Επειτα από πέντε εβδομάδες λοκντάουν, τα αποτελέσματα παραμένουν πενιχρά, η χώρα εξακολουθεί να μην πηγαίνει καλά με την πανδημία, η οποία οδηγεί σε νέες βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ (578 χθες), δημιουργεί σχεδόν 100 θύματα καθημερινά (χθες μετρήσαμε 95) και υψηλό αριθμό νέων διαγνώσεων (1.677), ενώ το σύστημα Υγείας έχει πια γονατίσει, αθωράκιστο και αβοήθητο.
Η κυβέρνηση επιμένει να μετακυλίει την ευθύνη στους πολίτες. Από τηλεοράσεως χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απευθυνόμενος στους πολίτες, τους ρώτησε ρητορικά αν έχουν συναίσθηση ότι νοσηλεύονται 578 συμπολίτες μας στις ΜΕΘ, διότι «η κινητικότητα έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση παρά το λοκντάουν». «Αν αυξηθούν τα κρούσματα και μάλιστα ραγδαία μετά από μια χαλάρωση», είπε, «το ερώτημα που τίθεται είναι απλό και σκληρό: Πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες μας, πώς μπορεί να βρει κανείς ένα κρεβάτι ΜΕΘ;».
Η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει τις απαντήσεις, ως οφείλει, καθώς δεν στήριξε το ΕΣΥ στην πρώτη καραντίνα και ακόμα αρνείται να το κάνει, παίζοντας το αγαπημένο της παιχνίδι, αυτό της επίρριψης ευθυνών στην κοινωνία.
Με το ίδιο θράσος, εξαίροντας την ατομική ευθύνη των πολιτών, πρωτοεμφανίστηκε χθες και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος. «Στη δημόσια Υγεία ο ισχυρότερος παράγοντας όλων είναι η συμπεριφορά των ατόμων που διαμορφώνουμε μέσα από τις δικές μας απόψεις, στάσεις, αντιλήψεις των πραγμάτων τις οποίες εκφράζουμε ως συμπεριφορά τόσο ως άτομα και συλλογικά», ανέφερε.
Τουλάχιστον ατυχείς και οι δύο τοποθετήσεις των αρμοδίων για την προστασία της δημόσιας Υγείας, την ώρα που η χώρα βράζει. «Η κατάσταση παραμένει πιεστική στο ΕΣΥ», «τις τελευταίες τρεις μέρες, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου ίσες με τα εξιτήρια, ύστερα από πέντε εβδομάδες λοκντάουν» και «η πληρότητα στις ΜΕΘ της επικράτειας είναι 83% – 77% στην Αττική, 91% στη Θεσσαλονίκη»!
Αυτή την εικόνα μετέφερε χθες ο Βασίλης Κικίλιας εκ μέρους του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Πρόσθεσε πως «ανησυχητική κρίνεται με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών η κατάσταση στη Δυτική Αττική», ενώ 8 περιοχές της χώρας -Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Φλώρινα- βρίσκονται επίσης σε κατάσταση συναγερμού αφού μετρούν την τελευταία εβδομάδα τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Τέλος, η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στις ηλικίες 75+ αλλά και 65-74 παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα αύξηση κατά 5%, ενώ η πλειονότητα των κρουσμάτων πλέον κατανέμεται σε ηλικίες 40-64 ετών.
Την ίδια ώρα ο δείκτης θετικότητας παραμένει ιδιαίτερα υψηλός (9,3%), προδίδοντας μεταξύ άλλων ότι δεν γίνονται αρκετά τεστ (18.014 χθες). Για τα λιγότερα τεστ ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας επιχείρησε να τα μπαλώσει λέγοντας ότι διενεργούνται λιγότερα διότι, ενώ αρχικά κάθε θετικό rapid τεστ (έλεγχος αντιγόνων) επιβεβαιωνόταν με μοριακό έλεγχο, τώρα πια αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο και δεν γίνεται!
Η δήλωσή του γεννά προβληματισμούς. Αν για κάθε rapid θετικό γινόταν και ένας μοριακός έλεγχος, τότε ο αριθμός των τεστ είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που εμφανίζεται στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Ακόμα ένα επιπλέον ερώτημα είναι αν πραγματοποιούνται τελικά μοριακοί έλεγχοι στα αρνητικά αποτελέσματα των rapid τεστ. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με επιπολασμό πάνω από 10% στη χώρα μας τα αρνητικά τεστ αντιγόνων οφείλουν να ελέγχονται και μοριακά, λόγω των ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων που συχνά δίνουν.
Αναφερόμενος στις γιορτές που πλησιάζουν, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «ό,τι λογικό και ανθρώπινο υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να συμβεί σε αυτές τις γιορτές. Είναι διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα, θα πρέπει να πάμε πιο πέρα τις ανταλλαγές των δώρων, να είμαστε προσεκτικοί». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γεν. γραμματέας του υπουργείου, ζητώντας να συνεχίσουμε να «αναπτύσσουμε αυτή την υπεύθυνη συμπεριφορά που αναπτύξαμε μέχρι τώρα». Υπάρχει όμως «φως στο τούνελ», είπαν με μια φωνή και οι δύο, αναφερόμενοι στους… εμβολιασμούς.
