Αυξάνεται η ανησυχία των επιστημόνων στη χώρα μας για το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει άνοδο των κρουσμάτων στην Κρήτη, όπως και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Τόσο η Ματίνα Παγώνη όσο και ο Νίκος Τζανάκης επισημαίνουν ότι αν δεν ενταθούν οι εμβολιασμοί για να αυξηθεί η ανοσία στον πληθυσμό, οι εξελίξεις μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές.
Να σημειωθεί ότι προειδοποίηση της απειλής που συνεπάγεται η ραγδαία εξάπλωση της Δέλτα έστειλε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με το οποίο η εν λόγω παραλλαγή θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας προβλέπεται να έχει επικρατήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Όπως είπε, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα της Δέλτα στην Αθήνα, την Κρήτη και την Κόρινθο.
Από την πλευρά του ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τη νόσο Covid-19, υπογραμμίζει ότι ένα ποσοστό εμβολιασμένων θα περάσει τη νόσο Covid-19 «με βαριά συμπτώματα και ίσως χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο», λόγω της ινδικής παραλλαγής.
«Τον Αύγουστο τα πράγματα θα είναι χειρότερα»
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε ότι τέλος Αυγούστου «πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75-80% δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω».
Και εξήγησε:
«Με τη μετάλλαξη Δέλτα φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στην ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί».
Και πρόσθεσε ότι «από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό».
Επίσης, κάλεσε τους πολίτες, ακόμη και αν έχουν πλήρως εμβολιαστεί να φορούν τις μάσκες τους.
«Όταν η επιτροπή εισηγήθηκε να βγάλουμε τις μάσκες διευκρίνισαν ότι πρέπει αυτό να γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες, γιατί δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου. Τη μάσκα θα την έχουμε στην τσέπη μας, στην τσάντα μας. Μπορεί να ξεχνάμε το πορτοφόλι μας αλλά όχι τη μάσκα μας. Όταν φτάσουμε στο 80% των εμβολιασμών τότε θα μπορούμε να πετάξουμε τη μάσκα».
«Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου το στέλεχος Δέλτα (γνωστό και ως ινδική μετάλλαξη) θα είναι το κυρίαρχο στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι είναι πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή - ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» είπε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής, η οποία, όπως σημείωσε, είναι 100% πιο μεταδοτική.
Όσον αφορά την Κρήτη και τους 18 ασθενείς με κορονοϊό στελέχους Δ, εξήγησε ότι δεν είχαν εμβολιαστεί, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τόνισε δε ότι το στέλεχος Δ είναι 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη.
«Έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό νέων ατόμων και παιδιών», ανέφερε.
Έγκυοι και εμβολιασμός
Να προσθέσουμε ότι η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί και κατά πόσον είναι ασφαλές να εμβολιαστούν, λέγοντας;
«Η μία σχολή λέει δεν υπάρχει πρόβλημα και η άλλη είναι πιο επιφυλακτική και θέλει να περιμένει τις μελέτες. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι μπορούν οι γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο γιατί δεν επηρεάζει το έμβρυο. Με βάση τις μελέτες που έχουμε τώρα, γιατί τα δεδομένα στην ιατρική αλλάζουν».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «πρέπει να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο σχετικά με τις παρενέργειες που κάνει η ίδια η νόσος».