• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 4.0°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.5°C / 2.4°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.5°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.9°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.9°C
  3 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 3.2°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -4.3°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  65%

Η εισήγηση που θα κατατεθεί στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στην Κέρκυρα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ιδιωτικά καμίνια το 80% των σκουπιδιών

 • A-
 • A+
Τις τελευταίες αλλαγές της κυβέρνησης στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που προκρίνει την αντιπεριβαλλοντική πρακτική της καύσης των απορριμμάτων, εκχωρώντας μάλιστα τις αρμοδιότητες των δήμων σε ιδιώτες, καταγγέλλει η ΚΕΔΕ, με εισήγηση που θα συζητηθεί απόψε στο δ.σ. της Ενωσης.

Η καύση σκουπιδιών που θα παίρνονται από τον κοινό κάδο και θα οδηγούνται κατευθείαν στα καμίνια ιδιωτών καταγγέλλεται από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), σε εισήγηση που σχολιάζει τις τελευταίες χρονικά τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και θα συζητηθεί στο σημερινό (18.00, Κέρκυρα) διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης.

Με την εν λόγω εισήγηση (συντάχθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου), το ανώτατο συλλογικό όργανο των δημάρχων δεν περιορίζεται μόνο σε μία –οξύτατη, αναμφίβολα– κριτική προς την κυβέρνηση και την προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος να επιβάλει την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων. Την καταγγέλλει, επίσης, για κατάργηση της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και εκχώρησή της στους ιδιώτες.

Το ΕΣΔΑ 2020-2030 ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2020, επί υπουργίας Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Εισήγαγε την αντιπεριβαλλοντική πρακτική της καύσης ως «απάντηση» στο έτερο αντιπεριβαλλοντικό μέτρο της ταφής απορριμμάτων. Τροποποιήσεις επί του ΕΣΔΑ προωθήθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη, σε μια «κατ’ επίφαση διαβούλευση», τονίζει η ΚΕΔΕ.

Ανάμεσα σε άλλα, προστέθηκε η πρόβλεψη για «θερμική επεξεργασία υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων», δηλαδή για καύση σκουπιδιών όπως αυτά πετιούνται στον πράσινο κάδο, αλλά και για δημιουργία «μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης (σ.σ. καύσης) με επιχειρηματική πρωτοβουλία (σ.σ. ιδιωτών)».

Προσθήκες σαν την τελευταία γίνονται σε δύο σημεία του ΕΔΣΑ που αναφέρονται στην «ενεργειακή αξιοποίηση» και τα οποία προβλέπουν δυνατότητα συνεργασιών μεταξύ Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ, αυτοδιοικητικοί φορείς) ή/και άλλων υποδομών (π.χ. ιδιωτικών ΚΔΑΥ) ή επιβολή τέτοιων συνεργασιών με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος «εφόσον κριθεί απαραίτητο». Στην τελευταία περίπτωση, «οι αποφάσεις του υπουργείου θα κατισχύουν έναντι όλων των υπολοίπων».

Στην πράξη, με τις πρόσφατες προσθήκες, «προβλέπεται, υπό μορφή απειλής, ότι αν οι ΦοΔΣΑ (…) δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση συνεργασίας με ιδιώτες επενδυτές στην κατεύθυνση της καύσης αποβλήτων, τότε η πολιτεία θα αφαιρέσει από τους ΟΤΑ την αρμοδιότητα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και θα την αναθέσει απευθείας στους ιδιώτες επενδυτές, ακόμα και αν διαφωνούν οι ΦοΔΣΑ και οι τοπικές κοινωνίες, κατά την απολύτως ανέλεγκτη κρίση του υπουργείου Περιβάλλοντος», τονίζεται στην εισήγηση της ΚΕΔΕ, που κατηγορεί το υπουργείο ότι επιχειρεί την προώθηση «της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στην επεξεργασία των Αστικών Στερεών Αποβλήτων και της απευθείας καύσης των σύμμεικτων [απορριμμάτων] σε ιδιωτικές μονάδες».

Η ΚΕΔΕ μιλά ευθέως για δυνατότητα καύσης σύμμεικτων σκουπιδιών από τον πράσινο κάδο «πριν καν αυτά υποστούν οποιαδήποτε επεξεργασία. Πρακτικά, αναφερόμαστε περίπου στο 80% των αστικών αποβλήτων», τονίζεται στο έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή της «Εφ.Συν.».

Η εισήγηση καταλήγει με αίτημα ανάκλησης των τροποποιήσεων «που αφορούν την παραβίαση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (κάτι που δείχνει ότι η ΚΕΔΕ δεν έχει διάθεση να καταγγείλει ευθέως την αντιπεριβαλλοντική πρακτική της καύσης) και προειδοποιεί με νομικούς όρους: «Ενώ το ΕΣΔΑ, ως Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, έχει την ισχύ διοικητικής πράξης και όχι νόμου, επιχειρείται, μέσω της τροποποίησής του, η καταστρατήγηση των νόμων που κατοχυρώνουν την αποκλειστική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΦοΔΣΑ, σε ζητήματα διαχείρισης αστικών αποβλήτων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
Οι δημοτικοί άρχοντες της χώρας παίρνουν μηδέν στην ανακύκλωση και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ταφή των απορριμμάτων, μοντέλο κοστοβόρο για τους πολίτες και επιβλαβές για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα μόνο...
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο
Την ίδρυση και λειτουργία μιας νέας διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (κλαδέματα, υπολείμματα τροφών κ.λπ.) στο Μαρκόπουλο συναποφάσισαν ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής και οι όμοροι...
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέταξαν το «πακέτο» στα σκουπίδια
Οι δήμαρχοι αντιδρούν στο αντιπεριβαλλοντικό μοντέλο της ανεξέλεγκτης καύσης των απορριμμάτων, αλλά και στην εκχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων των δήμων στους ιδιώτες.
Πέταξαν το «πακέτο» στα σκουπίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021
Στη λογοδοσία των δημοτών τους σχετικά με το τι ποσοστά ανακύκλωσης επιτυγχάνουν θέτει τους 66 δήμους η Περιφέρεια Αττικής, ενεργοποιώντας τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης.
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οργή για την καύση σύμμεικτων αποβλήτων και την αύξηση χωρητικότητας του νέου ΧΥΤΑ Φυλής
«Απάτη ολκής» στα «ψιλά γράμματα» του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο συντονισμός συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο».
Οργή για την καύση σύμμεικτων αποβλήτων και την αύξηση χωρητικότητας του νέου ΧΥΤΑ Φυλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας