Μόνο δύο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, την Γενική Κλινική Λυσίμαχος και τη Euromedica Γενική Κλινική, επιτάσσει η κυβέρνηση από σήμερα και για 15 μέρες, παίρνοντας με μεγάλη καθυστέρηση μια απόφαση που ήταν πια μονόδρομος, μετά από μήνες ολιγωρίας, την ώρα που η συμπρωτεύουσα παραμένει «στο κόκκινο» εδώ και εβδομάδες.
Το υπουργείο Υγείας ύστερα το «όχι» των κλινικαρχών στο τελεσίγραφο που αναγκάστηκε να στείλει, παραδέχεται ότι «δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης» και αναγκάστηκε να ανακοινώσει το εξής:
«Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».
Η Αριστοτέλους έκρινε «απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια», καθώς «το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων».
Για να συμβεί αυτό, όμως, έπρεπε να φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, η οποία ζει πλέον δραματικές ώρες αφού όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτες και τα νοσοκομεία έχουν γονατίσει.
Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», οι γιατροί αρνούνται να κάνουν επιλογή ασθενών, με το κύμα των νοσούντων να πλημμυρίζει τις κορονοκλινικές που επεκτείνονται σε όλους τους ορόφους των νοσοκομείων και με τις εφημερίες να έχουν μετατραπεί σε έναν ατέλειωτο εφιάλτη.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του Βασίλη Κικίλια, «η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας».
Τέλος, το υπουργείο Υγείας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία».
Κυνική ομολογία κλινικαρχών
Ακολούθησε η κυνική ομολογία του πρoέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρη Σαραφιανού, ο οποίος σε ερώτηση γιατί δεν κινήθηκε νωρίτερα αυτή η διαδικασία ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά το εξής: «Δεν το περίμενε κανείς ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε εμείς ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Είχαμε εφησυχάσει όλοι μας. Δεν περίμενε κανείς και δεν υπήρχε σχεδιασμός».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε πρόθεση δύο κέντρα αποκατάστασης να διαθέσουν, το ένα 124 κλίνες και το άλλο 200, αλλά δεν προχώρησε η συμφωνία με το υπουργείο Υγείας για άγνωστους, όπως ανέφερε, λόγους.
Ο κ. Σαραφιανός ανέφερε ότι μέχρι το περασμένο Σάββατο και με τη συμφωνία που είχε γίνει και τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, ο σχεδιασμός ήταν να νοσηλεύουν οι ιδιωτικές κλινικές περιστατικά non Covid και τα νοσοκομεία ασθενείς με Covid, ώστε να μην υπάρχει μπέρδεμα των ασθενών και μετάδοση του κορονοϊού.
Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί παλινωδίες μηνών, όπως η απόφαση για διπλασιασμό της αποζημίωσης στις ιδιωτικές κλινικές.