδεύοντα θίασο μετέτρεψε η κυβέρνηση τους γιατρούς
Οπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, υπάρχει «μπαράζ μετακινήσεων γιατρών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των τεράστιων κενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας»
Σε περιοδεύοντα θίασο μετέτρεψε η κυβέρνηση τους γιατρούς
ΥΓΕΙΑ
«Να έρθει στις 30 του μήνα η κ. Γκάγκα, να της δώσουμε τα κλειδιά των κλινικών»
Oι παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου είναι υπερπλήρεις από ασθενείς της κοινής νοσηρότητας, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται κατά δεκάδες σε άλλες κλινικές, στα τρία κτίρια του συγκροτήματος.
«Να έρθει στις 30 του μήνα η κ. Γκάγκα, να της δώσουμε τα κλειδιά των κλινικών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας