• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 12.4°C
  4 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.5°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.0°C
  4 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.4°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.7°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανοιχτό» το θέμα των ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος

 • A-
 • A+
Η τοποθέτηση τουλάχιστον 50 ανεμογεννητριών στην προστατευόμενη με Προεδρικό Διάταγμα περιοχή έφτασε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπειτα από προσφυγή των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφτασε και συζητήθηκε η κοινή προσφυγή των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο Ορος και στον Λαυρεωτικό Ολυμπο. Τα σχέδια προβλέπουν την τοποθέτηση τουλάχιστον 50 ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος, στο Κερατοβούνι αλλά και στον Λαυρεωτικό Ολυμπο, στο Σκόρδι πάνω από τη Σαρωνίδα, όταν το βουνό προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα που απαγορεύει παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Λαυρεωτική φιλοξενεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο στην Ελλάδα, την ΑΗΣ Λαυρίου-Κερατέας, από τη δεκαετία του ’70, που συμβάλλει καθημερινά έως και στο 18,5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας της χώρας, και επιπλέον τις 4 γραμμές πυλώνων υψηλής και υπερυψηλής τάσης που διατρέχουν όλο το βουνό, περνώντας από Κερατέα και Καλύβια με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Κι όμως, σε αυτήν την επιβαρημένη περιοχή εξακολουθούν να εκδίδονται νέες άδειες για αιολικά, καταστρατηγώντας τις αυστηρές ζώνες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς υπάρχουν Ζώνες Απολύτου Προστασίας Αδόμητων Περιοχών, κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και αναδασωτέες περιοχές, λόγω πρόσφατων πυρκαγιών. Γι’ αυτό οι δύο δήμοι δεν ανέχονται τη δόμηση και ιδίως υψηλές κατασκευές άνω των 130 μέτρων όπως είναι οι ανεμογεννήτριες.

«Είμαστε όλοι υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, ειδικά δε αυτή την περίοδο που η ενεργειακή κρίση πλήττει την Ε.Ε. Ομως το ότι σήμερα η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας στηρίζεται σε ένα πεπαλαιωμένο χωροταξικό σχέδιο, έχει ως αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις να δημιουργούνται αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες με επακόλουθο πολλοί δήμαρχοι και συλλογικότητες να σύρονται στα δικαστήρια από τις εταιρείες των ανεμογεννητριών», ανέφερε στην εισήγησή του προς την Επιτροπή ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου που εκπροσώπησε τους δύο δήμους.

Σεβασμός στον τόπο

«Ηδη 35 δήμοι μέχρι τώρα έχουμε συστήσει “Δίκτυο για την αειφορία και την ισόρροπη ανάπτυξη και τις ΑΠΕ”, διεκδικώντας ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου. Αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι να σταματήσουν οι εκδόσεις νέων αδειών παραγωγής μέχρι να εγκριθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός. Για εμάς αποτελεί απαραίτητο στοιχείο αδειοδότησης η σύμφωνη γνώμη των δήμων και των περιφερειών διά των θεσμικών τους οργάνων, διαδικασία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε», τόνισε.

Σύμφωνα με την αναφορά του Π. Φιλίππου, πρέπει να τηρείται για κάθε περιοχή το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και η αρχή της αναλογικότητας προσφοράς σε πράσινη ενέργεια, γεγονός που δεν έχει τηρηθεί στη συγκεκριμένη. Κι αυτό, διότι εκτός από τον ΑΗΣ και το δίκτυο των πυλώνων, στην περιοχή ξεφυτρώνουν παντού ανεξέλεγκτα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία αντικαθιστούν με γρήγορους ρυθμούς τις ελάχιστες εναπομείνασες αγροτικές καλλιέργειες.

«Πώς είναι δυνατόν να καταστραφεί το Πάνειο Ορος αλλά και ο Εθνικός Δρυμός Λαυρεωτικής-Σουνίου για αιολικά πάρκα που η συνεισφορά τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας είναι σχεδόν μηδενική (0,016%);» αναρωτήθηκε. Και ζήτησε να ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην Αττική και ότι οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου πρέπει να προστατευτούν ως αναγκαίο συστατικό για την ποιότητα ζωής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Αναφορών δεν έκλεισε το θέμα και ζήτησε την προσκόμιση περισσότερων στοιχείων, γεγονός που θεωρείται επιτυχία των δύο δήμων για την προσφυγή που κατέθεσαν, καθώς υπάρχει χώρος και χρόνος προκειμένου να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
Οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών παρέχονται απρόσκοπτα και κανείς δεν υπολογίζει τις σωρευτικές επιπτώσεις από υφιστάμενους, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους αιολικούς...
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κραυγή αντίστασης στα Άγραφα
Κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στις αιτήσεις αδειοδότησης προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση 20 ανεμογεννητριών μέσα στο δάσος σε ύψος πάνω από τα 1.400 μέτρα με δραματικές συνέπειες
Κραυγή αντίστασης στα Άγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μπουλντόζες, σεκιούριτι και ΜΑΤ «πάτησαν» τα Αγραφα
Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων, φορέων, συλλόγων και των δημάρχων της περιοχής, την περασμένη εβδομάδα κατασκευάστριες εταιρείες των βιομηχανικών πάρκων ανέβασαν μηχανήματα συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων...
Μπουλντόζες, σεκιούριτι και ΜΑΤ «πάτησαν» τα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σπέρνουν» ανεμογεννήτριες στα απάτητα Αγραφα
Σε μια προστατευόμενη περιοχή σε υψόμετρο 1.600-2.000 μέτρων πρόκειται να κατασκευαστούν δύο αιολικά πάρκα. Θα απαιτηθεί διάνοιξη δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης που θα διασχίζουν πυκνά...
«Σπέρνουν» ανεμογεννήτριες στα απάτητα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Κάρυστος διαδηλώνει για τον «ασήκωτο» αριθμό ανεμογεννητριών
Η αυριανή συγκέντρωση αποτελεί την απαρχή ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων που αποφάσισαν ο δήμος και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Καρύστου.
Η Κάρυστος διαδηλώνει για τον «ασήκωτο» αριθμό ανεμογεννητριών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας