• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.8°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  2 BF
  49%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 24.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.8°C
  1 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 26.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 22.8°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινητοποίηση στη στέψη του φράγματος Μεσοχώρας

 • A-
 • A+
Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν οι κάτοικοι στην πλατεία του χωριού το περασμένο Σάββατο και κατόπιν διαδήλωσαν με αίτημα τη διάσωση του οικισμού και συνολικά του Αχελώου.

Για ακόμη μία χρονιά ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος» πραγματοποίησε την ετήσια τακτική γενική συνέλευσή του στην πλατεία του χωριού το περασμένο Σάββατο και μαζί με αλληλέγγυους από την Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα στον Αχελώο διαδήλωσαν στη στέψη του φράγματος, για τη διάσωση της Μεσοχώρας και του Αχελώου.

Και η φετινή διαδήλωση αποτελεί μέρος και συνέχεια ενός αδιάκοπου αγώνα που δίνουν πολλοί κάτοικοι της Μεσοχώρας από το 1990 μέχρι σήμερα. Στις μέρες µας, η επαπειλούµενη άμεσα οριστική καταστροφή του Αχελώου µέσω της λειτουργίας του φράγµατος στη Μεσοχώρα, του υδροηλεκτρικού εργοστασίου και του τεχνητού ταµιευτήρα στην περιοχή του άνω ρου του, καθώς και η εκτροπή του σε επόµενο χρόνο από τη φυσική λεκάνη απορροής του προς τη Θεσσαλία, θα επιφέρει επιπλέον και ανυπολόγιστες καταστροφές στις ορεινές κοιλάδες, τα φυσικά οικοσυστήµατα και τους ανθρώπινους οικισµούς του καταποντίζοντάς τα στη λάσπη.

Τελεσίγραφο από ΔΕΗ

Για το μισό χωριό της Μεσοχώρας προβλέπονται η απομάκρυνση των κατοίκων και η αναγκαστική απαλλοτρίωση των σπιτιών τους από τη ΔΕΗ (για το υπόλοιπο προβλέπεται η δυνατότητα προαιρετικής απαλλοτρίωσης) καθώς ένα μέρος του, όπως και οι παραποτάµιοι οικισµοί, θα κατακλυστεί από τα νερά του τεχνητού ταµιευτήρα ενώ το υπόλοιπο θα απειλείται από τη διάβρωση.

Σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, τον Αύγουστο του 2020 η ΔΕΗ με μια ανακοίνωση-τελεσίγραφο ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού, με βάση τον νόμο περί Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός 30 ημερών. Λαμβάνοντας την αρνητική τους απάντηση μέσω εξώδικου από τον Σύνδεσμο Κατακλυζομένων και έπειτα από έκτακτη συνέλευση των κατοίκων του χωριού.

Τον Νοέμβριο του 2020 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή του Συνδέσμου Κατακλυζομένων για ακύρωση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και μαζί της ακυρώθηκαν και όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της Ν.Δ. για λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας που στηρίχτηκαν σε εκείνη την ΑΕΠΟ.

Επιχειρώντας να ξεπεράσει τον σκόπελο της απόφασης του ΣτΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιφόρτισε τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα να προχωρήσει το συντομότερο σε νέα ΑΕΠΟ. Τον Μάιο του 2021 συνεδρίασε για πρώτη φορά το λεγόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ), που γνωμοδότησε καταφατικά για το φράγμα της Μεσοχώρας και, όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, αυτό ήταν το πρώτο βήμα για τη σύνταξη από τη ΔΕΗ μιας νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την έκδοση από τον ίδιο μιας νέας ΑΕΠΟ μετά την ακύρωση της προηγούμενης από το ΣτΕ. Για ακόμη μία φορά ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ στις αρχές του 2022 κατά της επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της ΑΕΠΟ του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας.

Επιβλαβείς σχεδιασμοί

Πέραν των καταστροφικών για τον Αχελώο έργων, η περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο επιπλέον επιβλαβών σχεδιασμών με τη χορήγηση αδειών και την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε ιδιώτες για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών πάνω στους ορεινούς όγκους του Ασπροπόταμου που περιβάλλουν την κοιλάδα του Αχελώου, όπως στο ψηλότερο βουνό της περιοχής, το Αυγό (2.152 μέτρα) απέναντι από τη Μεσοχώρα, και στο Χατζή (2.048 μ.) που βρίσκεται πάνω από το χωριό.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας 2021-2025, όλη η ορεινή δυτική Θεσσαλία (Δήμοι Καλαμπάκας, Πύλης, Αργιθέας, Καρδίτσας και Σοφάδων) σημειώνεται ως ζώνη χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων και ως ζώνη χωροθέτησης νέων φραγμάτων, πέραν των γιγαντιαίων στη Μεσοχώρα και τη Συκιά.


 Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκθεση «Ο πολιτισμός της Μεσοχώρας 100 χρόνια πριν». Ενα λαογραφικό μουσείο, το σπίτι του Τάκη Ευαγγελίδη και της Νίκης Οικονόμου στην όμορφη Μεσοχώρα, ανοίγει την πόρτα του στους επισκέπτες της προκειμένου να αντικρίσουν από κοντά κειμήλια, χειροποίητα υφαντά, ασπροκέντητα, χειροποίητα ξυλόγλυπτα, έπιπλα, χάλκινα και άλλα σκεύη του προηγούμενου αιώνα, ταξιδεύοντας έτσι στο παρελθόν του τόπου και παίρνοντας μια γεύση από τη ζωή στο χωριό εκείνα τα χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φράγμα... στην ενεργειακή φρενίτιδα
Τετραήμερο οδοιπορικό για τη σωτηρία του Αχελώου, από σήμερα 5 μέχρι τις 8 Αυγούστου ● Αυξάνεται η συνεχιζόμενη πίεση για την ολοκληρωτική καταστροφή του ποταμού, ο οποίος μεταπολεμικά έχει υποστεί την...
Φράγμα... στην ενεργειακή φρενίτιδα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέα προσφυγή για το φράγμα Μεσοχώρας
Ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος» κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της νέας Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας.
Νέα προσφυγή για το φράγμα Μεσοχώρας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακαρπη συνάντηση για το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το περιβάλλον
Για ακόμη μία φορά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους για το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά τη συνάντηση που είχαν προχθές με τον Κώστα...
Ακαρπη συνάντηση για το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το περιβάλλον
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Προστατέψτε τη φώκια»
Καθώς πλησιάζει η τουριστική περίοδος, η «Συμμαχία για τη Φώκια», με τη στήριξη ελληνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών εμπειρογνωμόνων, απηύθυνε επιστολή-έκκληση στον υπουργό Περιβάλλοντος.
«Προστατέψτε τη φώκια»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρών με ωμή πολιτική παρέμβαση, απών στις εξηγήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος
Η επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη αφορά στον προσωπικό ρόλο του Κωνσταντίνου Σκρέκα στην υπόθεση του αιολικού στην περιοχή Φραγκάκι στην Άνδρο.
Παρών με ωμή πολιτική παρέμβαση, απών στις εξηγήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πραξικοπηματική απόφαση για το αιολικό στην Ανδρο
Οι παραβάσεις της εταιρείας αφορούσαν την παράνομη κατάληψη τμημάτων του δικτύου παραδοσιακών προϋπαρχουσών μη αμαξιτών οδών και την κατασκευή προβλήτας επί παραλίας στη θέση Στενό.
Πραξικοπηματική απόφαση για το αιολικό στην Ανδρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας