Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι σχέσεις των «προφητών» της μάσκας με Ν.Δ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Αχιλλέας Νταβέλης με την Ντόρα Μπακογιάννη, σε εκδήλωση που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λάρισα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι σχέσεις των «προφητών» της μάσκας με Ν.Δ.

  • A-
  • A+
Πώς οι Θεσσαλοί βιομήχανοι Αχ. Νταβέλης και Γ. Τσερέπας έφεραν από την Κίνα δύο γραμμές παραγωγής υγειονομικών μασκών με κόστος 3,4 εκατ. ευρώ ● Ποια ήταν η κυβερνητική συνδρομή στην αεροπορική μεταφορά των μηχανών ● Οι γνωριμίες των επενδυτών με την οικογένεια του πρωθυπουργού και η χρηματοδότηση από τον Δ. Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ

Με τη σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα» η χρήση της προστατευτικής μάσκας θεωρείται πλέον επιβεβλημένη ως μέσο αποφυγής διασποράς του Covid-19. Ειδικοί της αγοράς μασκών στην Ελλάδα, μιας αγοράς που γνωρίζει άνθηση το τελευταίο διάστημα, θεωρούν ότι οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν, όχι για το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο αλλά τουλάχιστον για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό.

Μέχρι σήμερα η χώρα κάλυψε τις όποιες ανάγκες του ιατρικού προσωπικού αλλά και απλών πολιτών με όσα αποθέματα είχε αλλά και με τη συνδρομή ξένων χωρών (π.χ. Κίνα). Στο επόμενο στάδιο φαίνεται πως τα ηνία θα αναλάβει η εγχώρια παραγωγή. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη αλλάξει τη γραμμή παραγωγής τους επενδύοντας στην κατασκευή μασκών, αλλά μια επενδυτική πρωτοβουλία ήταν εκείνη που συγκέντρωσε πάνω της το φως της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: η Larisa Face Cover Α.Ε.

Πρόκειται για μια νέα εταιρεία που έστησαν πριν από λίγο καιρό (με 130.000 ευρώ αρχικό κεφάλαιο) δύο επιχειρηματίες από τη Θεσσαλία. O ένας είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών και ιδιοκτήτης του κέντρου αποκατάστασης Animus, Αχιλλέας Νταβέλης, και ο δεύτερος είναι ο αντιπρόεδρος του ίδιου συνδέσμου, Γιάννης Τσερέπας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Lariplast, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενό της την παραγωγή προϊόντων πλαστικού.

Το εργοστάσιο της εταιρείας Lariplast που ανήκει στον αντιπρόεδρο του ΣΒΕΘ, Γιάννη Τσερέπα (ένθετη φωτ.)

eleftheria.gr

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δυο επιχειρηματίες «χτύπησαν» σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό δύο ολοκληρωμένες γραμμές αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών από την Κίνα έναντι του ποσού των 3 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία πλήρωσαν σχεδόν μισό εκατ. ευρώ προκειμένου τα τεράστια μηχανήματα να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Ελλάδα και να στηθεί έτσι η γραμμή παραγωγής της νέας εταιρείας. Εκαναν δηλαδή μια επένδυση που άγγιξε τα 3,4 εκατ. ευρώ, αλλά όχι για το κέρδος.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο ένας εκ των δύο συνεταίρων, Γιάννης Τσερέπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, στις 25 Απριλίου: «Δεν το κάναμε για να βγάλουμε λεφτά, όσο οξύμωρο ακούγεται στον χώρο του επιχειρείν». Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα περιγράφει την ιστορία ίδρυσης της εταιρείας σαν μια... περιπέτεια. Λέει χαρακτηριστικά: «Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν είχαμε συντάξει κανένα επιχειρηματικό σχέδιο, κάποιο Master Plan, δεν γνωρίζαμε τις τιμές πρώτων υλών, τις τιμές πώλησης στην αγορά, το κόστος της επένδυσης, τίποτα. Εξάλλου πίεζε και ο χρόνος. Γι’ αυτό και επιχειρήσαμε να φέρουμε με υψηλό κόστος μέσω απευθείας πτήσης cargo από τη Σαγκάη στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στην Αθήνα τις μηχανές, από ό,τι αν το κάναμε ακτοπλοϊκώς, με λιγότερα χρήματα». Με απλά λόγια, αυτό που περιγράφει ο επιχειρηματίας θυμίζει λίγο το αμερικάνικο όνειρο του προηγούμενου αιώνα, όταν πήγαινε κάποιος στις ΗΠΑ με... όνειρα και με διάθεση, ανακαλύπτοντας πως όποια πέτρα κι αν σηκώσει εκεί, θα βρει δολάρια. Ετσι, απλά, χωρίς σχέδιο.

Από την ίδια συνέντευξη μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει το know how να βοηθά επιχειρηματίες αναφορικά με το ποιες αεροπορικές εταιρείες θα διαλέξουν για τις επιχειρήσεις τους. «Η κυβερνητική βοήθεια όμως ήταν μεγάλη στο θέμα της μεταφοράς των γραμμών παραγωγής, αφού μας υπέδειξε τους αξιόπιστους αερομεταφορείς, αποφύγαμε τις ενδιάμεσες στάσεις, όπου υπήρχε ο κίνδυνος το προϊόν να κατασχεθεί και να μπλέξουμε σε δικαστικές περιπέτειες κι όλα καλά», λέει ο επιχειρηματίας.

Στη συνέντευξη δεν μάθαμε για ποιον λόγο έγινε αυτή η επένδυση (μια και δεν έγινε για να βγάλουν χρήματα οι επενδυτές). Δεν ξέρουμε βέβαια αν μοιράζεται την ίδια άποψη κι ένας από τους χρηματοδότες της εταιρείας του κ. Τσερέπα, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι βασικός επενδυτής στο fund Diorama, που διαχειρίζεται η εταιρεία Deca Investments. Διαβάζοντας μάλιστα τον οικονομικό ιστότοπο capital.gr, η επένδυση του fund στην εταιρεία του κ. Τσερέπα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα «επτά επενδυτικά θαύματα» (Capital.gr, 16 Ιαν. 2019).

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, που έχει συμφέροντα στην εταιρεία του Γ. Τσερέπα, σε παλαιότερο στιγμιότυπο με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Κ. Χατζηδάκη

EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Ισως πάλι η υπόθεση να ήταν θέμα πολιτικών γνωριμιών. Ο Τύπος της Θεσσαλίας έχει ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν με την υποψηφιότητα ή όχι του έτερου συνεταίρου, Αχιλλέα Νταβέλη, με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στον νομό. Ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για τον δήμο της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκήνιο» που αναφέρει: «“Φούντωσαν” τα σενάρια στην πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου για επικείμενη υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΒΕΘ, Αχιλλέα Νταβέλη, για τη δημαρχία της Λάρισας το 2019. Αφορμή για τα σενάρια έδωσε η παρουσία της βουλευτού της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς ήταν κεντρική ομιλήτρια στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Λάρισας. Μάλιστα, η κα Μπακογιάννη συμμετείχε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της ο πρόεδρος του ΣΒΕΘ, παρουσία του προέδρου της ΝΟΔΕ Χρήστου Καπετάνου και άλλων “γαλάζιων” τοπικών παραγόντων».

Πάντως η αδελφή του πρωθυπουργού έχει τιμήσει κι άλλες φορές με την παρουσία της τον κ. Νταβέλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρουσία της στα εγκαίνια της επιχείρησής του πέρσι τον Μάρτιο. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στις 28 Απριλίου δήλωνε μεταξύ άλλων πως «με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου αποφασίστηκε να μην έρθουν οι μηχανές ακτοπλοϊκώς αλλά αεροπορικώς», κάτι που σε κάνει να απορείς με το νόημα των λεγομένων του. Και ο ίδιος πάντως φαίνεται πως έχει... ανοσία στο κέρδος, αφού δήλωνε: «Θέλαμε να κάνουμε κάτι ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να τη θωρακίσουμε απέναντι στον κορονοϊό και να στηρίξουμε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η Υγεία». Πρόσθεσε, δε, πως ο πρωθυπουργός «είχε απόλυτη επαφή και ιχνηλάτηση με την πορεία υλοποίησης της επένδυσης».

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η εταιρεία, σύντομα θα μπορεί να παράγει 18 εκατ. μάσκες μηνιαίως και έχει ως στόχο να προμηθεύει το ΕΣΥ, τους πολίτες και τους πελάτες της από το εξωτερικό. Η πρώτη ύλη θα έρχεται από την εταιρεία «Πλαστικά Θράκης». Κατόπιν όλων αυτών, οι δωρεάν μάσκες στον πληθυσμό μάλλον θα είναι μονόδρομος. Ή όχι;

Ζήτημα... τιμής

Το πόσο πατριώτης είναι ο Αχιλλέας Νταβέλης φάνηκε και από μια άλλη δήλωσή του όπου ουσιαστικά ταύτιζε τη σημερινή Γερμανία με το ναζιστικό παρελθόν της και καλούσε τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας να μποϊκοτάρουν τα γερμανικά προϊόντα. Σύμφωνα με το site thenewspaper.gr (2 Απριλίου 2020) σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι υπεύθυνοι για τους δυο παγκόσμιους πολέμους στον κόσμο, για τις αμέτρητες θηριωδίες και το μοναδικό ολοκαύτωμα, αντί να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνει σήμερα ο “εφιάλτης” κορονοϊός και να νίψουν τα ανομήματα του σκοτεινού παρελθόντος τους, επιδίδονται για πολλοστή φορά σε άλλη μία ασέλγεια κατά της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας». Και κατέληγε: «Δυστυχώς για αυτούς το όνειρό τους για ένα τέταρτο οικονομικό Ράιχ θα συντριβεί για άλλη μία φορά!».

Την κοινωνία όμως, στην παρούσα φάση δεν την ενδιαφέρουν οι πολιτικές τοποθετήσεις κανενός, αλλά το πώς θα διαχειριστεί τη νέα κανονικότητα της μάσκας. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υποχρεωτική χρήση της, όλοι αναρωτιούνται -και δικαίως- αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδά της. Ο συνέταιρος του κ. Νταβέλη, Γ. Τσερέπας, μιλώντας στο FortuneGreece.com, ανέφερε πως «το κόστος αγοράς για την απόκτηση μιας μάσκας θα είναι χαμηλό, σχεδόν στη μισή τιμή, δηλαδή στη λιανική πώληση θα είναι κάτω από 1 ευρώ όταν μία συμβατική μάσκα πωλείται μεταξύ 2 και 3 ευρώ». Μάλιστα έψεξε τις κινεζικές μάσκες που πωλούνται μέσω διαδικτύου, υποστηρίζοντας πως οι μάσκες που θα κατασκευάζονται στη Λάρισα (τύπου 2 και 3) θα έχουν «επίπεδο προστασίας που αγγίζει το 98%, όταν αντίστοιχα κινέζικα προϊόντα που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά έχουν ποσοστό προστασίας κοντά στο 20%».

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ακόμα κι αν πάρουμε ως δεδομένο τα όσα λέει ο επιχειρηματίας, το κόστος της μάσκας για μια οικογένεια σε καθημερινή βάση αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Οι μάσκες τύπου 2 και 3 δεν μπορούν να πλυθούν ώστε να ξαναφορεθούν, κατά συνέπεια θα πρέπει να αγοράζονται καινούργιες.

Το θέμα της τιμής θίχτηκε και την Πέμπτη στη Βουλή από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι προειδοποίησαν την κυβέρνηση να μην επιτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά με την πώληση του προϊόντος. Πάντως, για την ιστορία αρκεί να αναφέρουμε ότι σε παραγωγή απλής χειρουργικής μάσκας έχει επιδοθεί κι ένα εργοστάσιο του στρατού, το 700 ΣΕ στο Κερατσίνι. Αραγε πόσο δύσκολο ήταν για την κυβέρνηση να επενδύσει η ίδια στον πλειστηριασμό, να πάρει τα μηχανήματα παραγωγής από την Κίνα και πλέον το κράτος να είναι εκείνο που θα παράγει τα εκατομμύρια μάσκες που είναι πια τόσο απαραίτητες;

ΥΓΕΙΑ
Σύσκεψη για την πανδημία, μετά το ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την πανδημία το πρωί της Δευτέρας. Εντείνεται η ανησυχία μετά την ανακοίνωση 203 νέων κρουσμάτων στη χώρα μας.
Σύσκεψη για την πανδημία, μετά το ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού
ΥΓΕΙΑ
Εξάπλωση του κορονοϊού εν μέσω κυβερνητικών παλινωδιών και ημίμετρων
Εμφανής η διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα ♦ 28 νέες μολύνσεις στην Αττική ♦ Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής η κυβέρνηση που εμμένει στα περί ατομικής ευθύνης
Εξάπλωση του κορονοϊού εν μέσω κυβερνητικών παλινωδιών και ημίμετρων
ΥΓΕΙΑ
Η απόφαση για τα μέτρα προστασίας σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες στο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που έχει αναρτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ηλεκτρονική του σελίδα.
Η απόφαση για τα μέτρα προστασίας σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες
ΥΓΕΙΑ
Τι προβλέπει η απόφαση για τη χρήση μάσκας
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού...
Τι προβλέπει η απόφαση για τη χρήση μάσκας
ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων
Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για την εξάπλωση της νόσου στη χώρα μας. Ο καθημερινός διψήφιος αριθμός κρουσμάτων και η διασπορά του ιού ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω...
Κορονοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας