Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πριν ακόμα μπούμε στο χειμώνα και τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα καταγράφουν οκτώ από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν (την εβδομάδα 11 έως 17 Οκτωβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 4 έως 10 Οκτωβρίου 2021) στη Λάρισα (+30%), στην Αλεξανδρούπολη (+50%) και στο Βόλο (+176%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στη Θεσσαλονίκη (+15%), στα Χανιά (+18%), στην Ξάνθη (+24%) και στα Ιωάννινα (+28%).

Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (-33%), στον ‘Αγιο Νικόλαο (-50%) και στο Ηράκλειο (-68%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-12%).

Στο μεταξύ, δύο ακόμη περιοχές φαίνονται πλέον «κόκκινες». Πρόκειται για τις Περιφέρειες Γρεβενών και τα Τρικάλα που όπως όλα δείχνουν θα περάσουν στο επίπεδο 4.

Ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 3.739, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Βέβαια το τελευταίο 24ωρο έγιναν 376.384 τεστ και ο δείκτης θετικότητας έπεσε σε 0,99% από 4,18% χθες. Στην Αττική εντοπίζονται 701 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 574, στη Λάρισα 270, στην Ημαθία 172, ​​​​​​στη Μαγνησία 141, ​​​​​ στην Πιερία 128.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (Λοιμωξιολόγων), προκειμένου να εξετάσει τα τελευταία στοιχεία και να αξιολογήσει την πορεία των μέτρων που θα ακολουθήσουν.