• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.9°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.2°C / 9.3°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.2°C / 12.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.8°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 9.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 8.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 10.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.9°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  9°C 6.9°C / 12.6°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 7.7°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 10.0°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  30%
Photo 207867002 © Mihai Neacsu | Dreamstime.com

Θολό τοπίο με τα εμβόλια της Johnson & Johnson - Σήμερα παραλαμβάνει η Ελλάδα

 • A-
 • A+

Νέο πλήγμα για την παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού, μετά το χθεσινό «πάγωμα» των παραδόσεων του μονοδοσικού της Johnson & Johnson τουλάχιστον για την Ευρωπαϊκή Ένωση που ακολουθεί ασθμαίνουσα τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αμερικανική εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην Ε.Ε. 55 εκατομμύρια εμβόλια, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, χθες ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Η εμφάνιση αυτών των επιπλοκών θυμίζει τις επιπλοκές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, τις οποίες διερευνά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, προκαλώντας μεγάλη δυσπιστία για το εμβόλιο αυτό στον πληθυσμό και την αναστολή της χρήσης του σε πολλές χώρες.

Τα δύο εμβόλια, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, υιοθετούν την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιώντας έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών.

Με τις εξελίξεις να «τρέχουν», στην Ιταλία, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας και της ιταλικής υπηρεσίας ελέγχου φαρμάκων (IFA). Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ανησυχίες που εκφράστηκαν στις ΗΠΑ και κατέληξαν ότι τα νέα δεδομένα αποτελούν «πισωγύρισμα» καθώς η χώρα έχει παραλάβει 184.00 δόσεις που αναγκαστικά θα τις αποθηκεύσει έως ότου ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις από τους διεθνείς οργανισμούς.

Ανάλογη απόφαση πάρθηκε και στην Ισπανία με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ενημερώνει τις περιφέρειες πως δεν πρόκειται να παραλάβει τις 300.000 δόσεις που της αναλογούν μετά τις ανακοινώσεις που έκανε η αμερικανική εταιρεία.

Και το Βέλγιο «παγώνει» τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα παρά τις 36.000 δόσεις που παρέλαβε. 

Σύμφωνα με την Airfinity, χωρίς το εμβόλιο της J & J, θα φτάσουμε στον Δεκέμβριο μέχρι να έχουν εμβολιαστεί τα 3/4 του πληθυσμού της Ε.Ε.

​Άγνωστο το μέλλον και για τις φτωχότερες χώρες που βασίζονται στον μηχανισμό Covax για την πρόσβαση σε εμβόλια, καθώς έχει συναφθεί συμφωνία αγοράς για 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J, ενώ η Αφρικανική Ένωση υπέγραψε συμφωνία τον περασμένο μήνα για 400 εκατ. δόσεις φέτος και τον επόμενο χρόνο, με τις παραδόσεις να αρχίζουν το τρίτο τρίμηνο.

Η Νότιος Αφρική ανέστειλε τη διανομή του εμβολίου μέχρι να διερευνηθούν οι παρενέργειες.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Το μεσημέρι, σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, φθάνουν στην Αθήνα τα πρώτα 33.600 μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson και η Ελλάδα αναμένει μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις. 

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Θεμιστοκλέους επέμεινε ότι ο σχεδιασμός για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις με το αμερικανικό προϊόν, με την παραλαβή των πρώτων να γίνεται κανονικά σήμερα, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις από ΕΜΑ και FDA, ώστε να γίνουν περαιτέρω συστάσεις για τη χορήγηση του εμβολίου, όμως ο σχεδιασμός δεν αλλάζει, καθώς υπάρχει ικανό απόθεμα, αλλά και εν αναμονή παραδόσεων από την Pfizer. 

«Τηρούμε στάση αναμονής αλλά ο βασικός κορμός του σχεδιασμού μας δεν αλλάζει. Οι βασικές ποσότητες δόσεων είναι από την εταιρεία Pfizer που συνεχίζουμε κανονικά», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Να υπενθυμίσω ότι τον Μάιο περιμένουμε περισσότερο από 1,5 εκατ. δόσεις (της Pfizer)», πρόσθεσε. 

Συγκεκριμένα:

 • Από την Pfizer και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει, αναμένουμε για τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και τον Ιούνιο 1.700.000 δόσεις.
 • Από την AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ
 • η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών:

 • Στις 10 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.
 • Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες. Πρόκειται για περίπου 800.000 ανθρώπους και αφορά νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και όλα τα υπόλοιπα νοσήματα.
 • Από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και η ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
 • Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Από Παρασκευή τα ραντεβού για αναμνηστική δόση και για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson
Η αναμνηστική δόση μπορεί να είναι Johnson & Johnson ή το εμβόλιο της Pfizer, ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Από Παρασκευή τα ραντεβού για αναμνηστική δόση και για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson
ΥΓΕΙΑ
Από 5 Νοεμβρίου τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση των εμβολιασθέντων με J&J
Απαραίτητη προϋπόθεση η συμπλήρωση 2 μηνών από την ημερομηνία εμβολιασμού με την πρώτη δόση. Δυνατότητα επιλογής και mRNA σκευάσματος, με πρώτο στη σειρά το Pfizer.
Από 5 Νοεμβρίου τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση των εμβολιασθέντων με J&J
ΥΓΕΙΑ
Σε αναμονή για την αναμνηστική δόση οι εμβολιασμένοι με Johnson
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε τα άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν ήδη λάβει δύο δόσεις εμβολίου κρίνονται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζεται να κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου.
Σε αναμονή για την αναμνηστική δόση οι εμβολιασμένοι με Johnson
ΥΓΕΙΑ
«Οι θάνατοι μειώθηκαν χάρη στο εμβόλιο - Ούτε στο Ισραήλ έχουν φτάσει το τείχος ανοσίας»
Των κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας κρούουν εκ νέου ειδικοί. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, απαντά σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
«Οι θάνατοι μειώθηκαν χάρη στο εμβόλιο - Ούτε στο Ισραήλ έχουν φτάσει το τείχος ανοσίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας