• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.2°C / 24.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.4°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.8°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 23.9°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  89%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και τρίτο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων!

 • A-
 • A+
Δημιουργήθηκε από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και ζητά αναλυτικά το σύνολο των ελέγχων που διενεργούν τα εργαστήρια όπως και τα θετικά τεστ ● Τα τρία συστήματα αναδεικνύουν το επιτελικό μπάχαλο και το αλαλούμ στην καταγραφή των στοιχείων.

Και ένα και δύο και τρία συστήματα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού διαθέτει η Ελλάδα. Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε για τα «διπλά βιβλία» παρακολούθησης της πορείας της πανδημίας, όπως καταγράφηκαν αρχικά σε ρεπορτάζ στο «Βήμα» και στη «Δημοκρατία» (29/11) και ακολούθως στην «Εφ.Συν.», που παρουσίασε τα σχετικά έγγραφα και μαρτυρίες εργαστηριακών γιατρών («Υπό το κράτος πανικού για τη διπλοκαταγραφή των δειγμάτων Covid», «Εφ.Συν.» 30/11/2020). Σήμερα η εφημερίδα μας αποκαλύπτει την ύπαρξη και τρίτου πόλου καταγραφής κρουσμάτων.

Εχουμε και λέμε λοιπόν. Το πρώτο σύστημα καταγραφής είναι του ΕΟΔΥ, λειτουργεί από τις 3 Απριλίου και προϋποθέτει την αποστολή τυποποιημένου excel καθημερινά στο [email protected] από τα εργαστήρια που εξετάζουν δείγματα κορονοϊού.

To δεύτερο σύστημα είναι το ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ που νομοθετήθηκε στις 14 Απριλίου (ΦΕΚ B΄ 1390/14.4.2020) και ορίζει την υποχρέωση των εργαστηρίων να δηλώνουν ηλεκτρονικά σε σχετική πλατφόρμα τους ελέγχους για ανίχνευση του SARS-CoV-2 και τα αποτελέσματά τους.

Το τρίτο σύστημα καταγραφής είναι της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και απαιτεί την αποστολή άλλου ενός τυποποιημένου excel στο [email protected] καθημερινά μέχρι τις 10 το πρωί.

Οι τρεις πόλοι λειτουργούν συμπληρωματικά και αναδεικνύουν το επιτελικό... μπάχαλο στην παρακολούθηση της πανδημίας.

Το χάος

Το σύστημα του ΕΟΔΥ καταγράφει μόνο τις θετικές διαγνώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει συμπέρασμα με βάση τον συνολικό αριθμό ελέγχων, μια και λείπει ο παρονομαστής του κλάσματος. Εξ ου και οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν επανειλημμένα επισημάνει στην «Εφ.Συν.» ότι ο ΕΟΔΥ διαθέτει ανεπαρκή στοιχεία: «Διαπιστώνουμε όλοι πως τα στοιχεία ούτε δημόσια είναι ούτε επαρκή. Από τον τελευταίο πολίτη μέχρι τον πρώτο επιστήμονα πρέπει η εικόνα να είναι πλήρης».

Το δεύτερο σύστημα, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της HΔΙΚΑ, νομοθετήθηκε μεν στα μέσα Απριλίου, παρουσιάστηκε με θριαμβολογίες το καλοκαίρι, ωστόσο άρχισε να παίρνει μπροστά μόλις στα τέλη Νοεμβρίου, εννιά μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Τι σημαίνει αυτό αν όχι ότι σχεδιάστηκε στο πόδι; Δημιουργήθηκε για να καταγράφει τους ασθενείς με κορονοϊό, τις θεραπείες που λαμβάνουν κ.ο.κ., αλλά στην πορεία, εν μέσω του δεύτερου κύματος, παρουσιάστηκε ως το εργαλείο παρακολούθησης της πανδημίας.

Μέχρι πρόσφατα, όμως, η λειτουργία του ήταν προβληματική. Το σύστημα καθυστερούσε, έπεφτε, εμποδίζοντας τα εργαστήρια να ανεβάσουν στοιχεία στην πλατφόρμα.

Σημειωτέον ότι η ενημέρωση του συστήματος αποτελεί έργο τιτάνιο κατά τις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων, καθώς απαιτεί από τον γιατρό που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης της πλατφόρμας να περάσει χειροκίνητα το όνομα κάθε ασθενή που προσέρχεται με συμπτώματα κορονοϊού και κάνει τεστ, το ΑΜΚΑ του, πότε προσήλθε, να δημιουργήσει ιατρικό φάκελο, να χρεώσει εργαστήριο στο οποίο θα αποσταλεί το δείγμα κ.λπ., και όλα αυτά ενώ συνωστίζονται οι ασθενείς στα επείγοντα. Στη συνέχεια, αφού έχουν καταγραφεί αυτά τα στοιχεία, έρχεται το εργαστήριο που πραγματοποιεί το τεστ και συμπληρώνει ένα ένα τα θετικά αποτελέσματα.

Το τρίτο σύστημα, αυτό της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ζητά ξανά από την αρχή αναλυτικά το σύνολο των ελέγχων που διενεργούν τα εργαστήρια όπως και τα θετικά τεστ. Δεν μπορούσε άραγε το υπουργείο να ζητήσει τα στοιχεία από ΕΟΔΥ και ΗΔΙΚΑ, που ήδη τα καταγράφουν;

Το αλαλούμ επιβεβαιώνει και πρόσφατο έγγραφο του προέδρου του ΕΟΔΥ προς τα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους κορονοϊού. Τους ζητά να στέλνουν στη διεύθυνση: [email protected] καθημερινά μέχρι τις 3 μ.μ. τον αριθμό μοριακών ελέγχων SARS-CoV-2 που πραγματοποίησαν την προηγούμενη ημέρα, αλλά και να στείλουν «το συντομότερο δυνατό» συμπληρωμένο επισυναπτόμενο πίνακα με τον αριθμό των μοριακών ελέγχων SARS-CoV-2 που πραγματοποίησαν κάθε εβδομάδα από τις 4 Μαΐου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου! Ξαναζητά, δηλαδή, από τα εργαστήρια τους ελέγχους όλου του προηγούμενου διαστήματος. Πρόκειται για το απόλυτο χάος!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Δημιουργική στατιστική για τους θανάτους από Covid
Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας εγγυάται χειρότερες από τις ήδη τραγικές επιδόσεις της χώρας μας στα δυο πανδημικά χρόνια, με αποκορύφωμα την πλεονάζουσα θνησιμότητα.
Δημιουργική στατιστική για τους θανάτους από Covid
ΥΓΕΙΑ
Ηπιοι οι περιορισμοί για το φθινοπωρινό κύμα της πανδημίας
Σε συστάσεις θα περιορίζεται το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη ● Δεν αποκλείεται πάντως η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ● Συσκέψεις ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.
Ηπιοι οι περιορισμοί για το φθινοπωρινό κύμα της πανδημίας
ΥΓΕΙΑ
«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, εκπέμπει λάθος μηνύματα η κυβέρνηση»
Οχι μόνο δεν «τελειώσαμε με την πανδημία», αλλά δυσκολευόμαστε και να τη «διαβάσουμε» πλέον, χάρη στους γρίφους του ΕΟΔΥ. Για όλα αυτά μιλάμε με τον ομότιμο καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Τάκη Παναγιωτόπουλο.
«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, εκπέμπει λάθος μηνύματα η κυβέρνηση»
ΥΓΕΙΑ
Θερίζει η πανδημία, καταργείται και η ημερήσια ενημέρωση!
Στον βωμό των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης θυσιάζεται η δημόσια υγεία για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, αφού πρώτα «σφύριξε» και τη λήξη της πανδημίας.
Θερίζει η πανδημία, καταργείται και η ημερήσια ενημέρωση!
ΥΓΕΙΑ
Ο κορονοϊός δεν... πάει διακοπές
Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και υψηλή θετικότητα των τεστ ειδικά στις τουριστικές περιοχές σε μία περίοδο που οι έλεγχοι για Covid-19 έχουν καταργηθεί με απόφαση της κυβέρνησης για χάρη του τουρισμού.
Ο κορονοϊός δεν... πάει διακοπές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας