• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.6°C
  3 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.0°C
  6 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  6 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 14.0°C
  2 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  90%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 17.6°C
  4 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  6 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  6 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  6 BF
  84%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 13.8°C / 19.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.8°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  96%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον Καιάδα της αδιαφορίας

 • A-
 • A+
Επιστολή διαμαρτυρίας για την αποδυνάμωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Παπανικολάου» ● Δραματικές συνέπειες από τις αποφάσεις να μετακινηθεί προσωπικό της κλινικής σε δομές Covid ● Καμπανάκι από τη διευθύντρια Αικατερίνη Βλαχάκη.

Η δραματική κατάσταση στην οποία περιέρχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης προσωπικού αποτυπώνεται δραματικά στην επιστολή διαμαρτυρίας της διευθύντριας και του προσωπικού της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων του Νοσοκομείου Παπανικολάου, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.». Οσο για τον τρόπο που η επίσημη πολιτεία αντιμετωπίζει το προσωπικό των νοσοκομείων, φαίνεται στην περίπτωση νοσηλεύτριας του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, η οποία τέθηκε σε αναστολή και έμεινε χωρίς μισθό, ενώ πάσχει από βαριά και χρόνια αναπηρία.

Εκπληκτοι στην Ψυχιατρική Κλινική του «Παπανικολάου» πληροφορήθηκαν ότι τους έμελλε να ξαναζήσουν κυριολεκτικά τη μέρα της Μαρμότας, καθώς όπως και πέρσι τέτοιο καιρό το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής με μια απλή απόφαση μετακινείται για να στελεχώσει δομές Covid (κλινικές Covid, ΜΕΘ) με συνέπεια την αναστολή των περισσοτέρων δραστηριοτήτων της κλινικής.

Οι δραματικές συνέπειες αυτής της πρακτικής καταγράφονται στην επιστολή της διευθύντριας Αικατερίνης Βλαχάκη που γράφει ότι εκείνες οι μετακινήσεις είχαν «σαν συνέπεια τη διακοπή της ψυχοθεραπευτικής σχέσης ψυχοθεραπευόμενου - ψυχοθεραπευτή (ακρογωνιαίος λίθος στην ψυχιατρική για τη συμμόρφωση του ασθενή) με τα χειρότερα αποτελέσματα στην πορεία και υγεία των ασθενών μας, πράγμα που έγινε πολύ εμφανές μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της κλινικής, τέσσερις μήνες αργότερα. Αναλυτικότερα παρατηρήσαμε περισσότερες υποτροπές λόγω της μειωμένης συμμόρφωσης, περισσότερες και πιο μακροχρόνιες νοσηλείες, αύξηση χρήσης αλκοόλ και ουσιών, αύξηση ενδοοικογενειακής βίας προς συζύγους και τέκνα, αύξηση αυτοκτονικότητας και αύξηση ετεροεπιθετικότητας και ανθρωποκτονιών».

Η κ. Βλαχάκη θυμίζει τα αυτονόητα, αφού «η σχέση ψυχιάτρου - ασθενή είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και χρήζει προσπάθειας και από τις δυο πλευρές» και ότι «μετά τη θέσπιση υφυπουργείου Ψυχικής Υγείας ελπίζαμε ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα αντιμετωπιζόταν με μεγαλύτερη ευαισθησία, ειδικά μετά από τα προαναφερθέντα ψυχιατρικά συμβάντα που υποδηλώνουν την αναγκαιότητα της αναβάθμισης του τομέα της ψυχικής υγείας, αντί για την πλήρη υποβάθμιση και απαξίωσή της». Διευθύντρια και προσωπικό γράφουν ότι θα συμμορφωθούν στην απόφαση παρά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν πρώτα στους ασθενείς.

Θυμίζουν όμως παράλληλα ότι «η διακοπή λειτουργίας του νοσηλευτικού έργου της κλινικής θα επιβαρύνει και το ΨΝΘ, το οποίο θα αναλάβει περιστατικά που για τα περισσότερα δεν έχει καμία γνώση, ούτε και υπάρχει εγκατεστημένη θεραπευτική σχέση με τους περισσότερους ασθενείς».

Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεύτρια του «Παπαγεωργίου», το θέμα ανέδειξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη η οποία με 22 βουλευτές του κόμματος έφεραν την υπόθεση στη Βουλή. Οπως γράφουν στο ιστορικό της υπόθεσης «η εργαζόμενη είχε υποβάλει στα μέσα Αυγούστου αίτημα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, επικαλούμενη πιστοποιημένη σοβαρή - βαριά αναπηρία σε ποσοστό 69%», ενώ «είχε προηγηθεί αίτημά της –το οποίο επίσης απορρίφθηκε– για μετακίνησή της από το ιδιαίτερα απαιτητικό τμήμα επειγόντων περιστατικών» και οι θεράποντες ιατροί της διατύπωναν επιφυλάξεις για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού. «Η ίδια, δε, είχε καταστήσει σαφές ότι ούτε “αρνήτρια” του εμβολιασμού είναι ούτε ασπάζεται τις αντιεμβολιαστικές θεωρίες». Ωστόσο η 3η ΥΠΕ απέρριψε το αίτημά της, ενώ στο κενό έπεσε και η αίτηση θεραπείας που υπέβαλε και η ίδια παραμένει σε αναστολή, με τον βιοπορισμό της να είναι δύσκολος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Συλλαλητήριο γιατρών σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Κατηγορούν την κυβέρνηση για την εκρηκτική κατάσταση με την πανδημία στα νοσοκομεία, για τις ελλείψεις σε προσωπικό, την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την αναστολή τακτικών χειρουργείων.
Συλλαλητήριο γιατρών σήμερα στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
«Μαξιλαροπόλεμος» στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
Η διοίκηση του νοσοκομείου κήρυξε πόλεμο σε μια γιατρό που ζήτησε από τους πολίτες να συνδράμουν για να μην κοιμούνται οι ασθενείς με τα μπουφάν για προσκεφάλι τους.
«Μαξιλαροπόλεμος» στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
ΥΓΕΙΑ
«Πού είναι οι εισαγγελείς;»
Τις φρικιαστικές εικόνες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που αναρωτιούνται: «Μιλήσαμε για υποθεραπεία ασθενών και εγκλήματα. Γιατί δεν μας κάλεσε...
«Πού είναι οι εισαγγελείς;»
ΥΓΕΙΑ
Επιστράτευσαν γιατρούς άλλων νοσοκομείων, ακόμη και ανεμβολίαστους
Ηταν πολλά τα περιστατικά που αποδεικνύουν την προχειρότητα της επιστράτευσης ή την επικοινωνιακή εκμετάλλευση που επιχείρησε το υπουργείο Υγείας διαλέγοντας ονόματα στην τύχη.
Επιστράτευσαν γιατρούς άλλων νοσοκομείων, ακόμη και ανεμβολίαστους
ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ● Τραγική η...
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
ΥΓΕΙΑ
Συμβόλαια με τις μεγάλες κλινικές και μόνο για non Covid περιστατικά
Η λύση της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ● Ποιο θα είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστό.
Συμβόλαια με τις μεγάλες κλινικές και μόνο για non Covid περιστατικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας