• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.1°C / 9.6°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.5°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 8.4°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 6.5°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.3°C / 1.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 7.9°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 11.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.8°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 3.5°C
  1 BF
  75%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.1°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 9.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 4.9°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 7.6°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  51%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στον αέρα η κατασκευή των νέων λιγνιτικών μονάδων

 • A-
 • A+

Σε μια απόφαση-σταθμό για τα ενεργειακά δρώμενα της Ελλάδας, το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης, γεγονός που στην πράξη τινάζει στον αέρα τα σχέδια για την κατασκευή και λειτουργία των νέων λιγνιτικών μονάδων «Πτολεμαΐδα 5» και «Μελίτη 2».

Όπως γνωστοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου καταψήφισε την προτεινόμενη τροπολογία που υπέβαλλε η ΔΕΗ για δωρεάν κατανομή του 40% των δικαιωμάτων εκπομπών το διάστημα 2021-2030, με σκοπό να γίνει οικονομικά βιώσιμη η κατασκευή και λειτουργία των νέων λιγνιτικών μονάδων «Πτολεμαΐδα 5» και «Μελίτη 2».

Η απόφαση που εκθέτει τις επιλογές της ηγεσίας της ΔΕΗ, των Ελλήνων Ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος και της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού η Επιτροπή έκρινε επί της ουσίας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπονομεύσει το σημαντικότερο κλιματικό εργαλείο της Ευρώπης, εν όψει μάλιστα και της πρόσφατης επικύρωσης της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτήν.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ – επικαλούμενη την οικονομική κρίση– διεκδικούσε υπαγωγή στο Άρθρο 10γ της Κοινοτική Οδηγίας για το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Το Άρθρο 10γ προβλέπει δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης για χώρες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως χαμηλό εισόδημα και υψηλή εξάρτηση από ένα μόνο ορυκτό καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβασή τους σε ένα καθαρό ενεργειακό σύστημα.

Ωστόσο το αίτημα της ΔΕΗ, που στηρίχθηκε από μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού φάσματος, κατέληξε σε πολιτικό φιάσκο, αφού δεν στοιχειοθετείται από πουθενά ότι τα δωρεάν δικαιώματα θα βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μοντέλο.

Αντίθετα, η δωρεάν διάθεση δικαιωμάτων θα σήμαινε άμεση επιδότηση στην κατασκευή και λειτουργία νέων ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή, σε παράταση της εξάρτησης της χώρας από το λιγνίτη.

«Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου εκθέτει όσους υιοθέτησαν τυφλά τα παράλογα αιτήματα του λιγνιτικού λόμπι της χώρας», επισημαίνει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές η Ελλάδα κατέκτησε ένα ιστορικό ορόσημο: πλέον και επισήμως, νέα φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης ισχύος θα παράγουν από το 2017 φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι προβλέπεται να παράγει η «Πτολεμαΐδα 5» το 2021.

Η εμμονή στην κατασκευή και λειτουργία μη βιώσιμων -οικονομικά- λιγνιτικών μονάδων θα οδηγήσει σε ακριβότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.

Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να ακυρώσουν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να θέσουν σχέδιο απεξάρτησης από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή και μετάβασης σε 100% ΑΠΕ ως το 2030, όπως επιτάσσει η κλιματική επιστήμη προκειμένου να πετύχει η χώρα μας τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Κι ακόμη, να συνδυάσουν το τεράστιο ηλιακό δυναμικό της χώρας με την κοινωνική πολιτική, προκειμένου να παρέχουν δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Φρένο» Βρυξελλών στα λιγνιτικά σχέδια της ΔΕΗ
Υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού «εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών», που επιβάλλει πρόστιμα βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε όσες βιομηχανίες εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, ψήφισε προχθές το Ευρωπαϊκό...
«Φρένο» Βρυξελλών στα λιγνιτικά σχέδια της ΔΕΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο κοστοβόρος λιγνίτης
Αυτό που γνωρίζει η ΔΕΗ εδώ και χρόνια και επιβεβαιώνεται και από δική της έρευνα, σύμφωνα με την οποία το πλήρες κόστος παραγωγής λιγνίτη στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος στη...
Ο κοστοβόρος λιγνίτης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ποτέ ξανά «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ»
Τελεσίδικα αρνητική είναι η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης της Ε.Ε. στο αίτημα που είχε καταθέσει το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2015 για επαναλειτουργία της κατεστραμμένης...
Ποτέ ξανά «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πράσινο» δεκαετές πλάνο
Eνα φιλόδοξο αναλυτικό σχέδιο δράσης για ένα δεκαετές μαζικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε 1 εκατ. κτίρια, μεταξύ των οποίων με δωρεάν ηλιακό ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, παρουσίασε σε έκθεσή της η...
«Πράσινο» δεκαετές πλάνο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανεξήγητη εμμονή στον ασύμφορο πλέον λιγνίτη
Οσο κι αν η πραγματικότητα ξεπερνάει την «Πτολεμαΐδα V», η ΔΕΗ φαίνεται ότι εμμένει στην κατασκευή της νέας μονάδας, καθώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδοτικής διαδικασίας. Αν τελικά κατασκευαστεί, η...
Ανεξήγητη εμμονή στον ασύμφορο πλέον λιγνίτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι σύνθημα
Με δεδομένη την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων και πολιτικών που συμβάλλουν ουσιαστικά στην έξοδο της χώρας από τη σημερινή κατάσταση, με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος το ελληνικό Γραφείο της...
Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι σύνθημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας